Odhisseas Elitis-Mjelmë e zezë:Shqipëroi Lefter Shomo


Odhisseas Elitis-Mjelmë e zezë

( ΜΑΎΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ)

Shqipëroi Lefter Shomo

Kudo e pashë
duke mbajtur
duarve një gotë
dhe të shikojë
në boshllëk.

Kudo e pashë
duke mbajtur
duarve një gotë
dhe të shikojë
në boshllëk.

Të dëgjojë disqe
e shtrirë përtokë.

E pashë duke ecur
rrugës
me pantallona të gjërë
dhe një gabardinë të vjetër.

Para vetrinës se fëmijve
atëherë ish më e trishtë.

Edhe diskotekave
më nevrike
duke kafshuar thonjtë.
Është e zbehtë dhe e bukur
por në se i flet
as që dëgjon fare.

Sikur diçka po ndodh gjetkë
që vetëm ajo
e dëgjon dhe trëmbet.

Nuk e arrita kurrë
Nuk i kam marrë asgjë.

Shqipëroi: Lefter Shomo K487 o.e.α.

ΟΔΥΣΣΈΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ

Παντού την είδα
να κρατάει
ένα ποτήρι
και να κοιτάζει
στο κενό.

Ν’ ακούει δίσκους ξαπλωμένη χάμου

Να περπατάει
στο δρόμο
με φαρδιά παντελόνια
και μια παλιά γκαμπαρντίνα.

Μπρος από τη βιτρίνα των παιδιών
πιο θλιμμένη τότε.

Και στις δισκοθήκες
πιο νευρική
να τρώει τα νύχια της.
Είναι χλωμή κι ‘ωραία
Μ’ αν της μιλάς
Ούτε που ακούει καθόλου.

Σαν να γίνεται κάτι αλλού
που μόνο αυτή
τ’ ακούει και τρομάζει.

Δεν την έπιασα ποτέ
Δεν της πήρα τίποτα.