Nxjerrjen e re të masës koronale (CME) që dielli hodhi në drejtim të Tokës më 2 nëntor 2021


Alarmi Aurora: Animacion blu i rrotullimit, gazit në lëvizje që zgjerohet nga dielli i bllokuar qendror.Alarmi i Aurora: Ky film tregon nxjerrjen e re të masës koronale (CME) që dielli hodhi në drejtim të Tokës më 2 nëntor 2021. CME e kishte origjinën nga një shpërthim diellor i KLASIT M1.7 në rajonin e njollave diellore të emërtuar AR2891. 

 Niveli i stuhisë gjeomagnetike arriti nivelin G3 (Stuhia e fortë) në orën 23:59 UTC (7:59 PM EDT), 3 NËNTOR 2021.

PËRDITËSIM 3 NËNTOR 2021 NË 2220 UTC (6:20 PM EDT): CME e kombinuar ka mbërritur, pak më herët se parashikimi. CME nga 2 nëntori kapërceu CME nga 1 nëntori dhe ngjarja e kombinuar u zbulua fillimisht si një valë goditëse në  OREN 19:57  (3:57 PM EDT) nga anija kozmike DISCOVR duke përdorur monitorin e saj diellor të erës (DISCOVR ndodhet 1 milion milje nga Toka në drejtim të diellit.) Pastaj një ngjeshje e fortë e magnetosferës së Tokës për shkak të këtij goditjeje u zbulua në 21:29 UT (5:29 PM EDT). Kjo shkaktoi një stuhi gjeomagnetike G1 në orën 21:38 UTC (5:38 PM EDT) duke u rritur në një stuhi gjeomagnetike G2 në orën 22:05 UTC (6:05 PM EDT). NOAA ka lëshuar një paralajmërim për një stuhi gjeomagnetike të G3 ose më të madhe!

Përditëso më 3 NËNTOR 2021 NË 1700 UTC (1 PM EDT): Modelimi kompjuterik nga Qendra e Parashikimit të Motit Hapësinor NOAA sugjeron tani që CME nga shpërthimi diellor i 2 nëntorit 2021 do të godasë fillimisht atmosferën e Tokës në 6  utc (2 pasdite EDT) më 4 nëntor. Pra stuhia gjeomagnetike – dhe aurorat e mundshme me gjerësi të ulët – duhet të fillojnë rreth gjysmës së parë të 4 nëntorit. Për më tepër, stuhia gjeomagnetike G1 është përditësuar në një G2.

Aurora alarm në një diell gjithnjë e më aktiv

Vtem disa dite  pas  nxjerrjes së fundit të masës koronale () nga sipërfaqja e diellit, me  aurora që rezulton , është koha për një të re! Kjo rritje e aktivitetit pritet ndërsa  Cikli Diellor vazhdon të rritet. Më 2 nëntor 2021, një shpërthim diellor në rajonin tashmë të dukshëm të njollave diellore të quajtur  AR2891 nisi një tjetër CME drejt Tokës. Flakërimi diellor fajtor pas CME është klasifikuar si një  flakerim  M.1.7 Dhe filmi i mësipërm tregon CME teksa del nga sipërfaqja e diellit si një halo. Më shumë rreth kësaj më poshtë.

Studiuesit presin që grimcat e ngarkuara diellore që vijnë do të ndërveprojnë me fushën magnetike të Tokës për të shkaktuar stuhi gjeomagnetike të  kategorise  G 2 dhe një shfaqje të mëvonshme të aurorave, ose  dritave veriore e .

Rezulton se kjo re e grimcave të ngarkuara nga dielli nuk është vetëm një CME e zakonshme, por edhe një   CME kanibal qe fshin CME  më të vjetra dhe më të ngadalta përpara saj. 

Rreth këtyre CME-ve: Halos dhe kanibalë

Ne përmendëm fjalën “halo” më lart. Ky CME i veçantë konsiderohet si një  Halo CME , sepse shfaqet si një aureolë në zgjerim rreth diellit ndërsa ne e shohim atë duke u larguar nga sipërfaqja e diellit. Imagjinoni që jeni ballë për ballë me dikë që fryn një flluskë gjigante çamçakëz sa madhësia e kokës së tij. Flluska e kornizon fytyrën e tyre në një aureolë nga këndvështrimi ynë, sepse flluska drejtohet drejtpërdrejt nga ne. Me fjalë të tjera, këtë herë, Toka është në sy. Edhe pse Toka do të ketë udhëtuar pak në orbitën e saj deri në momentin që CME të arrijë disa ditë më vonë, CME është aq më e madhe në masë sa ne do të jemi ende mirë brenda saj.

Dhe jo vetëm kaq, është gjithashtu një CME Kanibal ! Një version kanibal i një CME është një CME që lëviz më shpejt dhe kështu është në gjendje të fshijë dhe asimilojë CME më të ngadalta përpara tyre. Kështu, kur grumbullohen në rrugën e tyre drejt nesh, këto CME të kombinuara përmbajnë fusha të forta magnetike dhe mund të ndezin stuhi gjeomagnetike edhe më mbresëlënëse.

Spaceweather.com raportoi se:

… CME-të më të ngadalta, në këtë rast, u hodhën në hapësirë ​​më 1 dhe 2 nëntor duke u larguar nga njolla diellore AR2887.

Përfundimi: Nëse jeni në një gjerësi të madhe, mbajini sytë hapur për aurorat në ditët në vijim. Dielli dërgoi një nxjerrje masive halo koronale më 2 nëntor 2021, që do të mbërrinte në Tokë herët në ditën e 4 nëntorit, me aurora që fillon ketë ditë.

Theresa Wiegert

About Post Author