Perandoria Bizantine nga viti 1054 dhe ortodoksizmi ishin shqiptarë-Nga Feri Arifi


PERANDORIA BIZANTINE NGA VITI 1054 DHE ORTODOKSIZMI ISHIN SHQIPTARË

Ska dhe nuk mundët askush ta humbi historinë dhe tokën për 1000 vjet. Secili e dinë se dy perandoritë u ndanë zyrtarisht dhe janë dokumentët e nënshkruara në mese dy vëllezerve shqiptar. E jo asj perandoris Rusisë. Ruset e morren fenë nga neve.

Çka ti themi gjithë kësaj, katolikët shqiptarë, edhe ortodoksët shqiptarë, po edhe myslimanët shqiptarë sot e dinë. Mirëpo sot duhet punuar drejt, jo ata mjekët serbë e maqedan e sllavë të bëjne ndryshe ADN-në, po në shekullin e XXI-të, ADN-ja duhet kryhet me prefesionista, e cilia ADN-ja duhet trego historin e popullit vendas. E jo as unë, e as Palnikaj ti ndajm njerzit në katolik e mysliman, pra kush janë njerëzit në Ilirikun Lindor, dhe Perëndimor a ishin të besimeve të ndryshme nga viti 1054, po po, unë besoj 100% se serbët janë sinonim i ortodoksëve shqiptar nga shekulli XIX nga popat dhe priftrinjët shqiptarë, dhe njerzit e pandergjëgjshëm vetem që të hiqen osmanët nga Iliriku. Po pse nuk e shprehin me mendje të shëndoshë këta njerz se çka dhe kush e kur erdhi feja, por secili mundohet; këta katolikët në vete thonë se gjoja janë të parët si katolik, dhe ortodokset e myslimanët kështu. Mos të harrojnë katolikët e myslimanët se askush se jep teritorin e Ilirikut herdo kurë janë dokomentet e shkruara në gurë e mos të flas për serbët, ata u krijuan nga popat rus dhe katolik, gjat një sundimi 500 vjeçar!

Pse Pjeter Bogdani, nuk shkrujti kurrë për shqiptarët myslimanë as të vetmen fjalë, e po pra shkrujti për ortodoksët sllavë se e paguanin, por ky u murrë vetem me frymet katolike. Unë pajtohem se numri i vogel i priftrinjve nuk ishin bizantin. Mirëpo shqiptarët ende nuk kanë guxim nga frika e Rusisë të shprehin identitetin e tyre edhe pse disa nga ata që janë të paguarë nuk e thonë se Bizanti ishte shqiptarë. Pasi udhëheqësit e kohës priftrinjë ortodoksë nga “Beogradi, Athina, Vojvodina, nga shekulli XIX-kurr nuk e përmenden Ilirikun, po kush i çpiku të gjith ato fakultete në Itali me emrin Ilirik po ku janë shqiptarët katolik. Po kush ju tha katolikve se ju jeni pa etni më 1900, a janë serbët, grek, bullgar, rumun e ruset, jo njerëzit e zakonshëm nuk e kuptojnë mirë këtë termin serb, të mashtruar më pak para e tokë shqiptare e sheqerka si term fetar serb.Perandoria Romake dhe Perandoria Bizante janë vllëzër dhe u ndanë në mës veti më 1054. Neve as katolikve e as Rusisë nuk mund të ja lemë Bizantin se ishte toka jonë her do kurë.

Le të me thot Palnikaj, se çka është thrak, apo tribal, dalmat, eprot, apo dardan të gjith këto fise janë para krishtit dhe ne jemi të lindur para krishtit jo me krishtin as me ortodoksizmin e myslimanizmin.