O ju vajza burrnesha-Sheqere (Ozuni)Sina


O JU VAJZA BURRNESHA

O ju vajza burrnesha.

O të ndershme sokolesha.

Mos u martoni pa dashuri.

Mos lakmoni pasuri.

Jemi rracë shumë punëtore.

Mos lejoni tu rrëmbejnë për dore.

Mos e humbni krenarinë.

Bashkë me të dhe bukurinë.

Mos prano kurrë lëmosh.

E me të huaj të jetosh.

Kurr mos u marto me të huaj.

E me jetën tënde mos luaj.

Mi dëgjoni këto fjalë.

Fëmija shejtan mos ju dalë.

Merri djem Shqipëtar.

Të lindëni trima të rrallë.

Rracën tuaj mos eleminoni.

Gjuhën shqipe tua mësoni.

Për herë të fundit ju them.

Mos e bëj rracën ujem.

Me llojë — llojë sorollopi.

Se do na dënoj zoti.

Ruaj e mbaj shqiptarinë .

Aty e gjenë bukurinë

Me bukurinë botës tregoj.

Për të huajt ske nevojë.

Se ke djemtë shqipëtarë.

Baballarëve u kan ngjarë.

Që në kohën e Skenderbeut.

Trimërinë ja kushtuan atdheut.

Ndaj ju vajzat atdhetare.

Ruani rracën shqipëtare.

@

O zot i madh që lartë në qiell je.

Lutem përgjërohem çaji ato re.

Na kthe dashurinë për mëmëdhe.

Vendëlindjen e kanë harruar.

Gjuhën shqipe e kanë ngatërruar.

O vend i bukur pse po lëngon ?

Kush të ka mallkuar që po vajton ?

Aty kish burra fisnik.

Të fort si shkëmbi e s’njihnin

frikë.

Jepnin besën e bënin kuvend.

Djem e burra të fort si levend.

@

O zot që je lart në qiell.

Hapi retë e lësho diell.

Të na rrjedhin lot gëzimi.

Të kthehen djem e vajza nga emigrimi.

Se Shqipëria po popullohet

Me rracë të huaj po zëvendësohet.

Pranoi lutjet zot dëgjoje.

Se toka mëmë po na përvëlohet.

Dhe shkëmbinjtë po coptohen.

Në dhe të huaj po dërgohen.

Mos harroni ku keni lerë.

Në këtë tokë e kemi nder.

Mos harroni burrat kreshnik.

Që luftuan çdo armik.

Vendin bukur e ndërtuan.

Të parët tanë i nderuan.

Të huajt nuk i pranuan.

Krah për krah burrit qëndron krenare.

Gruaja puntore gruaja Shqiptare.

Besnike e ndershme edhe guximtare.

Përball armikut siu tremb syri fare.

Asnjëherë rracën ajo se ndërroj.

Qëndron e fort si shkëminj dragoj.

Lindi bij trima të fort si guri.

Me cilësi

shqiptari virtute burri.

Princa në luftë punëtor në ara .

Kanë luftuar në shekuj mos tu shuhet fara.

Natyra e bukur plot me ujëvara .

Gjeraqinat bukur punojnë në ara.

Sipër në kodrinë aty në lëndinë.

Jetojnë vashat tona era trendelinë.

Si shkëmbë guri ato qëndronin .

Lindën fëmijë e fole ari ndërtonin.

Që në të ardhmen aty të jetonin.

Të rinjtë e sotëm jashtë emigruan.

Ju bëjmë thirrje mos harroni vatan.

Ejani ku keni lindur ejani sa më parë.

Se aty prehen të parët tanë.

Edhe në se ktheheni zoti ka me u fal.

Që ta zbukuroni vendlindjen o djalë .