Piktura e Pieter Bruegel Plaku :Predikimi i Shën Gjonit


Piktura:Predikimi i Shën Gjonit është një tablo në vaj realizuar me panel

Përmasat (95 × 161 cm)

Viti – 1566

Ndodhet në Muzeun e Arteve të Bukura Budapestë

Pieter Bruegel Plaku 1520 – 1569

Bruegel përdorte shpesh tema biblike për të përshkruar jetën e fshatit ashtu siç e dinte. Ky është një shembull tjetër i mirë. Vëmendja e shikuesit tërhiqet fillimisht nga figurat në plan të parë, më pas nga lumi në sfond dhe vetëm më pas te Gjon Pagëzori, i veshur me një rrobë prej leshi deveje.

Publiku është jashtëzakonisht i larmishëm: ka fshatarë, banore dhe klerikë, dhe përveç flamandëve janë të pranishëm edhe kombe të tjera si turqit dhe kinezët. Ndoshta Brugel donte të theksonte se mesazhi i Pagëzorit  ishte i destinuar për të gjithë. Piktura u krijua kur ikonoklasti u hoq në vendet e ulëta dhe klerikët protestantë po bënin xhiron e vendit, duke u ndalur në vende për të bërë thirrje për reformim. Kjo pikturë mund të jetë frymëzuar nga një takim i tillë.

         

About Post Author