Pablo Neruda, poeti që ka një krater me emrin e tij në Mërkur


Duke luajtur me dritën e universit

Poeti i madh kilian Pablo Neruda (1904-1973) vdiq në këtë datë-23 shtator-në 1973. Ai lindi në 1904. Astronomi  Michael Wes i Observatorit Lowell ndau një imazh me ne, një fotografi që ai bëri të gdhendur me fjalët e Neruda. Ai shkroi: Imazhet astronomike të shfaqura shpesh në poezinë e Nerudës, për shembull, fillon një nga poezitë e tij: Cdo ditë luani me driten e universit  . Një poezi tjetër e titulluar E ardhmja është Hapësirë përshkruan  hapësirën e zezë me vend për shumë ënderra .Në imazhin e përbërë të bashkangjitur (të bërë nga fotot e bëra në Kili) kam përfshirë një pjesë të poezisë së Neruda të titulluar:”La Poesia ” në të cilën fituesi i Çmimit Nobel përshkruan ndjenjën e zbulimit të poezisë si një i ri, duke e krahasuar atë me bukurinë e universit ..

… Siç e dini, atdheu i Nerudës, Kili, të cilin ai e donte, tani është shtëpia e shumë teleskopëve më të mëdhenj në botë, duke përfshirë Teleskopin Ekstremisht të Madh të Observatorit Jugor Evropian dhe Teleskopin Giant Magellan .

2,

Pablo Neruda ose i quajtur Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoaltolindi më 12 korrik 1904. Ai filloi të shkruante poema në moshën 13 vjeç, dhe më vonë u bë një poet-diplomat dhe politikan i cili fitoi Çmimin Nobel për Letërsinë në vitin 1971. Imazhet hapësinore në poezitë e tij frymëzoi shkencëtarët për të emëruar një krater në Mërkur në nder të tij. Krateri Neruda është 70 milje (112 km) i gjerë.Faqja e internetit e Laboratorit të Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins pershkruan   Kraterin Neruda si më poshtë:Krateri ekspozon disa majat qendrore të pikësuara nga një krater më i ri, i vogël, duke rezultuar në një profil të thyer të ngritjeve dhe ngritjeve nëse dikush do të përshkonte dyshemenë e kraterit. Në mënyrë të ngjashme, Neruda i quajtur krater përjetoi një numër ngritjesh dhe ngritjesh në jetën e tij, nga suksesi si poet, përmes varfërisë, luftës dhe përfundimisht helmimit të pretenduar.Një zhvarrim dhe studime të eshtrave të Neruda nga 2013 në 2017 zbuluan se Neruda kishte kancer të prostatës dhe mund të ketë pasur një infeksion stafilokoku në kohën e vdekjes së tij. Mënyra e tij e vdekjes është renditur si një sulm në zemër dhe loja e keqe nuk është provuar kurrë.

Deborah Byrd

About Post Author