Piktura e Leonardos:” Shën Gjon Pagëzori”


Gëzim Llojdia

1.

“Shën Gjon Pagëzori” u pikturua nga Leonardo da Vinci nga 1513 deri në 1516, kur Rilindja e Lartë ishte metamorfozuar në Manerizëm, besohet se është piktura e tij e fundit. Kjo është një pikturë vaji në dru arre. Madhësia origjinale e veprës ishte 69×57 cm. Tani është ekspozuar në: “Musée du Louvre” në Paris, Francë /Leonardo sa për dijeni është pjesë e shpirtit hyjnor të Gjon Pagëzorit.

2.

Gjesti drejtues i Shën Gjonit drejt qiejve sugjeron rëndësinë e shpëtimit përmes pagëzimit, që përfaqëson Gjon Pagëzori. Vepra shpesh citohet nga piktorë të mëvonshëm, veçanërisht ata në shkollat ​​e Rilindjes së vonë dhe Manerist.

3.

Shumë njerëz janë kritikë ndaj kësaj pune, duke e parë atë një përfaqësim shqetësues të një karakteri të portretizuar normalisht si të flaktë dhe të zjarrtë, që jeton në një shkretëtirë dhe mbijeton me një dietë karkalecash dhe mjaltë shkruankështu faqaja në internet kushtuar kësaj pikture.Në pikturën e Leonardos Shën Gjoni duket se është pothuajse një hermafrodit. Ai ka një krah femëror të përkulur mbi gjoksin e tij, gishtin e ngritur drejt qiellit dhe të njëjtën buzëqeshje enigmatike aq të admiruar në fytyrën e Mona Lizës, një buzëqeshje e cila mund të shihet në pikturat e tjera të Leonardo si ajo e Shën Anës. Fytyra e tij është gati si faun dhe është përshtatur nga një kaskadë e lavdishme e kaçurrelave. Gishti drejtuar parajsës duhej të shfaqej mjaft shpesh në punën e Leonardos (karikatura e Shtëpisë Burlington është një shembull tjetër) dhe tregon ardhjen e Krishtit.

Leonardo ishte i vetëdijshëm për rreziqet e qenësishme të këtij sistemi. Më parë në shënimet e tij ai paralajmëroi se një figurë nuk do të dallohet në një sfond të errët dhe nuk do të duket se do të shkëputet prej saj. Nga larg asgjë nuk do të jetë e dukshme përveç pjesëve të ndriçuara. Sidoqoftë, në hijet e trupit të Shën Gjon Pagëzorit, Leonardo ka ruajtur dritën e mjaftueshm,e që ne të jemi në gjendje ta kuptojmë plotësisht formën e tij. Ashtu si në hënë, edhe zonat e errëta të figurës së tij mbajnë një dritë të lehtë të rrezatimit të reflektuar.Kjo është vepra e fundit e madhe e njohur në dorën e Leonardos. Bukuria e përhumbur e figurës vjen nga paqartësia e identitetit seksual. Fytyra e ndriçuar duket të jetë një burim i errësirës, që e mbështjell plotësisht atë. Gjesti misterioz i krahut të ngritur me një gisht drejtues lart, nuk është vetëm fetar por ndoshta edhe i një rëndësie ezoterike.

4.

Ky piktor italian komandoi kanavacën dhe furçën sikur të ishin shpikur vetëm për të. “Shën Gjon Pagëzori” është një pikturë e famshme e bërë në një pjesë të mëvonshme të jetës së tij.Kjo pjesërisht sepse ai e bëri këtë pikturë gjatë viteve të tij të fundit në tokë, diku midis 1513 dhe 1519.Leonardo Da Vinci është një nga artistët që është me të vërtetë i famshëm – të gjitha falë pikturave të tij të shkëlqyera. Ai është quajtur fryma e rilindjes, por është shumë më tepër se kaq,ai është epoka shumë universale e rilindjes shkruaan blogu i tij. Mendoni për Mona Lizen, Virgjëreshën dhe Fëmijën … lista vazhdon.

5.

Historia e Shën Gjon Pagëzorit.

Leonardo Da Vinci, në pikturën e tij, u përpoq të kapte shpirtin e Shën Gjon Pagëzorit siç përshkruhet në librat e Ungjillit të Biblës,Mateu, Marku, Luka dhe Gjoni. Shenjtori portretizohet si një njeri i shkretëtirës. Thuhet se ai kishte ngrënë karkaleca dhe ishte ushqyer me mjaltë të egër.Ai mbante lëkurë deveje dhe predikonte Ungjillin kujtdo, që do të dëgjonte, duke përgatitur rrugën për Mesinë.Duke parë që atij më vonë iu pre koka për mesazhin e tij, historia e Shën Gjon Pagëzorit del si një vuajtje dhe tradhti, por gjithashtu u jep shpresë dhe siguri atyre që kujdeseshin t’i kushtonin vëmendje asaj, që po thoshte.Shumë kanë pyetur nëse kjo është ajo që Leonardo Da Vinci shpresonte të komunikonte në pikturën e tij.Eshtë e vështirë të thuash saktësisht atë, që po lë të kuptohet vetëm nga shikimi i tipareve fizike të pikturës, duhet parë më thellë fytyra, sytë dhe figura e Shën Gjonit për të kuptuar perspektivën e Da Vinçit.Leonardo pikturon një figurë të fortë me një çehre të ndershme. Piktura është e errët, përveç ndriçimit që shkëlqen në trupin e shenjtorit. Fytyra e tij është e bukur, shumë si e një gruaje, dhe buzëqeshja e tij tregon enigmë.Leonardo Da Vinci pikturon dorën e majtë butë; duke lejuar të gjithë vëmendjen në dorën e djathtë që mbizotëron në fotografi duke treguar drejt qiellit. I tillë ishte stili i Leonardo Da Vinçit, ai gulçonte figura që ishin jashtë kufijve të njerëzimit.Shumica e figurave të tij nuk përshkruajnë karakteristikat e as meshkujve as femrave, ishte sikur ai me qëllim e hoqi këtë klasifikim në mënyrë që të lejojë një qasje më shpirtërore ndaj kritikës, ndaj pikturave të tij.

Në vitet e tij të fundit, besimi i Leonardo Da Vinçit tek krishterimi u rrit,duke i dhënë atij frymëzim për të pikturuar lidhjen e testamenteve të vjetra dhe të reja: Shën Gjon Pagëzori.

Çfarë po lë të kuptohet Da Vinci?

Piktura është edhe lehta dhe të errët. Nuk ka shumë për të parë në sfond. Kjo lë të gjithë përqendrimin në figurën e pikturuar këtu, supozohet të jetë në qendër të dy forcave të kundërta. Shën Gjoni shihet si një shteg nga errësira në dritë.

Da Vinci pikturon me dorën e djathtë duke treguar drejt qiellit, duke i drejtuar mëkatarët, drejt shpëtimit.

6.

Ekziston një strukturë tjetër në sfond, që i ngjan një kryqi, rreth vendit ku gishti i Shën Gjonit tregon. Piktura është një motiv për të drejtuar ata që kanë humbur në rrugën e vërtetë të drejtësisë.Dora e majtë e shenjtorit në pikturë tregon në gjoksin e tij. Kjo mund të nënkuptojë, që zemra, ose më saktë shpëtimi i vërtetë i shpirtit, shtrihet në kryq, se qëndron te Zoti.Sidoqoftë është thënë, që kryqi në sfond nuk ishte i pranishëm në pikturën origjinale, se ai u shtua më vonë për të ilustruar më tej çështjen që po bëhej nga piktori gjenial.Fakti, që Gjoni e ka dorën e majtë në gjoks tregon përulësinë dhe natyrën e tij të shenjtë si një shenjtor. Buzëqeshja e tij mund të interpretohet në dy mënyra; mund të jetë një gjest mikpritës për ata që dëshirojnë të pranojnë dritën, ose mund të jetë një lloj paralajmërimi për ata që shkojnë drejt errësirës.

Në këtë pikturë, Leonardo Da Vinci, gjeti ekuilibrin perfekt midis dritës dhe errësirës, ai gjeti vendin ku e vërteta takon perversin dhe në atë vend, vendosi të vendoste Shën Gjon Pagëzorin për t’i ndihmuar njerëzit të bënin zgjedhjen e duhur.

7.

Stili i Da Vinçit

Shumica e pikturave të tij janë kaluar si të cekëta dhe të pakuptimta. Ashtu si Shën Gjon Pagëzori, mesazhet e vërteta në pikturat e Da Vinçit fshihen pas atyre që konsiderohen si tipare fizike njerëzore irracionale.Ai pikturoi me goditje të paqarta me furçë, por sapo një shikues të pastron imagjinatën e tyre nga pritjet e vendosura nga realiteti, pikturat e tij bëhen papritur shumë të qarta.Tek Shën Gjon Pagëzori, ka shpërqendrime të shkaktuara nga figura, buzëqeshja e tij enigmatike, drejtimi i dorës së tij të djathtë dhe ndriçimi i përgjithshëm në figurë, por të gjitha këto kanë kuptim kur vërehen nga pikëpamja shpirtërore. Shën Gjon Pagëzori i Leonardo Da Vinçit papritmas bëhet një udhërrëfyes në rrugën e mëkatarit drejt shpëtimit thotë kritika e kushtuar këtij portreti.

8.

Ndikimi i pikturës

Kjo pikturë, siç u tha më herët, nuk ka qenë me shumë interes për kritikët. Madje shumica kanë menduar se është vepër e ndihmësve të Da Vinçit dhe jo vetë piktorit, por Shën Gjoni, me çdo goditje, tregon Leonardon.Eshtë më pak i famshmi ndër veprat e tij, dhe megjithatë, ashtu si të gjitha pikturat e tij të tjera, ende mbart një mesazh të rëndësishëm dhe të thellë për njerëzimin, besimin dhe shpëtimin.

Piktura bën shumë më tepër sesa thjesht dërgimi i një mesazhi, ajo tregon fytyrën e lajmëtarit përfundimtar, dhe në kompleksitetin e saj, piktura e Da Vinci detyron një vëzhgues të mendojë.Eshtë një pikturë, që ndjek kujtesën, duke u lutur të interesohet. Shën Gjon Pagëzori u pikturua në një kohë kur artistët po frymëzonin nga e panjohura.Ishte një kohë misteri, dhe sipas Leonardos, misteri ishte Shën Gjoni, një figurë pjesërisht e mbuluar me dritë, dhe pjesërisht e mbuluar me errësirë ​​- një figurë me një buzëqeshje, njëra dorë në gjoksin e dorës tjetër drejt qiellit.

. Jo vetëm, që piktura është tërheqëse, por edhe aftësia e saj për të treguar detaje, duke e bërë atë një nga veprat më të mëdha artistike të të gjitha kohërave.

9.

Në fillim vitit 2016, Muzeu i Luvrit në Paris hodhi në zhurmë pjesë të botës së artit kur njoftoi se ruajtësit e tij do të merrnin një goditje në pastrimin e një tjetre prej kryeveprave të Leonardo da Vinci. Pas nëntë muajsh punë restaurimi, “Shën Gjon Pagëzori” është përsëri në shfaqje.Përfunduar vetëm disa vjet para vdekjes së mjeshtrit të Rilindjes në 1519, “St. Gjon Pagëzori ”është lavdëruar prej kohësh si një nga veprat më të mëdha të da Vinci-t. Ndërsa “Mona Lisa” dhe “Darka e Fundit” mund të bëjnë shumë pershtypje shtyp, portreti i shenjtit katolik i ka mahnitur artistët dhe historianët për teknikën e tij mjeshtërore “sfumato”, e cila i dha subjektit të tij një butësi të kushtueshme dhe cilësi të paqartë . Sidoqoftë, që nga pastrimi i fundit i pikturës në 1802, sipërfaqja e saj u errësua pasi disa veshje të llakut u plakën dhe oksiduan.

“Detajet janë në hije tani, ndërsa 10 ose 20 vjet më parë ato ishin më të dukshme,” i tha Vincent Delieuvin, konservatoristi kryesor i Luvrit për artin e Rilindjes Italiane, Sidoqoftë, njoftimi u prit me protesta nga shumë kritikë në botën e artit të cilët kishin frikë se përpjekjet e restaurimit mund të dëmtonin përfundimisht pikturën.

Mund të jetë një imazh i 1 person

About Post Author