“Planeti i hekurt” i sapogjetur ka sipërfaqe metalike të shkrirë


Astronomët kanë identifikuar një planet të ri ekstrasolar që mendohet se përbëhet nga më shumë se 80% hekur.

I ndodhur përafërsisht 30 vjet dritë nga Toka në orbitë rreth yllit xhuxh GJ 367, planeti i ri u zbulua nga misioni i NASA-s Transiting Exoplanets Survey Satellite (TESS), i cili shikon për rënien treguese në dritën e yjeve të shkaktuar nga një planet në orbitë që lëviz përpara tij. .

Me një rreze rreth tre të katërtat e asaj të Tokës, kushtet sipërfaqësore në këtë botë me përmasa të vogla, e cila është e bllokuar në mënyrë të baticës në mënyrë që njëra anë të jetë përballë yllit të saj në çdo kohë, janë padiskutim djallëzore.

Bërthama e tij prej hekuri besohet se shtrihet në 85% të rrugës deri në sipërfaqe, duke lënë një kore të hollë shkëmbi.

Me temperaturat e sipërfaqes prej 1745 Kelvin, megjithatë, ka të ngjarë që të paktën një pjesë e sipërfaqes së saj të jetë hekur i shkrirë – duke i bërë shanset për të gjetur jetë atje praktikisht zero.

Në shumë mënyra GJ 367b është shumë i ngjashëm me planetin Mërkuri, megjithëse më i madh, shumë më afër yllit të tij mëmë dhe me një densitet 1.5 herë më të madh.

“Ky është një objekt unik me një periudhë të shkurtër orbitale dhe një densitet të lartë,” tha Kristine Lam nga Qendra Gjermane e Hapësirës Ajrore.

“Ky zbulim hap rrugën për shkencëtarët e ardhshëm të ekzoplanetëve për të gjetur planetë gjithnjë e më të vegjël, me shpresë si diçka në Sistemin tonë Diellor, ose diçka krejtësisht të ndryshme.”

Përshtypja e një artisti për ekzoplanetin nën-Tokë Gliese 367b.  Kredia e imazhit: SPP 1992 (Patricia Klein).

 Glise 367 ndodhet rreth 31 vite dritë larg nga Toka në konstelacionin e Vela.

I njohur gjithashtu si GJ 367, CD-45 5378, HIC 47780, TIC 34068865 dhe TOI-731, ky yll klasifikohet si një xhuxh M – një lloj ylli që zakonisht pret shumë planetë.

“Për këtë klasë të yjeve, zona e banueshme do të ishte diku midis një orbite prej dy deri në tre javë,” tha Dr. George Ricker, një astronom me Institutin Kavli për Astrofizikën dhe Kërkimet Hapësinore në MIT.

“Meqenëse ky yll është kaq afër dhe kaq i ndritshëm, ne kemi një shans të mirë për të parë planetë të tjerë në këtë sistem. Është sikur ka një shenjë që thotë: “Shiko këtu për planetë shtesë!”

Planeti i sapogjetur, i quajtur Gliese 367b, ka një periudhë orbitale prej vetëm 7.7 orësh.

Me një diametër prej pak më shumë se 9,000 km (5,592 milje), bota e huaj është pak më e madhe se Marsi.

Gliese 367b është një planet shkëmbor dhe ka të ngjarë të përmbajë një bërthamë të fortë hekuri dhe nikeli, të ngjashme me brendësinë e Mërkurit.

“Ne po gjejmë një planet me madhësinë e Marsit që ka përbërjen e Mërkurit,” tha Dr. Roland Vanderspek, një astronom në Departamentin e Fizikës dhe Institutin Kavli për Astrofizikën dhe Kërkimet Hapësinore në MIT.

“Është ndër planetët më të vegjël të zbuluar deri më sot, dhe po rrotullohet rreth një xhuxhi M në një orbitë shumë të ngushtë.”

“Densiteti i lartë tregon se planeti dominohet nga një bërthamë hekuri,” tha Dr. Szilárd Csizmadia, një astronom me Institutin e Kërkimeve Planetare në DLR (Qendra Gjermane e Hapësirës Ajrore).

“Këto veti janë të ngjashme me ato të Mërkurit, me bërthamën e tij disproporcionale të madhe të hekurit dhe nikelit që e dallon atë nga trupat e tjerë tokësorë në Sistemin Diellor.”

Për shkak të afërsisë së tij ekstreme me yllin e tij, Gliese 367b shpërthehet me 500 herë më shumë rrezatim sesa ai që merr Toka nga Dielli ynë. Si rezultat, dita e tij vlon deri në 1500 gradë Celsius (2732 gradë Fahrenheit).

Nën temperatura të tilla ekstreme, çdo atmosferë thelbësore do të ishte avulluar prej kohësh, së bashku me çdo shenjë jete, të paktën siç e njohim ne.

“Ne tashmë njohim disa planetë me periudhë ultra të shkurtër, por origjina e tyre nuk dihet aktualisht,” tha Dr. Kristine Lam, një astronom me Institutin e Kërkimeve Planetare në DLR (Qendra Gjermane e Hapësirës Ajrore).

“Duke matur vetitë e sakta themelore të planetit me periudhë ultra të shkurtër, ne mund të marrim një paraqitje të shkurtër të historisë së formimit dhe evolucionit të sistemit.”

“Të kuptuarit se si këta planetë afrohen kaq shumë me yjet e tyre pritës është paksa një histori detektive,” tha Dr. Natalia Guerrero, një anëtare e ekipit shkencor TESS.

“Pse këtij planeti i mungon atmosfera e tij e jashtme? Si u afrua? Ky proces ishte paqësor apo i dhunshëm? Shpresojmë që ky sistem të na japë pak më shumë njohuri.”

Zbulimi është raportuar në një punim   në revistën Science .

_____