Planeti i parë ekstragalaktik?


Kelly Kizer Whitt

Planeti i parë ekstragalaktik: spirale vjollce dhe blu me nyje rozë të ndezur në krahë dhe kuti rreth pikës së vogël të bardhë, vendndodhja e një planeti të mundshëm.

Planeti i parë ekstragalaktik?

Një ekip astronomësh beson se mund të ketë zbuluar planetin e parë përtej Rrugws sw qumshtit    , në një galaktikë tjetër larg. M51, galaktika e famshme e vorbullws , ndodhet në drejtim të plejadës sonë Cenas venatici   . Në rreth 30 milionë  vite dritw   larg, Galaxy Whirlpool është mjaft afër dhe mjaft i madh për të parë me dylbi në një  qiell tw errtw Por fat të mirë në zgjedhjen e yjeve individualë nga masa e rrotulluar e miliardave. Pra, si mund të dallonin astronomët një planet të zbehtë? Përgjigja qëndron në të dhënat e rrezeve X nga një sistem binar, ku një yll i zakonshëm orbiton një  yll  neutron ose  njw vrimw tw zezw. Astronomët vëzhguan një rënie të ndriçimit nga sistemi. Ata besojnë se zhytja mund të tregojë planetin e parë të njohur  ekstragalaktik që kalon përpara burimit të rrezeve X.

Revista Nature Astronomy  publikoi studimin e ri të këtyre shkencëtarëve më 25 tetor 2021.

Të kërkosh një planet në një galaktikë të largët nuk është detyrë e lehtë. Galaktikat janë ishuj të mëdhenj me miliarda yje. Planetët rrotullohen rreth yjeve dhe janë të fshehur në shkëlqimin e yjeve. Plus, një galaktikë është një rreze kaq e vogël drite në qiellin tonë. Është kryesisht e pamundur për astronomët të shohin yje individualë në dritën optike. Megjithatë, drita me rreze X është një histori tjetër. Më pak objekte shkëlqejnë në dritën e rrezeve X, duke i bërë objektet individuale më të lehta për t’u identifikuar. Vini re imazhin e Galaxy Whirlpool në një kombinim të dritës optike dhe dritës me rreze X, në krye, e ndjekur nga një imazh i galaktikës vetëm në rreze X, më poshtë.

Synimi i binarëve me rreze X

Binarwt me rreze X janë objektiva të shkëlqyera për kërkimin e planetëve ekstragalaktikë. Në një binar me rreze X, një yll neutron ose vrimë e zezë ushqehet me material nga shoqëruesi i tij yjor, zakonisht një yll i zakonshëm. Materiali që bie zakonisht krijon një disk rreth vrimës së zezë ose yllit neutron. Proceset energjike brenda dhe rreth sendeve të yllit që bien, dhe diskut, prodhojnë rreze X. Ideja këtu është se – në të njëjtën mënyrë që shumë ekzoplanetw   në galaktikën tonë gjenden përmes  metodws sw transitit (ku një planet i largët kalon përpara një ylli, duke shkaktuar një rënie në dritën e tij), kështu që një planet në një distancë të largët galaktika mund të shkaktojë një rënie në dritën e vëzhguar të një binar të ndritshëm me rreze X.

Autorja kryesore  Rosanne Di Stefano nga Qendra e Harvardit Smithsonian për Astrofizikë tha:

Binarët me rreze X mund të jenë vende ideale për të kërkuar planetë, sepse, megjithëse janë një milion herë më të shndritshëm se dielli ynë, rrezet X vijnë nga një rajon shumë i vogël. Në fakt, burimi që ne studiuam është më i vogël se Jupiteri, kështu që një planet tranzit mund të bllokojë plotësisht dritën nga binari i rrezeve X.

Ekipi përdori të dhëna me rreze X nga teleskopwt Chandra   dhe  XMN Newton. Ai kërkoi tre galaktika përpara se të gjente një kandidat intrigues: binarin me rreze XM51-ULS -1   Të dhënat zbuluan një rënie – një bllokim i plotë i sinjalit të rrezeve X nga ky çift binar – për rreth tre orë.

Përjashtimi i mundësive të tjera

Kështu, shkencëtarët gjetën një palë binar ekstragalaktike me rreze X që kishte një rënie prej 3 orësh në dritën e saj. Ulja mund të tregojë një planet. Por ekipi duhej të përjashtonte shpjegime të tjera të mundshme. Di Stefano komentoi:

Fillimisht duhej të siguroheshim që sinjali të mos ishte shkaktuar nga ndonjë gjë tjetër. Ne e bëmë këtë me një analizë të thellë të zhytjes së rrezeve X në të dhënat e Chandra, duke analizuar rëniet dhe sinjalet e tjera në të dhënat XMM, dhe gjithashtu duke modeluar rëniet e shkaktuara nga ngjarje të tjera të mundshme, duke përfshirë një planet.

Ata konsideruan nëse gazi ose pluhuri mund të shkaktonin bllokimin e burimit të rrezeve X dhe zhytjes. Por rrezatimi i vëzhguar sugjeron që objekti bllokues ka një sipërfaqe të mirëpërcaktuar. Pra, një re amorfe nuk i përshtatet faturimit.

Më pas, ata konsideruan një lloj ylli xhuxh, le të themi një xhuxh të kuq ose kafe, si një objekt të tretë në sistem dhe fajtorin e mundshëm për shkaktimin e rënies. Por sistemi binar është shumë i ri dhe objekti kalimtar shumë i madh, që një yll xhuxh të jetë shpjegimi.

Më pas, ata konsideruan nëse një ndryshim në rrezatim nga vetë burimi mund të shpjegojë rënien. Por ata në fund i thanë jo edhe kësaj mundësie. Kjo sepse, pavarësisht se drita nga burimi u zhduk për disa orë, kur u kthye, temperatura dhe ngjyrat ishin të njëjta si më parë.

Së fundi, ata konsideruan nëse vetë ylli mund të ishte burimi i zhytjes në dritë. Ata e përjashtuan këtë, gjithashtu, kur krahasuan rënien e dyshuar me një tjetër bllokim të lehtë. Kur ylli shoqërues kaloi përpara burimit të rrezeve X, ndërprerja ishte shumë më e gjatë se zhytja 3-orëshe. Di Stefano shpjegoi:

Ne bëmë simulime kompjuterike për të parë nëse zhytja ka karakteristikat e një planeti që kalon, dhe zbuluam se përshtatet në mënyrë të përsosur. Ne jemi mjaft të sigurt se kjo nuk është asgjë tjetër dhe se kemi gjetur kandidatin tonë të parë për planetin jashtë Rrugës së Qumështit.

Nëse është një planet, si është?

Bazuar në vëzhgimet e tyre, ekipi beson se planeti do të ishte i ngjashëm në madhësi me Saturnin. Ai ndoshta rrotullohet rreth sistemit binar të yjeve në një distancë dhjetëra herë më larg se distanca Tokë-Diell. Ata presin që një orbitë e planetit ekstragalaktik të zgjasë afërsisht 70 vite Tokë. Burimi i rrezeve X do të dozonte planetin me sasi ekstreme rrezatimi; prandaj, ndoshta është e pavlefshme nga jeta siç e njohim ne.

Për shkak se planeti ka një orbitë prej rreth 70 vjetësh, shkencëtarët nuk do të jenë në gjendje t’i përsërisin vëzhgimet së shpejti. Pa vëzhgime të përsëritura, planeti ekstragalaktik do të mbetet vetëm një kandidat për planet tani për tani. Siç tha Di Stefano për pamundësinë e tyre për të bërë një konfirmim:

Mund të themi vetëm me besim se nuk i përshtatet asnjë prej shpjegimeve tona të tjera.

Nëse me të vërtetë është një planet ekstragalaktik, ai nuk do të ishte vetëm i pari i këtij lloji, por edhe planeti i parë i njohur rreth një sistemi binar me rreze X. Dhe më shumë zbulime mund të jenë në punë. Di Stefano ka thënë:

Tani që kemi këtë metodë të re për gjetjen e kandidatëve të mundshëm të planetit në galaktika të tjera, shpresa jonë është që duke parë të gjitha të dhënat e disponueshme të rrezeve X në arkiva, të gjejmë shumë më tepër prej tyre. Në të ardhmen mund të jemi në gjendje të konfirmojmë ekzistencën e tyre.

Përfundimi: Shkencëtarët besojnë se mund të kenë zbuluar planetin e parë ekstragalaktik duke ekzaminuar rrezet X nga një çift binar – me gjasë një yll neutron ose vrimë e zezë që rrotullohet me një yll të zakonshëm – në galaktikën e famshme Whirlpool.

About Post Author