Piramidat nuk janë thjesht varret e faraonëve


Piramidat nuk janë thjesht varret e faraonëve: një hipotezë e guximshme propozon ndërtues dhe qëllime alternative 1

Po sikur piramidat të shërbenin fillimisht për qëllime më domethënëse përpara se të bëheshin vendet e fundit të pushimit të faraonëve? Kjo hipotezë është propozuar nga disa studiues të antikitetit.

Kujdes: kërcënuese për jetën

Teoria mbizotëruese është se piramidat funksiononin si varre, një përfundim i mbështetur nga zbulimi i mumieve të faraonëve brenda këtyre strukturave, duke çuar në emra si “dhoma e mbretit” dhe “dhoma e varrimit”. Megjithatë, ky interpretim është përballur me shqyrtim brenda komunitetit shkencor. Egjiptologët Vojtěch Zamarovsky dhe Jean-Philippe Lauer vunë në dukje se Piramida e Keopsit është quajtur kështu sepse emri i sundimtarit shfaqet në dhomën e saj të varrimit, pavarësisht se ajo nuk është dhoma qendrore. Kjo ngre pyetje në lidhje me qëllimin e piramidës, ngjashëm me gjetjen e një emri të gdhendur në një dhomë të pasme të një ndërtese shumëkatëshe. Dyshime për vërtetësinë e mbishkrimeve të tilla janë shprehur nga studiues si Zecharia Sitchin, të cilët vunë në dyshim vërtetësinë e emrit të Keopsit pa dhënë një shpjegim të qartë për falsifikimin e supozuar.

Hulumtimi i ekspertit britanik Graham Hancock në dhomat e brendshme të varreve të njohura zbuloi zona të vështira për t’u aksesuar, duke nxitur hetime për ndërtimin e tyre nëse nuk mund të lehtësonin transportin e një sarkofagu. Në mënyrë të ngjashme, egjiptologu James Quibell theksoi joprakticitetin e lëvizjes së një mumjeje nëpër hapësira të ngushta, duke sugjeruar se dhomat ishin shumë të vogla për të akomoduar një varrim me lartësi të plotë.

Në Piramidën e Djoserit, një bosht zbret 30 metra, duke përfunduar në një dhomë të veshur me granit – një kontrast i fortë me vendin e varrimit. Kjo sugjeron që dhoma nuk ishte menduar për varrim. Cili ishte atëherë qëllimi i tij? Disa spekulojnë se mbante sende shumë të rrezikshme për t’u prekur ose shumë të rrezikshme për kushtet sipërfaqësore. Fizika moderne mund të japë të dhëna, pasi mjedise të ngjashme përdoren për të vendosur objekte të ndjeshme si detektorët e neutrinos ose orët atomike. Duke pasur parasysh aftësitë shkencore të egjiptianëve të lashtë, mund të hamendësohet se ata ruanin materiale radioaktive atje. Kjo hipotezë duket se mbështetet nga një friz kobrash pranë boshtit, pasi kobrat simbolizonin rrezik të madh në atë kohë.

Duke u kthyer te Piramida e Keopsit, kripti i saj përmban gjithashtu ambiente të brendshme graniti, me jo një, por pesë shtresa guri. Aty pranë u zbulua një pus 29 metra i thellë me një sarkofag bosh. Teoria mbizotëruese sugjeron se ishte një dalje për ndërtuesit e piramidës, por kjo në rastin më të mirë duket e dobët.

Boshte të thella vertikale janë zbuluar në shumë piramida:

Në nekropolin e Dahshurit shtrihet vendi i varrosjes së Sneferu, themeluesit të Dinastisë së Katërt dhe babait të Keopsit të lartpërmendur.

Në Saqqara, mund të gjenden varret e Sekhemkhet, sundimtar i Dinastisë së Tretë, dhe Userkaf, themeluesi i Dinastisë së Pestë.

Në Gaza ndodhet varri i faraonit Menkaure.

Piramida e papërfunduar në Zawiyet el-Arian shënon gjithashtu një vend historik të rëndësishëm.

Ndërsa shkenca kryesore paraqet tregime të caktuara rreth piramidave, kërkimet e vazhdueshme zbulojnë ngjashmëri të habitshme midis komplekseve piramidale në mbarë botën. Piramida e Diellit në Teotihuacan, Meksikë, strehon një tunel vertikal që zbret 103 metra në një shpellë direkt nën të, e segmentuar në katër dhoma secila rreth 28 metra në perimetër. Në këtë shpellë, shkencëtarët kanë zbuluar artefakte të shumta, pasqyra, mbetje të sistemit të kullimit të ujit dhe tubacione. Veçanërisht, dy nivelet e sipërme ishin të izoluara me një shtresë mike 7 cm, me burim nga 3,000 km larg, një material që zakonisht nuk përdorej nga majat e lashta për qëllime zbukurimi.

Kjo ngre pyetje në lidhje me qëllimin e mikës, pasi përdoret në kohët moderne për izolimin termik dhe elektrik në kondensatorë, duke bllokuar kalimin e neutroneve dhe duke ngadalësuar reaksionet bërthamore.

Aty pranë, Tempulli i Mikës, një emër që i është dhënë një kompleksi dhomash të vogla me një shtresë të trashë murature, i mungojnë dëshmitë e përdorimit fetar, pavarësisht përcaktimit të tij si tempull. Baza e saj e veshur me mikë sugjeron se mund të ketë shërbyer një rol teknik, ndoshta në konvertimin e energjisë, i lidhur potencialisht me piramidën. Është interesante se termi grek “piramidos” përkthehet në “energji në mes”, një fakt i njohur për shkencëtarët që ende shpesh i referohen këtyre strukturave si varre.

Rrjeti i piramidave

Numri i saktë i piramidave mbetet i papërcaktuar, gjë që mund të duket e çuditshme duke pasur parasysh mungesën e tyre relative. Sfida qëndron në vetë numërimin. Shkencëtarët po përpiqen të katalogojnë të gjitha piramidat dhe fotografia ajrore ka zbuluar 409 struktura që përshtaten me përkufizimin tradicional të një piramide, me afërsisht 1300 vende shtesë me interes për gërmime. Këto vende ka të ngjarë të jenë piramida të lashta, që tani u ngjajnë thjesht kodrave.

Studiuesit kanë hartuar këto objekte dhe kanë zbuluar një shtrirje, me shumicën e piramidave të vendosura midis 40 gradë gjerësi veriore dhe jugore. Ka grupime të dukshme, të tilla si komplekset piramidale përgjatë Nilit në Egjipt dhe Sudan, në provincën Shaanxi të Kinës, në të gjithë Meksikën qendrore dhe jugore, përgjatë kufirit Peru-Brazil dhe në Australinë jugore.

Piramidat madje janë gjetur në Evropë, duke përfshirë struktura në Slloveni dhe Greqi, në Gadishullin Apenin dhe Kola, në Ishujt Kanarie, në Siberi pranë Krasnoyarsk në brigjet e lumit Yenisei dhe në Primorsky Krai të Rusisë pranë Nakhodka.

Duket se piramidat janë të shpërndara në të gjithë Oqeanin Paqësor, duke përfshirë Samoan, Tongën dhe Polinezinë Franceze. Disa shkencëtarë besojnë se këta ishuj u shfaqën për shkak të zhytjes së një kontinenti të tërë nën ujë, një ngjarje relativisht e fundit. Këto zona piramidale shquhen për stabilitetin e tyre të rëndësishëm gjeologjik, gjë që i pengoi ata të zhyten në kontinent. Ky është një shpjegim i ofruar nga shkencëtarët për praninë e piramidave në këto ishuj.

Studiuesit, pasi kanë mbledhur të gjitha të dhënat e disponueshme, kanë propozuar një hipotezë intriguese: piramidat mund të jenë ndërtuar për qëllime mbrojtëse. Ata sugjerojnë se piramidat formuan një sistem mbrojtës planetar për të mbrojtur Tokën nga kërcënime të ndryshme, duke parandaluar potencialisht katastrofa në shkallë të gjerë. Hipoteza parashtron se nëse izotopet radioaktive do të ruheshin brenda piramidave, ato mund të kishin funksionuar si komplekse për të rregulluar aktivitetin sizmik.

Struktura piramidale mendohet se lehtëson çlirimin e energjisë së akumuluar në nyjet e litosferës në sipërfaqe, duke parandaluar kështu dridhjet dhe shpërthimet vullkanike. Kjo teori fiton njëfarë mbështetjeje nga fakti se shumë piramida ndodhen pranë zonave me aktivitet potencial sizmik.

Disa historianë alternativë besojnë se piramidat e Gizës përbëjnë një kompleks të unifikuar me një qëllim specifik. Për të mbështetur këtë teori, përfaqësuesit e laboratorit kryen një eksperiment intrigues. U zbulua se një impuls i emetuar nga Piramida e Keopsit reflektohej jashtë kufijve të shtresave gjeologjike dhe u zbulua nga piramidat e Khafre dhe Menkaure.

Ky eksperiment sugjeron se piramidat janë ndërtuar qëllimisht. Dizajni dhe vendndodhja e tyre bazohen në llogaritjet e sakta, duke lehtësuar ndërveprimin mes tyre. Rrjedhimisht, hipoteza se komplekset piramidale funksionojnë si gjeoradarë të mëdhenj ose interferometra akustikë është e besueshme. Megjithatë, për disa arsye, ky nocion nuk është pranuar gjerësisht nga shkenca kryesore.

Rrjeti i energjisë nuk është më aty

Besohej se piramidat mbronin qytetërimet e lashta nga fatkeqësitë natyrore duke reduktuar stresin në linjat e çarjeve gjeologjike, duke parandaluar kështu efektet e tërmeteve katastrofike, cunamit dhe shpërthimet vullkanike. Kjo shtron pyetjen: pse këto struktura nuk i shërbejnë sot njerëzimit? Përfitimet e mundshme janë të mëdha, pasi ato mund të shpëtojnë jetë të panumërta dhe të parandalojnë dëme të mëdha. Kohët e fundit, tërmetet që variojnë nga 7-9 të shkallës Rihter kanë shkaktuar mijëra të vdekur dhe miliarda dëme. Nëse janë funksionale, piramidat mund të jenë të paçmueshme si radarët depërtues në tokë (GPR), por aktualisht ato janë jofunksionale.

Kjo i atribuohet faktit se piramidat u plaçkitën, një praktikë që filloi shumë përpara kohës sonë. Faraonët dhe shokët e tyre dikur hoqën shumë nga pajisjet për të ndërtuar varre të pasur. Rrjedhimisht, rrjeti planetar i energjisë u prish. Tani, piramidat janë të ngjashme me një makinë pa motor ose kuti ingranazhi: të paprekura nga jashtë, por jo funksionale.

Studiuesit sugjerojnë se prerja në gjysmë e një piramide do të zbulonte se ajo i ngjan më shumë një strukture inxhinierike sesa një varri. Rrugët e brendshme nuk duken të dizajnuara për procesione funerale madhështore, por më tepër për lëvizjen e personelit, si në ndërtesat teknike. Dhomat aktuale të varrimit mund të kenë pasur dikur instrumente ose mekanizma të ndryshëm për monitorimin sizmik.

Pse atëherë ata që identifikohen me komunitetin zyrtar shkencor heshtin për këtë çështje? Pse vetëm ithtarët e historisë alternative diskutojnë një qëllim tjetër të piramidave? Kjo është për shkak se arkeologët dhe historianët nuk janë të trajnuar për të kryer një analizë inxhinierike të gjetjeve të tyre. Rrjedhimisht, na mbetet interpretimi i konceptuar për herë të parë nga egjiptologët që zbuluan mumjen e faraonit brenda kompleksit.

Kush mund të kishte ndërtuar ndërtesa të tilla teknike? Komuniteti zyrtar shkencor nuk e shqetëson këtë pyetje, pasi janë të bindur se përgjigja tashmë është dhënë. Kështu, ata që nuk dëshirojnë të pranojnë narrativën kryesore duhet ta kërkojnë vetë të vërtetën.