Piktura e Tiziano Vecellio(Titian )Gjon Pagëzori


Gezim Llojdia

Piktura e Tiziano Vecellio(Titian )Gjon Pagëzori

Të dhëna:

Piktura është  punuar në vaj në kanavacë.

Përmasat:(201 × 134 cm).

-Viti i punimit: rreth vitit  1542.

  Vendodhja:Galeritë Accademia, Venecia.

Biografia e Titian

Titian

Viti i lindjes dhe i vdekjes:1487/90 – 1576

Emri i vërtetë: Tiziano Vecellio.

Piktor venecian, vizatues dhe projektues i gdhendjeve në dru. Lindur në fshatin Pieve di Cadore në Veneto. Disa burime e datojnë lindjen e tij në 1477. Titian punon në stilin e Rilindjes, frymëzuar nga feja dhe mitologjia.

Gjithashtu pikturon shumë portrete. Ai i paraqitur këtu është një autoportret i vitit 1570 (Prado, Madrid). Titian shpesh konsiderohet si protagonist i Mikelanxhelos , pikturat e të cilit dëshmojnë për artin e tij si vizatues, ndërsa Titianit i pëlqente të punonte me colorite.

Kjo vepër lidhet me Mateu 11:11

Gjon Pagëzori tregohet me atributet e tij të zakonshme: qengjin dhe shkopin. Ai është i veshur si gjithmonë me lëkurë deveje. Në sfond është lumi Jordan, ku Gjoni pagëzonte njerëzit.

Titian e bëri këtë kanavacë për altarin e Shën Gjonit në kishën tashmë të zhdukur të Santa Maria Maggiore në Venecia. Ajo ka qenë në Akademi që nga viti 1807.

About Post Author