Perikli Ikonoimi-Nga Parashqevi Sahatci 


Perikli Klara Ikonomi Shatri

Perikli Ikonoimi lindi ne fshatin Vokopole te Beratit ,me1882.

“Pa kerkuar te hyj ketu ne polemike ,me as nje rast,une do te konstatoja se intelektuali i vertet eshte bash si ai prifti,icili me besnikeri, perkushtim te plote dhe me dashuri i sherben per gjithe jeten e vet altarit te fese .” I tille ka qene Perikli Ikonomi, njeri prej intelektualeve iluministe te gjysmes shekullit kaluar.

Mesimet e para i mori ne Berat nga patrioti shquar Baba Dude Karbunara,themeluesi i shkolles pare shqipe ne Berat, mandej ne Korfuz, Vazhdoi gjimnazin grek “Zosimea”, ishte njohur me iluminizmin shqiptar ,me vllezrit Ftasheri Naimin dhe Samiun

Ne gjimnaz ndoqi deget psikologji dhe juridik,Diplomohet specialist i psikologjise,kthehet ne atdhe ,behet nje nga mesueset e shquar.

Emrohet ne Berat mesues i shkolles djemve ne Berat,ku jep lenden e gjuhes shqipe dhe leximit ,viti 1916..

Perikli Ikonomi u be drejtor i shkolles Qytetse ne Berat.

Mesuesi i ri trasfeohet ne jug, Delvine.

Mesuesi Beratas krahas gjuhes greke , me insistim vuri dhe gjuhen shqipen ,qe e kish per zemer , primare per te,

Reaksioni vendas u ngrit kunder mesuesit te gjuhes shqipi ,qeveria e trasferoi ne Kavaje,ku punoi 2 vjet.

Viti 1934 trasferohet ne Fier ,drejtues i shkolles femrore te qytetit.

Perikliu qe inisiatori ,qe edhe femrat te mesonin. po qe te ishin bashke me djemte ,ishte akoma mentaliteti..

1956 i jepet titulli ” Mesues j Merituar” Punoi 42 vjet ,me 1958

doli ne pension. Ne Fier e mbyll profesionin e mesuesise po jjo veprimtarine ,

Perikli Ikonomi eshte autori: Historija e Tomorit. Dodona Pellazgjjke Dhe Tomor’ i Zotit

Kjo veper eshte botuar ne vitin 1936.. KA QENE OBJEKT I HISTORISE PER VLERAT ,QE MBANE,.