Origjina e :”mollës së përulur”


Origjina e :”mollës së përulur”

Mollët e sotme mund të jenë të mëdha dhe të ëmbla, por mijëra vjet më parë ishte një histori shumë e ndryshme.

Tommy Davies – një student doktorature në Universitetin Dalhousie – eksploron historinë e mollës moderne.Kur kafshoni një mollë të madhe e të ëmbël nga dyqani ushqimor vendas, është e lehtë t’i merrni të mirëqena karakteristikat e frutave tona moderne. Ne nuk e konsiderojmë shpesh historinë e gjatë të migrimit dhe përmirësimit, të rastësishëm dhe të qëllimshëm, që ka çuar në mollët në dukje të përsosura që gëzojmë sot. A ishin mollët e së kaluarës sonë gjithmonë të shijshme? Nga erdhën mollët tona dhe sa kanë ndryshuar?

Origjina e mollës mund të gjurmohet në malet Tian Shen në Kazakistanin e sotëm, ku paraardhësi i egër i mollëve, Malus sieversii, rritet ende sot në pyje. Qyteti më i madh në Kazakistan, Almaty, e ka marrë emrin nga fjala Kazhak Almatau që do të thotë “mal mollë”.

Dëshmitë arkeologjike sugjerojnë se kultivimi i mollëve nga njerëzit filloi të paktën 5000 vjet më parë. Gjatë pesë mijëvjeçarëve të fundit, paraardhësit tanë njerëzorë transportuan farat e mollës fillimisht nëpër Azi përmes Rrugës së Mëndafshit dhe përfundimisht nëpër botë.

Por këto mollë të lashta janë krejt të ndryshme nga varietetet me të cilat jemi mësuar sot. Mollët e egra janë shpesh të vogla, acidike dhe të hidhura dhe në përgjithësi nuk janë diçka për të cilën do të paguanit 8,80 dollarë/kg.

Përmirësime të kultivuara

Grupi ynë i kërkimit krahasoi mollët e kultivuara të sotme (varietetet e rritura në ferma si Honeycrisp dhe McIntosh) me frutat e paraardhësve të tyre të egër, Malus sieversii, për të përcaktuar sasinë se si frutat e mollës kanë ndryshuar gjatë mijëra viteve.

Eksperimenti ynë përdori Koleksionin e Biodiversitetit të Mollës në Kanada, një pemishte në Nova Scotia që përmban mbi 1000 varietete të ndryshme mollësh nga e gjithë bota, si të egra ashtu edhe të kultivuara. Rritja e pemëve nga malet e Kazakistanit krahas varieteteve të kultivuara i lejoi ekipit tonë kërkimor të bënte krahasime të drejtpërdrejta midis mollëve të sotme dhe mollëve të egra të së kaluarës antike.

Studimi ynë zbuloi se mollët e kultivuara janë 3.6 herë më të rënda dhe 43 për qind më pak acide se sa homologët e tyre të egër. Mollët që shohim sot në supermarkete janë edhe më të mëdha dhe më të shijshme se ato që ushqenin paraardhësit tanë. Ky ndryshim dramatik i aciditetit, i cili kontribuon në thartësinë e mollëve, sugjeron që mollët që i shijojmë sot janë shumë më të shijshme se ato të së shkuarës.

Përveç kësaj, mollët e kultivuara përmbajnë 68 për qind më pak përmbajtje fenolike sesa mollët e egra. Komponimet fenolike janë substanca bioaktive në fruta që janë të lidhura me përmirësimin e rezultateve të shëndetit të njeriut. Megjithatë, komponimet fenolike gjithashtu kontribuojnë në shijen e hidhur, që do të thotë se mollët e sotme kanë shije shumë më pak të hidhura se sa homologët e tyre stërgjyshorë. Ka të ngjarë që, gjatë shumë shekujve, njerëzit zgjodhën të rritnin mollë me molekula më pak bioaktive në favor të atyre me një shije më pak të hidhur, duke rezultuar në uljen e përmbajtjes së fenolit në mollët e kultivuara me kalimin e kohës.

Këto rezultate na japin një pasqyrë të preferencave të shijes së paraardhësve tanë. Njerëzit e së kaluarës ka të ngjarë të zgjodhën për mollët që ishin më të rënda, duke siguruar më shumë ushqim për më shumë njerëz dhe më pak acide dhe fenole, duke i bërë ato më të shijshme.

Një pjesë e madhe e këtyre ndryshimeve dramatike ndodhën si rezultat i zgjedhjes së paraardhësve tanë se cilat varietete molle do të sillnin me vete ndërsa migruan nëpër botë. Gjatë qindra brezave, paraardhësit tanë zgjodhën mollët që kishin tipare që i përshtateshin nevojave të tyre, duke kryer në mënyrë efektive një eksperiment afatgjatë të përmirësimit të mollës.

Ndikimet e mbarështimit modern

Në 200 vitet e fundit, programet e mbarështimit të mollëve kanë qenë më të qëllimshme dhe më të sofistikuara, duke përdorur teknika dhe teknologji moderne për t’i bërë mollët më të mira më shpejt. Grupi ynë kombinoi të dhënat historike me të dhënat e tipareve të frutave nga pemishtja jonë për të hetuar tendencat në karakteristikat e frutave midis varieteteve komerciale të krijuara nga 200 vitet e fundit të mbarështimit.

Hulumtimi ynë zbuloi se varietetet komerciale të mollëve të lëshuara kohët e fundit kanë aftësi më të mira ruajtëse, përmbajnë më shumë lëndë të ngurta (sheqerna) të tretshëm dhe kanë më pak përmbajtje fenolike. Përpjekjet e fundit për të përmirësuar mollët tona janë fokusuar në mbajtjen e frutave të freskëta për më gjatë dhe për t’i bërë ato të shijojnë më të ëmbël. Me zgjerimin e tregjeve globale të ushqimit dhe preferencat tona në rritje për shije më të ëmbla, këto ndryshime janë tregues i dëshirave të shoqërisë moderne.

E ardhmja

e mollës Mollët e egra përfaqësojnë një burim të paçmuar të diversitetit gjenetik – material që mund të përdoret në të ardhmen për të shtuar karakteristika të reja ose të përmirësuara në varietetet moderne të mollëve.

Mbajtja e koleksioneve të ndryshme të të korrave, si Koleksioni i Biodiversitetit të Mollës në Kanada, do të jetë thelbësor për të ardhmen e përmirësimit të ushqimit, pasi u lejon bujqësive të shtyjnë kufijtë e asaj që është e mundur me frutat tona.

Në të vërtetë, kur krahasoni mollët me mollët, fruti modern që shihni në dyqan ushqimor ka rënë shumë larg nga pema stërgjyshore – dhe kjo është diçka për të cilën duhet të jeni mirënjohës.

Tommy Davies , student doktorature, Bujqësi, Universiteti Dalhousie

Ky artikull është ribotuar nga The Conversation nën një licencë Creative Commons.

About Post Author