Pllajat-Gezim Llojdia


Kur të iki vesa përmbi bar, vivari ynë do qethë pllajat,

 te  hunda  vogël e arushës së madhe dhe  drurëve të bajameve,

te sheshi i ilqeve,

 ku mblidhen vashëzat,   perëndit kishin shkruar orën,

 ylli i vogël do të  varej përmbi lisat e teqesë,

në mëngjes.

I kurthuan  barinjtë  në  vathë,kështu u thinjën ata në këtë jetë,

gazi i vocërrakëve të mëhallës tonë:”U plake çeço u plake…

mëndë qengjat,mil pllaja,priu leshrat e gjata në verë…”.

Blegërinin pllajat,lehnin në tym, qentë e kopesë,

u zbukuruan edhe  këtë herë leshbardhat,

pa asnjë permanent,

mes lotëve që u rridhnin për lakuriqësin e tyre,

flitej shpesh

graria  nën hije të bajameve zgjatnin në erë fijet të arta.

Frynë puhia e lehtë e muzgut,

valëzojnë lulëria,

u hap vatha,bariu përpara,sipër një kupë e qelqtë  me hënë,

 pllajat këpusnin fijet e rigonit,ndër  karkaleca që hidhen gjeth me gjeth.

-Ku shkojnë ngadalë kokulur,të bekuarat e  Perëndisë,uratat…?

Në vërri…

Yjet  lexojnë drejtimin.Ndrijnë xixëllonja. Shtegëkalimi në mes.