Përpjekja e parë e firmës japoneze për të zbritur në Hënë ka përfunduar me dështim


Misioni nuk shkoi sipas planit. 

Landeri Hakuto-R Mission 1 do të ishte anija e parë kozmike e ndërtuar privatisht që u ul në sipërfaqen hënore.Ndërsa NASA i përgatit gjërat për përpjekjen e saj për të ulur njerëzit në Hënë brenda disa viteve të ardhshme, kompania japoneze ispace është duke u përgatitur për uljen e saj rekord në Hënë.

Me qëllimin për t’u bërë kompania e parë private që zbarkoi ndonjëherë një anije kozmike në Hënë, firma nisi zbarkimin e saj pa pilot Hakuto-R Mission 1 në dhjetor.

Landeri ishte planifikuar të zbriste në sipërfaqen hënore më 25 prill, por fatkeqësisht gjërat nuk shkuan plotësisht sipas planit; anija kozmike nuk arriti të telefononte në shtëpi pas zbritjes së saj dhe ekipi nuk ishte në gjendje të rivendoste kontaktin me të.

Siç qëndrojnë gjërat, duket se sonda është shkatërruar pas përplasjes me Hënën.

Është përcaktuar se ka një probabilitet të lartë që ultësi përfundimisht të ketë bërë një ulje të vështirë në sipërfaqen e Hënës”, tha kompania në një deklaratë.

Detyra tjetër do të jetë të zbuloni saktësisht se çfarë shkoi keq.

“Megjithëse nuk presim të përfundojmë uljen hënore në këtë kohë, ne besojmë se e kemi përmbushur plotësisht rëndësinë e këtij misioni, pasi kemi marrë shumë të dhëna dhe përvojë”, tha CEO Takeshi Hakamada.

“Ajo që është e rëndësishme është të ushqejmë këtë njohuri dhe të mësuar përsëri në Misionin 2 dhe më gjerë.”

About Post Author