Piktura e autorit Geertgen tot Sint Jans :Gjon Pagëzori në shkretëtirë


Geertgen tot Sint Jans rreth 1460/65 – rreth 1488/93

Piktura ka keto te dhena.Vaj në panel (42 × 28 cm) – c. 1490

Galeria e fotografive te Muzeve Shteteror Berlin

I njohur gjithashtu si Shën Gjoni duke medituar . Kjo është një nga veprat më të shquara të Geertgen. Veshja e rrobës së tij duket se shkrihet kundër kthesave të peizazhit.

Qengji me aureolën e tij është atributi tradicional i Pagëzorit . Gjoni është i veshur me një zakon të bërë nga leshi i devesë.

Peizazhi i mrekullueshëm mund të jetë përshkrimi i Geertgenit të luginës së lumit Jordan, zona ku Gjoni veproi si profet dhe ku ai pagëzoi të konvertuarit.

Geertgen tot Sint Jans (rreth 1465 – rreth 1495), i njohur gjithashtu si Geertgen van Haarlem ,  Gerrit van Haarlem, Gerrit Gerritsz, Gheertgen,  Geerrit,  Gheerrit,  ose çdo  forme  tjeter zvogeluese e Geraldit,  ishte një  piktor holandez  i hershem  nga vendet e ulta  veriore ne Perandorin eshenjte romake   . Nuk ka dokumentacion bashkëkohor i jetës së tij ka qenë gjurmuar, dhe llogaria hershme të botuar të jetës dhe punës së tij është nga 1604,  Sipas van Mander, Geertgen ishte ndoshta një nxënës Albert Ouwater  një nga piktorët e parë të vajit në vendet e ulta   veriore . Të dy piktorët jetonin në qytetin e Haarlem  ku Geertgen ishte i lidhur me shtëpinë e  Kaloresve te Shen Gjonit   , ndoshta si një  vella laik, për të cilin ai pikturoi një altar  . Në librin e van Mander-it ai thotë se Geertgen mori emrin e Shën Gjonit pa iu bashkuar urdhrit, kështu që mbiemri i tij “tot Sint Jans” rrjedh nga emri i urdhrit dhe do të thotë “për Shën Gjonin”. [6]

About Post Author