Po sikur dinosaurët jo-avianë të mos ishin zhdukur?


Rreth 66 milionë vjet më parë, një asteroid 10 km i gjerë u përplas në Tokë pranë vendit të qytetit të vogël të Chicxulub në atë që sot është Meksika. Ndikimi lëshoi ​​një sasi të pabesueshme gazesh që ndryshojnë klimën në atmosferë, duke shkaktuar një zinxhir ngjarjesh që çuan në zhdukjen e dinosaurëve jo-zogjsh dhe 75% të jetës në planet. Por kjo ngjarje bëri të mundur evolucionin njerëzor. Gjitarët e mbijetuar lulëzuan, duke përfshirë proto-primatë të vegjël që do të evoluonin në Homo sapiens .

Dinosauroidi nga Dale Russell dhe Ron Seguin. Kredia e imazhit: Muzeu Kanadez i Natyrës / Darren Naish & Will Tattersdill, doi: 10.1139/cjes-2020-0172.

Imagjinoni që asteroidi Chicxulub kishte humbur dhe dinosaurët mbijetuan. Imagjinoni grabitqarë shumë të evoluar duke mbjellë flamurin e tyre në Hënë.

Shkencëtarët e dinosaurëve, duke zbuluar relativitetin, ose duke diskutuar një botë hipotetike në të cilën, në mënyrë të pabesueshme, gjitarët pushtuan Tokën.

Kjo mund të tingëllojë si një fantashkencë e keqe, por ka të bëjë me disa pyetje të thella, filozofike rreth evolucionit. A është njerëzimi këtu rastësisht, apo është i pashmangshëm evolucioni i përdoruesve inteligjentë të mjeteve?

Truri, mjetet, gjuha dhe grupet e mëdha shoqërore na bëjnë speciet dominuese të planetit. Ka 8 miliardë Homo sapiens në shtatë kontinente. Sipas peshës, ka më shumë njerëz se të gjitha kafshët e egra.

Ne kemi modifikuar gjysmën e tokës së Tokës për të ushqyer veten. Ju mund të argumentoni se krijesa si njerëzit ishin të detyruar të evoluojnë.

Në vitet 1980, paleontologu Dale Russell propozoi një eksperiment mendimi në të cilin një dinosaur mishngrënës evoluoi në një përdorues inteligjent të mjeteve.

Ky ‘dinosauroid’ ishte me tru të madh me gishta të mëdhenj të kundërt dhe ecte drejt.

Nuk është e pamundur por nuk ka gjasa. Biologjia e një kafshe kufizon drejtimin e evolucionit të saj. Pika juaj e fillimit kufizon pikat tuaja përfundimtare.

Nëse e braktisni universitetin, me siguri nuk do të jeni kirurg truri, avokat apo shkencëtar raketash i NASA-s. Por ju mund të jeni një artist, aktor ose sipërmarrës. Rrugët që marrim në jetë hapin disa dyer dhe mbyllin disa të tjera. Kjo është gjithashtu e vërtetë në evolucion.

Merrni parasysh madhësinë e dinosaurëve. Duke filluar në Jurasik, dinosaurët sauropodë, Brontosaurus dhe të afërmit evoluan në gjigantë 30-50 tonësh deri në 30 m të gjatë – dhjetë herë më shumë se pesha e një elefanti dhe e gjatë sa një balenë blu. Kjo ndodhi në grupe të shumta, duke përfshirë Diplodocidae, Brachiosauridae, Turiasauridae, Mamenchisauridae dhe Titanosauria.

Kjo ndodhi në kontinente të ndryshme, në periudha të ndryshme dhe në klima të ndryshme, nga shkretëtira te pyjet e shiut. Por dinosaurët e tjerë që jetonin në këto mjedise nuk u bënë supergjigantë.

Fija e zakonshme që lidhte këto kafshë ishte se ato ishin sauropodë. Diçka në lidhje me anatominë e sauropodit – mushkëritë, kockat e zbrazëta me një raport të lartë forcë ndaj peshës, metabolizmi ose të gjitha këto – zhbllokuan potencialin e tyre evolucionar. Ai i lejoi ata të rriteshin në një mënyrë që asnjë kafshë tokësore nuk e kishte pasur kurrë më parë ose që atëherë.

Po kështu, dinosaurët mishngrënës evoluan në mënyrë të përsëritur grabitqarë të mëdhenj, 10 metra, shumëtonësh. Mbi 100 milionë vjet, megalosauridet, allosauridet, karkarodontosauridet, neovenatoridët dhe më në fund tiranozaurët evoluan në grabitqarë gjigantë të majës.

Dinozaurët i bënin mirë trupat e mëdhenj. Truri i madh jo aq shumë. Dinozaurët treguan një prirje të dobët drejt rritjes së madhësisë së trurit me kalimin e kohës. Dinozaurët Jurasik si Allosaurus , Stegosaurus dhe Brachiosaurus kishin tru të vogël.

Në Kretakun e Vonë, 80 milionë vjet më vonë, tiranosaurët dhe rosat kishin evoluar trurin më të madh. Por pavarësisht nga madhësia e tij, truri T. rex ende peshonte vetëm 400 g. Një tru Velociraptor peshonte 15 g. Truri mesatar i njeriut peshon 1.3 kg.

Dinozaurët hynë në kamare të reja me kalimin e kohës. Barngrënësit e vegjël u bënë më të zakonshëm dhe zogjtë u diversifikuan. Format me këmbë të gjata evoluan më vonë, duke sugjeruar një garë armësh midis grabitqarëve me këmbë të flotës dhe gjahut të tyre.

Dinozaurët duket se kanë pasur jetë sociale gjithnjë e më komplekse. Ata filluan të jetonin në tufa dhe evoluan brirët e përpunuar për luftime dhe shfaqje. Megjithatë, dinozaurët kryesisht duket se përsërisin veten, duke evoluar barngrënës gjigantë dhe mishngrënës me tru të vogël.

Ka pak rreth 100 milionë vjet histori të dinosaurëve për të lënë të kuptohet se ata do të kishin bërë diçka krejtësisht të ndryshme nëse asteroidi nuk do të kishte ndërhyrë. Ne me siguri do të kishim ende ata barngrënës supergjigantë me qafë të gjatë dhe grabitqarë të mëdhenj të ngjashëm me tiranozaurët.

Ata mund të kenë evoluar tru pak më të madh, por ka pak prova se ata do të kishin evoluar në gjeni. As nuk ka gjasa që gjitarët t’i kishin zhvendosur ato. Dinozaurët monopolizuan mjediset e tyre deri në fund, kur asteroidi goditi.

Gjitarët, ndërkohë, kishin kufizime të ndryshme. Ata kurrë nuk kanë evoluar barngrënës dhe mishngrënës supergjigantë. Por ata në mënyrë të përsëritur evoluan trurin e madh.

Truri masiv – po aq i madh apo më i madh se i yni – u zhvillua në orka, balenat e spermës, balenat baleen, elefantët, fokat e leopardit dhe majmunët.

Sot, disa pasardhës të dinosaurëve – zogj si sorrat dhe papagajtë – kanë tru kompleks. Ata mund të përdorin mjete, të flasin dhe të numërojnë. Por janë gjitarët si majmunët, elefantët dhe delfinët që kanë evoluar trurin më të madh dhe sjelljet më komplekse.

Pra, eliminimi i dinosaurëve a garantonte që gjitarët do të evolonin inteligjencën? Epo, ndoshta jo.

Pikat e fillimit mund të kufizojnë pikat fundore, por ato nuk i garantojnë as ato. Steve Jobs, Bill Gates dhe Mark Zuckerberg u larguan të gjithë nga kolegji. Por nëse braktisja automatikisht ju bën multimiliarder, çdo braktisje e universitetit do të ishte i pasur. Edhe duke filluar në vendin e duhur, keni nevojë për mundësi dhe fat.

Historia evolucionare e primatëve sugjeron se evolucioni ynë ishte gjithçka, veçse i pashmangshëm.

Në Afrikë, primatët evoluan në majmunët me tru të madh dhe, mbi 7 milionë vjet, krijuan njerëz modernë. Por diku tjetër evolucioni i primatëve mori rrugë shumë të ndryshme.

Kur majmunët arritën në Amerikën e Jugut 35 milionë vjet më parë, ata sapo evoluan në më shumë lloje majmunësh. Dhe primatët arritën në Amerikën e Veriut të paktën tre herë të ndara, 55 milion vjet më parë, 50 milion vjet më parë dhe 20 milion vjet më parë.

Megjithatë, ata nuk evoluan në një specie që prodhon armë bërthamore dhe telefona inteligjentë. Në vend të kësaj, për arsye që ne nuk i kuptojmë, ata u zhdukën.

Në Afrikë dhe vetëm në Afrikë, evolucioni i primatëve mori një drejtim unik.

Diçka në lidhje me faunën, florën ose gjeografinë e Afrikës nxiti evolucionin e majmunëve: primatët tokësorë, me trup të madh, me tru të madh, që përdorin mjete.

Edhe me zhdukjen e dinosaurëve, evolucioni ynë kishte nevojë për kombinimin e duhur të mundësive dhe fatit.

About Post Author