Planetet Alfa Centauri? Teleskopi Toliman do ti kërkojë


Paul Scott Anderson

Pamje e simuluar e asaj që teleskopi Toliman   mund të shihte nga sistemi me dy yje Alpha Centauri Ky sistem është sistemi yjor më i afërt me Tokën, por një vend i vështirë për të kërkuar planetë, pasi 2 yjet janë kaq afër njëri-tjetrit. 

Alfa Centauri është sistemi yjor më i afërt me diellin tonë. Është 4.3 vite dritë larg, vetëm një hop dhe një kapërcim në kontrast me një distancë prej 100,000 vite dritë në të gjithë galaktikën tonë të shtëpisë, Rrugën e Qumështit. Një teleskop hapësinor relativisht me kosto të ulët – i quajtur TOLIMAN – është planifikuar të niset në orbitën e ulët të Tokës, për të kryer një kërkim për ekzoplanete që rrotullohen rreth dy yjeve të Alpha Centauri-t si dielli. Fillimisht i financuar nga NASA dhe të tjerë, TOLIMAN siguroi financim prej më shumë se 500,000 dollarë nga qeveria australiane në vitin 2021.

Dhe – në mars 2023 – Universiteti i Sidneit tha  se TOLIMAN do të marrë një ndihmë shtesë në kërkim. Një prodhues bullgar i hapësirës ajrore i quajtur EnduroSatdo të ofrojë teknologji satelitore. Dhe Breakthrough Initiatives – financuar nga sipërmarrësi izraelit me origjinë sovjetike Yuri Milner – do të ndihmojë gjithashtu në mbështetjen e misionit.

Peter Tuthill është një ekspert në imazhet astrofizike në Universitetin e Sidneit në Australi. Ai po udhëheq misionin.

Misioni TOLIMAN

Alpha Centauri është vetëm objektivi i parë i planifikuar për TOLIMAN, i cili është shkurtimi i Teleskopit për Monitorimin Interferometrik të Locusit të Orbitës së Lagjes sonë Astronomike. Po, thamë “lagje”. Qëllimi i tij i deklaruar është të përqendrohet te yjet brenda 10 viteve dritë nga dielli ynë.

Por objektivat e tij të menjëhershëm janë Alpha Centauri A dhe Alpha Centauri B, 4.3 vite dritë larg. Tuthill shpjegoi se – në hapësirën e madhe të galaktikës sonë Rruga e Qumështit – këta yje janë:

… në mënyrë joshëse afër shtëpisë. Astronomët kanë zbuluar mijëra ekzoplanete jashtë sistemit tonë diellor. Por shumica janë mijëra vite dritë larg dhe përtej mundësive tona.

Teknologjia moderne satelitore do të na lejojë të eksplorojmë oborrin tonë qiellor dhe ndoshta të hedhim bazat për misionet e ardhshme vizionare që përfshijnë zbrazëtirat ndëryjore në sistemin e Centaurit.

Në veçanti, TOLIMAN do të kërkojë planetë në zonat e banueshme të këtyre yjeve , ku mund të ekzistojë uji i lëngshëm.

Emri TOLIMAN rrjedh pas emrit arab për Alfa Centauri. Vetë anija kozmike është një teleskop hapësinor i vogël, i projektuar me porosi. Për të zbuluar ndonjë planet rreth Alfa Centaurit, ai mund të bëjë matje jashtëzakonisht të mira të dy yjeve. Teleskopi duhet të jetë mjaft i vogël për t’u përshtatur në një vëllim të kufizuar në një satelit prind.

Aktualisht, Faza 2 e programit, projektimi dhe ndërtimi i teleskopit dhe integrimi i tij me anijen kozmike, tani është duke u zhvilluar .

Planetë të banueshëm rreth Alpha Centauri?

Meqenëse të dy yjet e Alpha Centauri janë të ngjashëm me diellin tonë dhe janë relativisht afër nesh, ka kuptim të kërkojmë planetë atje. Por kjo është e vështirë të bëhet nga Toka, sepse dy yjet janë shumë afër njëri-tjetrit. Ata duken nga Toka si një yll i vetëm në të gjithë, përveç teleskopëve më të mëdhenj.

Pra, është e vështirë të gjesh planetë që rrotullohen rreth këtyre dy yjeve të afërt si dielli. Kjo përkundër faktit se është sistemi yjor më i afërt me diellin tonë.

Vitin e kaluar, studiuesit në ETH Cyrih në Zvicër përdorën simulime kompjuterike për të parë se si mund të jetë një planet shkëmbor i madhësisë së Tokës që rrotullohet rreth Alpha Centauri A ose B. Ata e quajtën këtë planet një Alfa-Cen-Tokë hipotetike. Ata llogaritën se do të kishte një bërthamë hekuri pak më të madhe, aktivitet më të ulët gjeologjik dhe mungesë tektonike të pllakave.

Dhe në vitin 2012, astronomët njoftuan se me të vërtetë kishin zbuluar një planet me madhësinë e Tokës që rrotullohej rreth Alpha Centauri B, i quajtur Alpha Centauri Bb.

Por, për fat të keq, ky zbulim u hodh poshtë në vitin 2015. Pra, kërkimi vazhdon!

Dy planetë të konfirmuar për Proxima

Pra, ne ende nuk e dimë nëse ka ndonjë planet që rrotullohet rreth Alpha Centauri A dhe B. Por anëtari i tretë i sistemit Alpha Centauri – Proxima Centauri, një yll më i vogël xhuxh i kuq që rrotullohet në një distancë nga dy yjet si dielli – ka të paktën dy planetët e konfirmuar . Ata quhen Proxima Centauri b dhe Proxima Centauri c .

Ekziston edhe një planet i tretë kandidat për Proxima, i cili do të quhej Proxima Centauri d .

TOLIMAN: I vogël, por i fuqishëm

TOLIMAN do të jetë i vogël, por do të jetë i fuqishëm. Ai do të mbledhë shumë të dhëna, të cilat ekipi i misionit mund t’i shkarkojë në Tokë me 125 Mbps. Themeluesi dhe CEO i EnduroSat, Raycho Raychev ,tha :

Jemi jashtëzakonisht krenarë që jemi partner në këtë mision. Sfidat janë të mëdha. Dhe kjo do t’i çojë përpjekjet tona inxhinierike në ekstrem.

Misioni është një përpjekje shkencore e parë në llojin e tij. Dhe, nëse ka sukses, do të hapë dyert për misione eksplorimi dhe astronomie me kosto të ulët. Do të sjellë mundësi për qindra ekipe eksplorimi të gjeneratës së ardhshme për të realizuar misionet e tyre hapësinore.

Ulja e kostos dhe kompleksitetit do të hapë një sërë mundësish të reja për eksplorimin e hapësirës dhe ne jemi të ngazëllyer të shtyjmë kufirin e asaj që është e mundur.

Pete Worden , Drejtor Ekzekutiv i Breakthrough Initiatives, shtoi:

Është shumë emocionuese të shohësh këtë program të marrë jetë. Me këto partneritete, ne mund të krijojmë një lloj të ri misioni astronomik dhe të bëjmë përparim të vërtetë në kuptimin e sistemeve planetare në vendin fqinj.

Misioni TOLIMAN do të kërkojë bote te banueshme   që rrotullohen rreth këtyre 2 yjeve, të cilët janë vetëm  4.3 vite drite larg. .


Përfundimi: A ka ndonjë planet të banueshëm që rrotullohet rreth dy yjeve të Alfa Centaurit të ngjashëm me diellin? Ende nuk e dimë, por misioni TOLIMAN do t’i kërkojë.