Për ditëlindje e autorit Kasam Shaqirvela, !


Nga Redaksia e Botimeve “VELA”

*

-Sot është ditëlindja e z. Kasam Shaqirvela, autor i një mori librash nga gjini të ndryshme letrare e shkencore, personalitet i njohur brenda dhe jashtë vendit,.. punëtor i palodhur në veprën e tij krijuese, njeri i heshtur si vullkani por dhe befasues në shpërthime të krijime letrare poashtu sikurse ai…

Ne me sinqeritetin më të madh i urojmë, me këtë rast, shëndet dhe të mira në jetë si dhe muzë të pashtershme,…ndërsa ai neve, Shtëpisë Botuese ”VELA” Publishing House, lexuesve dhe letërsisë në përgjithësi na e dhuron librin e vet, më të ri, që për ne paraqet një befasi të këndshme,…

***

*U R I M E, autor ditëlindjen dhe librin tënd më të ri që e promovojmë sot..!

***

-Një prezantim i shkurtër përmes një të dhëne në kuptimin bibliografik, e cila është nxjerrë nga parathënia e librit me titull: AUTOBIOGRAFI 2, i 101-ti me radhë, i autorit Kasam Shaqirvela… Deri në momentin kur është dorëzuar në shtyp ky libër, në shkurt të këtij viti, shkrimet e autorit kanë mbërritur kapacitetin vëllimor apo sasior të tabakut të letrës së shkruar si vijon:

-Mbi 5.050 faqe shkrimi në poezi nga 47 përmbledhje poetike (44 me poezi, 3 me balada e poema) , diku me rreth 99.100 vargje poetike…

-Mbi 5.650 faqe shkrimi në prozë, nga 50 libra (5 libra prozë e shkurtër, 7 romane, 4 libra me ese, 15 libra publicistikë, 15 libra me filozofema, 4 libra me etimologji-gjuhësi, diku me mbi 114.000 rreshta shkrime prozaike…

-Mbi 2500 faqe shkrimi në shkencë (2 fjalorë terminologjikë në fushë të informatikës dhe 2 fjalorë terminologjikë në fushën e turizmit, me mbi 50.000 rreshta shkrime shkencore… e që në numërimin e gjithsejtë japin shifrën e 101 librave, të cilët janë paraqitur këtu më poshtë në Tablonë Krijuese të autorit..

***

– Në vija të shkurtra, ky është pra, letërnjoftimi krijues i poetit, prozatorit, eseistit, filozofit, etimologut, leksikografit e studiuesit të pavarur, z. Kasam Shaqirvela, në udhëtimin e tij letrar 50 vjeçar(që nga viti 1972 e deri në vitin 2022).

-Për librat e tij të shumtë kanë shkruar një mori personalitetesh të njohur të letrave shqipe, emërues i përbashkët është cilësimi nga kritika letrare si: “shkrimtar i vlerave letrare kombëtare”,…krijues i cili qëndron me “këmbë në tokë, pa ditirambe” dhe “shkel fuqishëm në rrurëtimin e krijimtarisë”… “Ky rrugëtim shtrihet gjithandej horizontit të tij të pafund të imagjinatës krijuese”…” Përmes gjuhës që zgjedh të shkruajë synon një lexues model ndërkombëtar, duke mos u fokusuar vetëm në gjuhën shqipe.”… “në një hapësirë gjuhësore të vogël, na jep mendime të shtrira, të thella dhe të kthjellëta”… “Vargu poetik i tij është art, art i shkallës së lartë. Ndërmjet këshillës, fjalës së butë, proverbës, por në një shkallë më të lartë, poezi…” “Figurat letrare të cilat e ndërtojnë pikturën e rrallë të hapësirës ideale në të cilin poeti e pasqyron peizazhin vizionar të vet, me çka autori në ambientin lirik rabintranat end thurjen epike homeriane, njëkohësisht duke ju kushtuar vëmendje thelbit por edhe formës”… …. etj.

Tabloja Krijuese

About Post Author