Nxënësi i paarritshëm dikur projektoi një bombë atomike


Projekti shkencor i John Aristotle Phillips ishte aq mbresëlënës saqë u desh të konfiskohej nga FBI.

Studenti 21-vjeçar i Universitetit Princeton kishte studiuar për shkencat e hapësirës ajrore dhe mekanike kur vendosi të ndiqte interesin e tij në funksionimin e bombës atomike.

Duke u mbështetur në atë që mund të mësonte nga dokumentet e deklasifikuara të qeverisë, së bashku me librat nga biblioteka e shkollës, ai filloi të hartonte plane për një bombë bërthamore aktuale.

Ishte një koncept që studentët e tjerë e kishin provuar më parë, megjithëse me pak sukses, por Phillips ishte i bindur se ai do të kishte sukses aty ku ata kishin dështuar dhe shpresonte të tregonte se sa e lehtë mund të ishte potencialisht për një terrorist ose aktor tjetër të keq. për të ndërtuar një pajisje bërthamore që funksionon. Në mënyrë të pabesueshme, ai jo vetëm që arriti të dilte me një dizajn të zbatueshëm, por madje ndërtoi një model jofunksional të një bombe bërthamore në dhomën e tij të gjumit. Sipas shkencëtarit bërthamor Dr Frank Chilton, bomba ishte “shumë e garantuar për të punuar” dhe mund të kishte rrafshuar një pjesë të madhe të Manhatanit.

Kur Phillips më në fund dorëzoi projektin e tij, ai natyrisht mori një A, por jo shumë kohë më pas FBI mbërriti në objekt për të konfiskuar dokumentet e projektit dhe bombën model.

Megjithatë, jo gjithçka humbi, pasi vetë njeriu u bë një aktivist i famshëm kundër përhapjes së armëve bërthamore.

Burimi: IFL Science 

 

About Post Author