Piktura :”Gjon Pagëzori” e Rogier van der Weyden e vitit 1450


Piktura :”Gjon Pagëzori” e Rogier van der Weyden 

Të dhëna:vaj në panel

(41 × 34 cm) – rreth.

Viti; 1450

Vendodhja: Muzeu i Luvrit Paris

Kjo vepër lidhet me  Gjonin 1:29

Rogier van der Weyden

Rogier van der Weyden 1399/1400 – 1464

Piktor jug-holandez, kronologjikisht në gjysmë të listës së novatorëve mesjetarë të Evropës Perëndimore, duke u renditur midis Jan van Eyck dhe Hugo van der Goes , të njohur si primitivët flamandë.

Rogier van der Ëeyden lindi Rogier de la Pasture në Doornik (Tournai). Me sa dimë, ai hyri vonë në shërbimet e piktorit mjeshtër Robert Campin , në 1427, një vit pasi u martua me Elizabeth Goffaert.

Karriera e tij u ngrit shpejt pas kësaj. Në 1432 ai u vendos si mjeshtër në Doornik, duke u ngritur në pozitën e piktorit të qytetit të Brukselit   në 1435. Që nga ajo ditë ai punoi vetëm me emrin e tij flamand. Ka të dhëna se ai qëndroi në  Bruges midis 1432 dhe 1435; sido që të jetë, ndikimi i Van Ejkut në punën e tij ndihet qartë. Brukseli në atë kohë ishte një vend i mirë për të punuar pasi po zhvillohej shpejt në një qendër rajonale.

Në vitin e shenjtë të 1450 Van der Ëeyden udhëtoi për në  Rome . Gjatë rrugës ai kompozoi disa vepra për familjen Medici në  Firence .

Van der Ëeyden pikturoi kryesisht tema fetare – me përjashtim të disa portreteve, vepra e tij botërore ka humbur. Ai nuk e firmosi kurrë punën e tij, ndaj historianët e artit edhe sot e kësaj dite po përpiqen të zbulojnë se cilat vepra janë të tijat. Me shumë mundësi ai drejtoi një punëtori me një numër të madh asistentësh dhe studentësh.

Rogier van der Ëeyden vdiq në Bruksel në vitin 1464, ku u varros në kishën e Shën Gudulës, e njohur tani si Katedralja e Shën Michael. Ai ishte mjaft i begatë dhe i njohur gjatë jetës së tij. Për të paktën gjysmë shekulli stili i tij u imitua shumë.

About Post Author