Planeti që rrotullohet rreth 2 yjeve i zbuluar nga TESS


Planeti i TESS që rrotullohet rreth 2 yjeve

Astronomët njoftuan këtë muaj (10 nëntor 2021) se gjuetari i planetit TESS me bazë në hapësirë (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ka zbuluar ekzoplanetin e tij të parë që rrotullohet rreth dy yjeve. Planete të tilla thuhet se janë botë rrethore . Planeti i sapo gjetur është një gjigant gazi, pothuajse saktësisht i njëjtë me madhësinë e botës më të madhe të sistemit tonë diellor, Jupiterit. Por është rreth tre herë më masiv se Jupiteri. Dhe është 818 vite dritë nga Toka, në kontrast me distancën e Jupiterit prej më pak se një orë dritë.

Planeti i sapo gjetur quhet TIC 172900988b . Ai rrotullohet rreth yjeve të tij të dyfishtë në vetëm 200,5 ditë Tokë (Jupiterit i duhen 12 vite Tokë për të rrotulluar një herë rreth diellit tonë). Zbulimi është i rëndësishëm për shkencëtarët sepse tregoi se ishte e mundur të zbulohej TIC 172900988b me një sasi të kufizuar të dhënash. Shkencëtarët vëzhguan ndërsa planeti kaloi tranzit në yllin e tij primar, më pas kaloi tranzit me yllin e tij dytësor pesë ditë më vonë. Dy yjet iu nënshtruan një eklipsi të njëri-tjetrit, gjithashtu, gjatë një orbite 20-ditore. Shkencëtarët thanë në një deklaratë :

Zbulimet e mëparshme të planetëve rrethues kërkonin vëzhgimin e tre kalimeve, gjë që nuk ishte e mundur në dritaren e shkurtër të vëzhgimit.

Për t’i vendosur të gjitha këto në një kontekst, shikoni tweet-in e mrekullueshëm më poshtë nga Vivien Parmentier . Ai nuk është i lidhur me këtë zbulim. Por ai është një fizikant – i interesuar për ekzoplanetët – në Kolegjin Somerville në Angli.

Hijet e Tatooine

Sigurisht, zbulimi i TIC 172900988b është i rëndësishëm edhe për fansat e fantashkencës. Ajo të kujton pamjen e parë klasike (dhe tërësisht tronditëse në atë kohë) të Tatooine , planetit imagjinar me dy diej të parë në filmin e vitit 1977 Star Wars: Episode IV – A New Hope .

Tani, astronomët po gjejnë ekzoplanetë të jetës reale që vërtet rrotullohen rreth dy yjeve. Deri më tani, astronomët duke përdorur mjetet më të fundit të vëzhgimit kanë gjetur 14 sisteme planetare rrethore .

E para për TESS

TIC 172900988b është i pari për TESS, i cili u lëshua në prill 2018 në bordin e një rakete SpaceX Falcon 9. Faza kryesore e misionit për TESS përfundoi në prill 2020, pasi sateliti kishte zbuluar rreth 2600+ ekzoplanete. Zbulimi i një planeti rrethor nga TESS tregon se ky gjahtar planeti ka akoma më shumë botë për të gjetur!

Zbulimi i TESS përfshin një teknikë të re të zhvilluar pjesërisht nga shkencëtarët nga Instituti i Shkencës Planetare, një organizatë jofitimprurëse e themeluar në vitin 1972, me qendër në Tucson, Arizona, dhe e dedikuar për eksplorimin e sistemit diellor. Veselin B. Kostov i Institutit SETI – një organizatë jofitimprurëse e bazuar në kërkime, me bazë në Mountain View, Kaliforni – drejtoi studimin e ri.

Në të dhënat TESS, planeti kaloi përpara yllit primar (djathtas) dhe më pas, 5 ditë më vonë, përpara yllit të dytë (majtas). Imazhi nga Pamela Gay/ Instituti i Shkencave Planetare .Planeti që rrotullohet rreth 2 yjeve.  Planet i lidhur me një yll të madh dhe një të vogël në sfond.Koncepti i artistit për TIC 172900988b, planeti i parë rrethor i gjetur nga TESS. Imazhi nga Pamela Gay/ .

Planeti i TESS që rrotullohet rreth 2 yjeve

Pra, ky planet i ri është bota e parë rrethore e gjahtarit të planetëve TESS. Gjatë fazës së misionit të tij parësor, TESS e ndau qiellin në 26 “sektorë” (13 në hemisferën veriore dhe 13 në hemisferën jugore). Sateliti është në një orbitë shumë eliptike 13.7-ditore rreth Tokës. Pra, ai vëzhgoi çdo sektor për dy orbita të Tokës, ose rreth 27 ditë, secila për të vëzhguar të gjithë qiellin.

TESS vëzhgoi planetin e ri rrethor në një sektor të vetëm ( Sektori 21 ). Pas analizës, shkencëtarët mundën të shihnin se kurba e dritës tregonte dy kalime të planetit, një përpara çdo ylli, gjatë të njëjtës lidhje. Kostov tha :

Ndodhja e tranziteve të shumëfishta me distancë të afërt gjatë një orbite është një nënshkrim unik i vëzhgimit të planetëve rrethues në tranzit. Ky është një fenomen gjeometrik që ofron një metodë të re të zbulimit të planetit. Zbulimi i TIC 172900988b është demonstrimi i parë që metoda funksionon.

Nader Haghighipour i Institutit të Shkencave Planetare i bëri jehonë kësaj deklarate, duke thënë:

Grupi ynë ishte në gjendje të tregonte se pavarësisht dritares së tij të shkurtër të vëzhgimit, është ende e mundur të përdoret TESS për të zbuluar planetët rrethues. Planeti i ri është prova e vlefshmërisë, zbatueshmërisë dhe suksesit të teknikës sonë të shpikur. Ky zbulim tregon se teknika jonë e re funksionon dhe do të jetë në gjendje të gjejë shumë planetë të tjerë.

Veselin B. Kostov në Institutin SETI drejtoi ekipin hulumtues që zbuloi planetin e ri rrethues. Imazhi nga Instituti SETI .

Një teknikë e re për të zbuluar planetët rrethues

Metoda më e zakonshme për gjetjen e planetëve rrethues është fotometria transitore . Ai mat se sa zbehet një yll kur një planet kalon para tij, siç shihet nga Toka. Të paktën tre kalime janë të nevojshme për të përcaktuar orbitën e një planeti. Por ky vëzhgim nuk është aq i lehtë në një sistem me dy yje, sepse kalimet do të ndodhin në intervale të ndryshme mbi të njëjtin yll. Siç shpjegoi Haghighipour:

Zbulimi i planetëve rrethor është shumë më i komplikuar sesa zbulimi i planetëve që rrotullohen rreth yjeve të vetëm. Teknika më premtuese për zbulimin e planetëve rrethues është fotometria transitore, e cila mat rëniet e dritës së yjeve të shkaktuara nga ata planetë, orbitat e të cilëve janë të orientuara në hapësirë ​​në mënyrë që ato të kalojnë periodikisht midis yjeve të tyre dhe teleskopit. Në këtë teknikë, matjet e uljes së intensitetit të dritës së një ylli përdoren për të konstatuar ekzistencën e një planeti.

Për të përcaktuar saktë orbitën e planetit, kërkohen të paktën tre ngjarje tranziti. Kjo bëhet e ndërlikuar kur një planet rrotullohet rreth një sistemi me dy yje, sepse kalimet nuk do të ndodhin me të njëjtin interval mbi të njëjtin yll. Planeti mund të kalojë një yll dhe më pas të kalojë tranzit me tjetrin përpara se të kalojë sërish yllin e parë, e kështu me radhë.

Duhen vetëm dy tranzit

Ndryshe nga paraardhësi i tij, Kepler , TESS nuk është vërtet i përshtatshëm për gjetjen e planetëve rrethues. Kjo për faktin se për të kapur tranzite të tilla, teleskopi duhet të vëzhgojë sistemin binar të yjeve për një kohë të gjatë. Këto tranzite kërkojnë më shumë për t’u monitoruar pasi periudha orbitale e planetëve është dukshëm më e gjatë se sa për yjet e vetme. Dhe TESS vëzhgon një pjesë të qiellit për vetëm 27 ditë, përpara se të kalojë në tjetrën.

Pra, normalisht, TESS mund të shohë maksimumi vetëm dy tranzite, jo tre. Por tani, me teknikën e re, astronomët thonë se mund të përcaktojnë ekzistencën e planetit(ve) vetëm me dy kalime.

Misioni kryesor i TESS përfundoi më 4 korrik 2020 dhe tani është në një fazë misioni të zgjatur. Ai vazhdon të gjejë planetë shumë të ndryshëm, duke filluar nga botët e vogla, shkëmbore e deri te planetët gjigantë.

Përfundimi: Misioni TESS i NASA-s sapo ka gjetur planetin e saj të parë që rrotullohet rreth dy yjeve – një botë me madhësinë e Jupiterit – duke përdorur një teknikë të sapozhvilluar për zbulimin e planetëve rrethues.

Paul Scott Anderson

About Post Author