Pioneer 11 kaloi Saturnin 43 vjet më parë


Në datën e sotme – 1 shtator – në vitin 1979, anija kozmike e NASA-s Pioneer 11 u bë anija e parë tokësore që kapërceu planetin e rrethuar të Saturnit. Në mënyrë të pabesueshme, anija kozmike erdhi brenda 13,000 milje (21,000 km) nga Saturni, duke kaluar rrafshin e unazave të planetit. Në këtë proces, Pioneer 11 gjeti një unazë të re për Saturnin – tani e quajtur unaza “F” – dhe dy hëna të reja. Në fakt, anija kozmike thuajse u përplas në një nga këto hëna të panjohura, teksa fluturoi lart.

Kalimi i Saturnit – dhe kalimi i tij i sigurt – ishte një arritje mahnitëse. Dhe me të vërtetë, Pioneer 11 ishte një pionier i vërtetë. Ajo shkoi atje ku asnjë anije kozmike tokësore nuk kishte shkuar më parë.

Në përgjithësi, Pioneer 11 bëri atë që pionierët bëjnë gjithmonë. Ai hodhi themelet për ata që pasuan. Kjo përfshinte dy anijen më të sofistikuar të hapësirës Voyager , e cila u nis nga Toka në 1977 dhe vizitoi Saturnin në 1980 dhe 1981. Një pjesë e punës së Pioneer 11 ishte të testonte një trajektore pranë unazave të Saturnit, për të parë nëse ishte e sigurt për misionin e ardhshëm Voyager. Pra, Pioneer 11 kaloi përmes aeroplanit unazor të Saturnit, në të njëjtin pozicion që sondat Voyager do të përdornin disa vite më vonë. Ideja ishte që – nëse do të kishte grimca unazore të zbehta që mund të dëmtonin një sondë në atë zonë – planifikuesit e misionit do të preferonin të linin Pioneer 11 të merrte dëmin, në vend të Voyagers.

Misioni Cassini

Përveç kësaj, Pioneer 11 i parapriu gjithashtu misionit të mrekullueshëm Cassini , i cili rrotulloi Saturnin – duke u endur brenda dhe midis hënave të tij – nga viti 2004 deri në 2017. Sigurisht, Cassini ofroi pamje të paprecedentë dhe spektakolare të Saturnit dhe unazave dhe hënave të tij.

 

Voyagers ishin të fundit. Dhe Cassini ktheu imazhe përtej ëndrrave më të egra të kujtdo.

Por Pioneer 11 hapi rrugën.

2 Pionierët kishin misione të ndryshme

Ishin dy anije kozmike Pioneer. Tjetri quhej Pioneer 10 . Të dy Pionierët vizituan Jupiterin dhe Pioneer 11 shkoi në Saturn, për të hetuar unazat dhe hënat e tij.

Shkencëtarët thanë se Pioneer 11 u mundësoi atyre të merrnin një ndjenjë të përbërjes së brendshme të Saturnit. Në fakt, Saturni nuk është shumë i dendur. Pra, është thënë prej kohësh se, nëse do të gjenit një oqean mjaft të madh për ta mbajtur atë, Saturni do të notonte mbi ujë. Pioneer 11 tregoi se Saturni ka të ngjarë të ketë një bërthamë relativisht të vogël për një botë gjigante të jashtme të gazit. Në fakt, me vetëm 10 herë masën e Tokës, Saturni u zbulua nga Pioneer 11 se ishte kryesisht hidrogjen i lëngshëm .

Pioneer 11 (ndoshta) ende lundron

Transmetimi i fundit i Pioneer 11 arriti në Tokë më 30 shtator 1995 . Dhe kështu misioni ka përfunduar. Por Pioneer 11 është një nga pesë anijet kozmike, trajektoret e së cilës përfundimisht do t’i nxjerrin jashtë sistemit tonë diellor. Pra, nëse diçka nuk e ka ndaluar atë (shumë e pamundur!), Pioneer 11 është ende duke lundruar jashtë, larg nga Toka, në thellësitë e hapësirës.

Po lëviz në drejtim të yjësisë sonë Scutum . Scutum është pranë Shigjetarit , i cili është në drejtimin e përgjithshëm të qendrës së galaktikës sonë Rruga e Qumështit . Artizanati do të kalojë pranë yllit Lambda Aquila rreth katër milionë vjet nga tani.

Pionierët mbajnë pllaka

Nga rruga, si Voyagers, Pionierët bartin një mesazh nga njerëzimi për yjet. Secila prej tyre mban pllaka alumini të anodizuara me ar, duke treguar figurat nudo të një mashkulli dhe femre, së bashku me disa simbole që janë krijuar për të dhënë informacion rreth origjinës së anijes kozmike.

A do të ishte në gjendje një racë e përparuar të interpretonte mesazhin e njerëzimit? Është e vështirë të thuhet. Por – si rekordet e arta të Voyagers – pllakat Pioneer ndihmuan në ngritjen e vetëdijes së qenieve njerëzore përsëri në Tokë.

Përfundimi: Pioneer 11 iu afrua më shumë Saturnit më 1 shtator 1979.

About Post Author