Objekti misterioz ylli i Boyajian me pluhur i huton astronomët


Një yll i ri, i çuditshëm i ndryshueshëm

Keni dëgjuar për Tabby’s Star (i njohur edhe si Ylli i Boyajian)? Uljet e tij të çuditshme në shkëlqim shkaktuan një trazim duke filluar nga viti 2015, sepse ata kujtuan një megastrukturë aliene ose sferë Dyson . Shkencëtarët ende nuk e kanë shpjeguar plotësisht rënien e shkëlqimit të Tabby’s Star, megjithëse ata besojnë se pluhuri luan një rol. Tani, astronomët kanë vënë re një tjetër objekt të çuditshëm të zbehtë – të etiketuar TIC 400799224 – i cili gjithashtu po pëson ulje të pazakonta të shkëlqimit, ndoshta të shkaktuara (të paktën pjesërisht) nga pluhuri.

Astronomët besojnë se ky objekt është ndoshta një sistem binar yjor. Ata e shohin sistemin që ndryshon në shkëlqim rregullisht, çdo 19,77 ditë Tokë. Ata besojnë se sistemi është i përparuar për ne, kështu që ne shohim që një yll mbulon tjetrin aq shpesh. Periudha 19.77 ditore është e rreptë. Por fshehjet e pluhurit të yllit janë të çrregullta në format, thellësitë dhe kohëzgjatjet e tyre. Ato dallohen (të paktën nga toka) vetëm rreth një të tretën e rasteve ose më pak.

Satelliti Transiting Exoplanet Survey ( TESS ) mblodhi të dhënat që zbuluan këtë objekt, i cili është rreth 2300 vite dritë larg. Astronomët njoftuan zbulimin më 31 dhjetor 2021.

Gjetur përmes mësimit të makinerive

Astronomët e udhëhequr nga Brian Powell i NASA-s kërkuan të dhënat TESS duke përdorur mjete llogaritëse të bazuara në mësimin e makinerive të zhvilluara nga sjelljet e vëzhguara të qindra mijëra objekteve të ndryshueshme të njohura. Ata thanë se metoda ka gjetur më parë planetë në shpërbërje dhe trupa të tjerë që lëshojnë pluhur, për shembull.

Sasia e pluhurit në sistemin TIC 400799224 duket të jetë mjaft e madhe. Dhe rëniet e shkëlqimit janë të shpejta. Drita nga sistemi mund të bjerë gati 25% në vetëm katër orë, e ndjekur nga disa ndryshime të mprehta të shkëlqimit që secili mund të interpretohet si një eklips. Por ajo që është e çuditshme është se objekti okultues nuk duket se po shpërbëhet, duket se ka mbetur e paprekur. Studiuesit e kanë përshkruar atë si një objekt unik të natyrës së pasigurt .

Studiuesit publikuan gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në The Astronomical Journal më 8 dhjetor 2021.

A po shpërbëhet objekti misterioz me pluhur?

TIC 400799224 konsiderohet një lloj ylli i ndryshueshëm . Por – ndryshe nga shumica e yjeve të ndryshueshëm të njohur (të cilët bien në një nga disa kategori) – rëniet e tij në shkëlqim nuk janë shpjeguar ende.

Për shembull, ende nuk dihet me siguri se cili nga dy objektet në sistemin binar është ai rreth të cilit rrotullohet trupi me pluhur. Gjithashtu, në varësi të cilit yll është, objekti në fakt mund të bllokojë nga 37% në 75% të dritës në total.

A mund të jetë trupi që rrotullohet një planet që shpërbëhet/avullon apo trup tjetër? Me shumë mundësi, pasi objekte të tilla janë gjetur përpara se të rrotullohen rreth yjeve të tjerë. Dhe, natyrisht, objekte të tilla do të prodhonin shumë pluhur dhe mbeturina të tjera. Ky material më pas mund të errësojë pjesërisht dritën nga ylli ose yjet në sistemin e tij, të cilat ne i shohim si ulje të shkëlqimit nga sistemi.

A mbetet objekti me pluhur i paprekur?

Por natyra e objektit që rrotullohet në sistemin TIC 400799224 është e çuditshme. Çudia kryesore është se, ndërsa me sa duket po lëshohet shumë pluhur, objekti që lëshon pluhur duket se mbetet i paprekur. Siç theksohet në një deklaratë nga CfA:

Vetë natyra e trupit që rrotullohet është e çuditshme sepse sasia e pluhurit të emetuar është e madhe. Nëse shpërbërja e një objekti si Ceres – një planet xhuxh dhe objekti më i madh në rripin kryesor të asteroideve – po prodhon pluhur, objekti do të mbijetonte vetëm rreth 8000 vjet përpara se të zhdukej. Megjithatë, çuditërisht, gjatë gjashtë viteve që ky objekt është vëzhguar, periodiciteti ka mbetur i rreptë dhe objekti që lëshon pluhur me sa duket ka mbetur i paprekur.

Ekipi planifikon të vazhdojë monitorimin e objektit dhe të përfshijë vëzhgime historike të qiellit në përpjekje për të përcaktuar variacionet e tij gjatë shumë dekadave.

Këtu janë 3 shpjegime të mundshme

Tani për tani, studiuesit po shikojnë tre shpjegime të mundshme. Njëra është shpërbërja e një objekti ndërsa kalon drejtpërdrejt nga një gjendje e ngurtë në një gjendje të gaztë (i njohur si sublimim ). Një tjetër është përplasja me një objekt të vogël të ngjashëm me planetin që lëshon re sporadike pluhuri. E treta është pluhuri që mbulohet nga një planet i ngulitur në diskun protoplanetar të yllit . E dyta aktualisht duket të jetë më e mundshme.

Pra, në këtë rast, mund të mos jetë një objekt shpërbërës. Siç vërehet në letër:

Karakteristikat e tij të detajuara ndryshojnë në mënyra të konsiderueshme nga objektet e tjera. TIC 400799224 mund të jetë në një kategori më vete.

Përfundimi: Astronomët kanë gjetur një objekt misterioz me pluhur që rrotullohet rreth një ylli 2300 vite dritë nga Toka. Ai lëshon sasi të mëdha pluhuri, të ngjashme me objektet e njohura që shpërbëhen rreth yjeve të tjerë, por në një farë mënyre po mbetet i paprekur.

About Post Author