Pablo Neruda,ka një krater me emrin e tij-poet që përqafoi bukurinë kozmike-Gezim Llojdia


Gezim Llojdia

1.

Ai është poeti që ka një krater në planetin Mrkur që mbanë emrin e tij Krater në Mërkur për nder të tij. Krateri Neruda është 70 milje (112 km).

Neruda është një krater në Merkur . Ka një diametër prej 112 kilometrash.  Emri i tij u miratua nga Unioni Ndërkombëtar Astronomik (IAU) në vitin 2008. Neruda është emëruar sipas poetit kilian Pablo Neruda , i cili jetoi nga viti 1904 deri në 1973.  Në verilindje të Nerudës është krateri Sher-Gil . Më tej në veriperëndim janë krateret Grainger dhe Beckett .

2.

Duke luajtur me dritën e universit.

Deborah Byrd shkruan se :”Poeti i madh kilian Pablo Neruda (1904-1973) vdiq 50 vjet më parë, më 23 shtator 1973. Disa vite më parë, astronomi Michael Ëest i Observatorit Loëell në Flagstaff, Arizona, ndau me ne imazhin e mësipërm. Është një foto që ai ka realizuar ku mbishkruhen fjalët e Nerudës. Ëest shkroi:Imazhet astronomike shpesh figurojnë në poezinë e Nerudës, për shembull, një nga poezitë e tij fillon: Çdo ditë luani me dritën e universit .Një tjetër poezi e titulluar E ardhmja është Hapësira përshkruan hapësirën e zezë me vend për shumë ëndrra .

Në imazhin e përbërë bashkëngjitur (bërë nga fotot që bëra në Kili) kam përfshirë një pjesë të poemës së Nerudës me titull La Poesía, në të cilën fituesi i çmimit Nobel përshkroi ndjenjën e zbulimit të poezisë në rini, duke e krahasuar atë me bukurinë e universit. .

… Siç e dini, atdheu i Nerudës, Kili, të cilin ai e donte, tani është shtëpia e shumë prej teleskopëve më të mëdhenj në botë, duke përfshirë Teleskopin Ekstremisht të Madh të Observatorit Jugor Evropian (ELT) dhe Teleskopin Giant Magellan ( GMT ).Foto origjinale e bërë me një Canon 5D MkIII.

3.

Jeta e Pablo Nerudës.

Pablo Neruda lindi Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto më 12 korrik 1904. Dhe ai filloi të shkruante poezi në moshën 13 vjeçare, më vonë u bë një poet-diplomat dhe politikan që fitoi çmimin Nobel për Letërsinë në 1971. Në fakt, hapësira imazhet në poezitë e tij frymëzuan shkencëtarët që të emërtonin një krater në Merkur për nder të tij. Krateri Neruda është 70 milje (112 km) i gjerë.

Krateri Neruda është 70 milje (112 km) i gjerë.

Faqja e internetit e Laboratorit të Fizikës së Aplikuar të Johns Hopkins përshkruan Kraterin Neruda si më poshtë:

Krateri shfaq disa maja qendrore të ndërprera nga një krater më i ri, i vogël, duke rezultuar në një profil të ashpër të ngritjeve dhe uljeve nëse dikush do të përshkonte dyshemenë e kraterit. Në mënyrë të ngjashme, emri i kraterit Neruda përjetoi një sërë ulje-ngritjesh në jetën e tij, nga suksesi si poet, përmes varfërisë, luftës dhe përfundimisht helmimit të supozuar.

Një zhvarrosje dhe studime të eshtrave të Nerudës nga viti 2013 deri në vitin 2017 zbuloi se Neruda kishte kancer në prostatë dhe mund të kishte pasur një infeksion staph në kohën e vdekjes së tij. Mënyra e tij e vdekjes është renditur si një atak në zemër, por që nuk është provuar kurrë.

5.

Kjo foto tregon imazhin ku :Messenger , një anije kozmike që vizitoi Mërkurin, mori këtë imazh të :”Kraterit Neruda”, të emërtuar për poetin kilian Pablo Neruda, më 24 korrik 2012.

Më 23 shtator 1973 ndërroi jetë poeti i madh kilian, Pablo Neruda. Pesëdhjetë vjet më vonë, nderohet poeti dhe lidhja e tij me astronominë.