Piktura e Leonardo da Vinci:  Shën Gjoni në shkretëtirë


Leonardo da Vinci  Shën Gjoni në shkretëtirë

Piktura “vaj në panel.

Mdhësia:(115 × 177 cm) – 1510-1515

Vendodhja:Muzeu I Luvrit ,Paris.

Përmbajtja:Gjon Pagëzori ulet në shkretëtirë. Me krahun e majtë mban një staf. Dora e tij e djathtë tregon qiellin, ndoshta për të treguar se pagëzimi është hapi i parë për në mbretërinë e qiejve.

Mbi kokën e Gjonit është një kurorë dafine dhe me dorën e majtë mban një tufë rrushi. Këto atribute mund të jenë shtuar më vonë për të ndryshuar Gjonin në Bacchus, perëndinë e verës.

Piktura ndoshta nuk është bërë nga vetë mjeshtri, por nga një student i tij në punishten e tij, Francesco Melzi. Më vonë u transferua nga paneli në kanavacë.

Leonardo da Vinci

1452 – 1519

Artist, shkencëtar, shpikës, arkitekt, astronom dhe poet fiorentin, me një talent të pashoq për vizatim, në qendër të pjesës më të madhe të artit të tij. Pikturat e tij karakterizohen nga lëvizja dhe shprehja. Pavarësisht njohurive të tij novatore dhe famës së madhe gjatë jetës së tij, ndikimi i Leonardos te piktorët e tjerë nuk është aq i gjerë sa ai i gjigantëve të tjerë të Rilindjes.

I lindur në fshatin Vinci, mendja e Leonardos është modeluar nga Firence   aty pranë, ku ai studion nën master të ndryshëm, duke përfshirë Andrea del Verrocchio . Në 1482 Leonardo niset për në Milano, ku qëndron me Ludovico Sforza dhe krijon vepra të tilla si  Darka e fundit . Pasi Milano pushtohet nga trupat franceze në 1499, Leonardo kthehet në Firence, ku jeton midis viteve 1503 dhe 1506. Në Palazzo Vecchio ai punon në murale – shumica e tyre fatkeqësisht humbën. Deri në vitin 1512 jeton edhe një herë në Milano ku ndërmerr studime të shumta shkencore. Shumë shënime dhe skica të këtyre studimeve kanë mbijetuar.

Në 1513 ai përfundon një pikturë që kishte filluar në 1503 dhe të cilën e kishte sjellë me vete sa herë që lëvizte: La Gioconda , e njohur më mirë si Mona Lisa, tani e ekspozuar në Luvrin në Paris .

Nga viti 1513 deri në vitin 1516 Leonardo qëndron në Romw me ftesë të Papës Leo X. Në 1516 Mbreti e fton Leonardon në Francë. Deri në vdekjen e tij në 1519 ai jeton në një shtëpi fshati pranë Amboise me mikun dhe nxënësin e tij Melzi (krijuesi i portretit në këtë faqe).

Shkathtësia e gjeniut të tij ilustrohet më së miri nga fakti se njeriu që pikturoi Mona Lizën mund të konsiderohet gjithashtu gjeologu i parë në botë. Da Vinci u përfshi në ndërtimin e kanaleve në Italinë Veriore dhe për këtë ai studioi origjinën e fosileve, shkaqet e erozionit dhe sedimentimit nga lumenjtë dhe përmbysjen nga shtrati i detit në tokë. Një homo universalis i vërtetë .

About Post Author