Pikturë e paçmuar u zbulua se ka qenë e varur me kokë poshtë për 75 vjet


 TK Randall

Nuk është aspak e lehtë të thuash se në çfarë drejtimi duhet të jetë kjo… Kredia e imazhit: Piet MondrianGabia, e cila kishte mbetur e pazbuluar deri vonë, mund të mos korrigjohet kurrë për shkak të gjendjes së brishtë të pikturës.E njohur si ‘New York City’, vepra artistike e mrekullueshme – e cila përbëhet nga linja të shumta me ngjyra të kryqëzuara – u pikturua nga artisti abstrakt holandez Piet Mondrian në vitin 1941.

Fillimisht u ekspozua në Muzeun e Artit Modern të Nju Jorkut në 1945 dhe më vonë. duke u bërë pjesë e koleksionit të artit të shtetit gjerman të Rhine-Westfalisë në Dusseldorf në vitin 1980.

Pavarësisht historianëve të panumërt të artit dhe ekspertëve të tjerë që e panë veprën gjatë 75 viteve të fundit, vetëm njëri arriti të vinte re faktin se piktura kishte qenë e varur në muri me kokë poshtë.

Kuratorja e muzeut Susanne Meyer-Buser zbuloi gabimin pasi analizoi pikturën për një shfaqje të re arti.

Ajo e kuptoi se linjat në fund ishin më të trasha se ato në pjesën e sipërme, ndërsa artisti do të kishte menduar që ajo të ishte e kundërta.

Trashja e rrjetës duhet të jetë në krye, si një qiell i errët”, tha ajo.

“Sapo ua tregova kuratorëve të tjerë, kuptuam se ishte shumë e qartë. Jam 100% i sigurt se fotografia është e gabuar.”

Megjithatë, siç qëndron tani, nuk ka gjasa që gabimi të korrigjohet ndonjëherë, sepse piktura tani është aq e brishtë sa që kthimi i saj në drejtimin e duhur mund t’i shkaktojë dëme të pariparueshme.

“Ngjitësit janë tashmë jashtëzakonisht të lirshëm dhe të varur nga një fije,” tha Meyer-Buser për The Guardian . “Nëse do ta kthenit përmbys tani, graviteti do ta tërhiqte në një drejtim tjetër.”

“Dhe tani është pjesë e historisë së veprës.”

About Post Author