Parashqevi Sahatci:Flamuri kombëtar


Parashqevi Sahatci

Flamuri yne kombetar simbolizon kombin e atdheun dhe rradhitet nga me te vjeterit ,qe valvitet edhe sot.

Ai ka ngjyren e kuqe te gjakut per liri,qe nga te paret tane iliret,

qe nuk i ka ndryshuar dhe shqiponjen ezeze dy krenore, e ka origjinen nga iliret, sipas te dhenave arkeologjike ,ne shek VI ,kjo nuk ka qene e uazuar,

Bizantinet e muaren ne shek XIII nga Arberit.

Shqiponja ne shek XII e kemi ne deren e Gropajve, Kastriotet e kishin para shek.XV, ku Barleti shkruan qe “Skenderben e printe flamuri i kuq me zhgabonjen e zeze me dy krere,, Arianitasit e kishin te dokumentuar ,qe ne shek XI.

Bizanti e mori nga trashegimnia e popullit vendas ,e perdori si simbol te pushtetit toksor, ndryshe nga iliret -arberit ,qe e perdoren si simbol kulti. Ne dyert e jodhimave eshte shqiponja ,qe krijon lidhjen e tokes me qiellin.

Fusha e kuqe nuk hap diskutim ,ndersa shqiponja po.

Shqiponjen e gjejme ne simbolet princerore ,emblema e Muzakajve, Kastrioteve, Aranitesve, Topiasve… ne paret e vjetra, ne stolit :arme ,breza,stoli …Perhapja e elementit shqiponje solli dhe emrin “Shqiperi ,shqiptar “.

Ky flamur u perdor ne mbrojtje te lirise ,as nje here nuk udhehoqi ne mesymje grabit qare.

About Post Author