Piktura :”Predikimi i Shën Gjonit” e  Pieter Bruegel Plaku 


Të dhëna për pikturën:

-Vaj në panel

-Përmasat: (95 × 161 cm) –

-Koha e pikturës-1566

-Vendodhja :Muzeu i artevev të Bukura Budapest

Bruegel përdorte shpesh tema biblike për të përshkruar jetën e fshatit ashtu siç e dinte. Ky është një shembull tjetër i mirë. Vëmendja e shikuesit tërhiqet fillimisht nga figurat në plan të parë, më pas nga lumi në sfond dhe vetëm më pas te Gjon Pagëzori, i veshur me një rrobë prej leshi deveje.

Publiku është jashtëzakonisht i larmishëm: ka fshatarë, banore dhe klerikë, dhe përveç flamandëve janë të pranishëm edhe kombe të tjera si turqit dhe kinezët. Ndoshta Brugel donte të theksonte se mesazhi i Pagëzorit ishte i destinuar për të gjithë. Piktura u krijua kur ikonoklasti u tërbua në vendet e ulëta dhe klerikët protestantë po bënin xhiron e vendit, duke u ndalur në vende për të bërë thirrje për reformim. Kjo pikturë mund të jetë frymëzuar nga një takim i tillë.

Pieter Bruegel Plaku rreth. 1520 – 1569

Pieter Bruegel Plaku

portreti i Pieter Bruegel PlakutPiktor jug-holandez dhe babai i Jan Bruegel   . Bashkëkohësit e tij e quajnë ‘Boeren-Bruegel’ (Fermerët-Bruegel) për skicat e tij të afta të jetës në vend, një pseudonim që nuk i bën drejtësi as punës dhe talentit të tij. Përveç pikturave të famshme Dasma dhe Kermis , Bruegel krijon peizazhe, vepra të devotshme dhe mbresa të Ferrit në një stil të sigurt dhe shprehës me dhunti të madhe për kompozimin dhe hapësirën. Pjesa më e madhe e punës së tij është frymëzuar qartë nga Jeroen Bosch  . Ajo që është e pazakontë në punën e tij fetare është mjedisi: peizazhi dhe figurat në shumë prej veprave të tij janë flamande, jo të Lindjes së Mesme, dhe  konvertimi i Saulit t zhvillohet në Alpe – ka shumë të ngjarë një mbetje e udhëtimit më të fundit të Bruegel në Itali.

Bruegel ka lindur ndoshta në fshatin Brogel (gjithashtu: Breugel ose Brugel) në Kempen. Deri në vitin 1550 ai studion me Pieter Coecke. Në vitet 1552-1553 ai udhëton në Itali, ku njihet me veprat, ndër të tjera, të  Mekelanxhelos . Për zhvillimin e stilit të tij, peizazhet që ai pikturon gjatë rrugës kanë një rëndësi më të madhe sesa përshtypjet që i bën Italia. Pasi u kthye në Antëerp dhe pas martesës me vajzën e mësuesit të tij (1563) vendoset në Bruksel , ku vdes në 1569.

Ai nënshkruan veprën e tij Brueghel deri në 1559.

Pergatiti:G.LLojdia

About Post Author


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *