Po vjen:”Nishimura ” kometa ndëryjore që udhëton me 240,000 milje në orë dhe do të kthehet rreth vitit 2317


1.

Vëzhguesit e yjeve kanë një mundësi “të rrallë dhe emocionuese” për të parë një kometë që gjuan nëpër hapësirë ​​me shpejtësi 240,000 milje në orë.Astronomët konfrimojnë lëvizjet e kësaj komete sipas këtij itinerari.Ndoshta do të na japë një shfaqje më të mirë kur të kthehet rreth vitit 2317.Nga 26 gushti deri më 4 shtator, kometa do të gjurmojë yjet e zbehta të Gaforres.Duke filluar nga 5 shtatori, kometa do të marrë një shteg përtej majës së asterizmit të njohur të njohur si “Drapani” – modeli i prapambetur i yjeve të pikëpyetjes që shënon kokën e Luanit.

2.

Kometa C/2023 P1 (Nishimura) është zbuluar më 11 gusht 2023 nga astronomi amator Hideo Nishimura .Kometa do të kalojë perihelin e saj më 18 shtator 2023, në një distancë prej 34 milionë kilometrash nga Dielli (ose 0.23 Njësi Astronomike). Gjatë udhëtimit ajo do të arrijë afrimin më të afërt me Tokën më 13 shtator 2023 në një distancë prej 128 milionë kilometrash (ose 0,85 Njësi Astronomike).Shkëlqimi maksimal do të ndodhë më 17 shtator, kur kometa parashikohet të arrijë magnitudën 5, gjë që mund ta bëjë atë potencialisht të dukshme me sy të lirë. Në atë ditë, nga hemisfera veriore, përpjekjet për të lokalizuar kometën C/2023 P1 (Nishimura) në qiell – e cila do të jetë në yjësinë e Virgjëreshës – duhet të bëhen menjëherë pas perëndimit të diellit, pasi ajo do të perëndojë rreth një orë pas Diellit.Kometa Nishimura aktualisht ndodhet në yjësinë e Gaforre . Ajo ka arritur magnitudën 5.9 ballë dhe gradualisht po bëhet më e ndritshme. Bishti në rritje i kometës tani është gati 20′ i gjatë. Për disa orë para agimit, C/2023 P1 duhet të jetë i dukshëm me ndihmën e një dylbi të vogël.Llogaritjet e fundit tregojnë se kometa mund të jetë një kometë periodike me një periudhë orbitale prej rreth 500 vjetësh, që është një lajm i mirë për vëzhgimet. Statistikisht, kometat që afrohen për herë të parë me Diellin kanë më shumë gjasa të shpërbëhen. Megjithatë, me çdo kalim të njëpasnjëshëm të perihelionit, bërthama e kometës bëhet më e fortë, ndërsa ato më të dobëtat dalin nga konkurrenca. Dhe meqenëse C/2023 P1 tashmë ka takuar yllin tonë, ka një shans më të mirë për të mbijetuar në udhëtimin drejt perihelionit.

Çfarë do të thotë emri i C/2023 P1 (Nishimura)?Emri i kometës përmban të dhëna se ku dhe kur u pa për herë të parë:

•Shkronja C tregon një kometë jo periodike – kometat e këtij lloji e kanë origjinën nga reja e Oortit dhe mund të kalojnë përmes Sistemit Diellor vetëm një herë ose do të duhen nga 200 deri në mijëra vjet .

•“2023 P1” do të thotë se kometa u zbulua në vitin 2023, në gjysmën e parë të gushtit (kjo korrespondon me shkronjën P në sistemin e emërtimit të kometës IAU ), dhe ishte objekti i parë i tillë i zbuluar në të njëjtën periudhë;

• “Nishimura” do të thotë se zbulimi është bërë nga Hideo Nishimura, astronomi japonez.

3.

Kelly Kizer Ëhitt dhe Eddie Irizarrysjellin të dhëna të reja rreth kometës.Ngritësit e hershëm mund të kenë mundësitë e fundit këtë javë për të hedhur një vështrim në kometën e sapogjetur C/2023 P1 (Nishimura). Kometa ndodhet aktualisht në konstelacionin e Luanit , e dukshme në drejtim të horizontit lindor-verilindor rreth 90 minuta para lindjes së diellit.

A solli kometa e re një shi meteorësh?Më 30 gusht 2023, astronomët mësuan se orbita e kometës së sapo zbuluar Nishimura është e ngjashme me atë të meteorëve në dushin vjetor Sigma-Hydrid. Meteorët në shirat vjetorë dihet se janë mbeturina të lëna pas nga kometat e akullta teksa rrotullohen rreth diellit. Dhe – megjithëse Sigma-Hydrids është një dush i vogël – është një dush i njohur , aktiv rreth 9-12 dhjetor çdo vit. Pra, shkencëtarët (ata që përpiqen të mësojnë burimet e gjërave) do t’i monitorojnë nga afër këta meteorë këtë vit!Nëse shkencëtarët shohin aktivitet të ngritur në Sigma-Hydrids në dhjetor, kjo do të ndihmojë në konfirmimin e kometës Nishimura si burimin e shiut të meteorëve.Dhe, meqë ra fjala, kometa Nishimura – ai top i madh i akullt që lëviz nëpër hapësirë, të cilin shumë njerëz po e kapin tani në film – do të jetë më afër Tokës më 12 shtator (jo 13 shtator), 2023. Kjo datë sapo është përditësuar dhe zhvendosur përpara me një ditë.Dhe do të jetë më afër diellit (perihelion) më 17 shtator.Nëse kometa është me të vërtetë e lidhur me Sigma-Hyrids, atëherë – edhe tani pasi shumë përpiqen ta shohin kometën pranë Venusit të shndritshëm, në lindje para lindjes së diellit – kometa duhet të “rimbushë” rrugën e saj me grimca të akullta të kometës. Dhe, në dhjetor, kur Toka përsëri fshihet pranë shtegut të kometës, të njëjtat pjesë të mbeturinave të kometës do të prodhojnë shfaqjen e meteorëve.

4.

Pse të gjithë po flasin për kometën Nishimura?Hideo Nishimura nga Kakegaëa, Japoni, po fotografonte qiellin e natës më 11 dhe 12 gusht 2023, kur kapi një kometë të re që tani mban emrin e tij: Kometa C/2023 P1 (Nishimura). Kometa ishte fshehur në shkëlqimin e diellit përpara se Nishimura ta merrte atë në imazhet e tij. Do të vazhdojë të shkëlqejë ndërsa mbyllet në diell (periheli është 17 shtator).A do të jetë kometa Nishimura aq e ndritshme sa të shihet vetëm me sy? Kjo është gjithmonë pyetja!Kometa do të jetë më e ndritshme rreth mesit të shtatorit, kur do të jetë më afër diellit dhe Tokës. Në atë kohë, vlerësimet sugjerojnë se kometa mund të bëhet mjaft e ndritshme për të parë pa ndihmë optike, në rastin më të shndritshëm, kometa do të jetë shumë afër qiellit tonë. Por, në atë kohë rreth mesit të shtatorit kometa ndoshta do të jetë e vështirë për t’u vendosur kundër shkëlqimit të diellit ose dritës së ditës.

5.

Sa afër nesh? Sa afër diellit?Një pyetje që shqetëson njerëzit.Afrimi më i afërt me Tokën do të ndodhë më 12 shtator 2023, kur kometa do të kalojë në 78 milionë milje (125 milionë km) nga Toka.Perihelion ose afrimi më i afërt me diellin do të jetë më 17 shtator 2023, duke kaluar në 27 milionë milje (43 milionë km) nga ylli ynë.Sa e ndritshme është tani? Dhe a ka bisht!Madhësia aktuale e vëzhguar ose shkëlqimi i kometës është rreth 6.4 , që do të thotë se njerëzit që përdorin teleskopë në një qiell të errët mund ta dallojnë atë. Mund ta dalloni edhe me dylbi.Vëzhgimet e fundit të kometës Nishimura tregojnë se vizitori qiellor po tregon një bisht të zbehtë – por të gjatë jonik që tani shtrihet 1.5 deri në 2 gradë nga koma (në pjesën qendrore të kometës). Pra, kometa ka zhvilluar një bisht që aktualisht është rreth 3 deri në 4 herë diametri i dukshëm i një hëne të plotë!Ndërsa kometa shkëlqen , ndërsa i afrohet diellit,edhe bishti duhet të vazhdojë të rritet.Kometa Nishimura kaloi orbitën e Tokës në udhëtimin e saj, në mes të gushtit. Ajo arriti në orbitën e planetit tjetër brenda, Venusit, më 27 gusht.Në rastin më të afërt me diellin, kometa Nishimura do të kalojë më afër diellit sesa orbita e Mërkurit. A do t’i mbijetojë kalimit të tij kaq afër yllit tonë?

6.

Rruga e kometës së re.Që nga 1 shtatori 2023, NASA/JPL bëri llogaritje të reja orbitale që tregojnë se kometa Nishimura rrotullohet rreth diellit çdo 435 vjet, gjë që sugjeron se kjo është një “kometë lokale” nga sistemi ynë diellor dhe jo një kometë ndëryjore.Disa detaje mund të përditësohen pasi vëzhgimet e reja i lejojnë shkencëtarët të përsosin më mirë orbitën e kometës.Kometa Nishimura po bën një turne në yjësitë zodiakale . Ajo u zhvendos nga Binjakët në yjësinë Gaforrja në fund të gushtit dhe në fillim të shtatorit, do të përshkojë Luanin në mes të shtatorit dhe më pas do të vizitojë Virgjëreshën në gjysmën e dytë të shtatorit.Sa e ndritshme do të bëhet?Kometat janë të paparashikueshme. Është gjithmonë sfiduese të parashikosh shkëlqimin e ardhshëm të një komete. Ndërsa kometa Nishimura mund të jetë mjaft e ndritshme për të parë me sy të lirë, ajo gjithashtu mund të shpërbëhet ndërsa i afrohet diellit.Është e mundur që kometa Nishimura mund të jetë brenda rrezes së syrit të lirë rreth 8 shtatorit. Në mëngjesin e 8 shtatorit, ju mund të kërkoni kometën para agimit. Objekti i parë që do të vini re në qiellin lindor është një gjysmëhënë, e ndjekur nga Venusi i shkëlqyer aty pranë. Kometa do të jetë pranë çiftit dhe afër yllit Adhafera (Zeta Leonis) në drapërin e Leos .Afrimi më i afërt i kometës me Tokën është më 12 shtator, kur është 0,85 njësi astronomike ( AU ) larg. Rreth kësaj kohe, kometa kalon nga të qenit një objekt mëngjesi në një objekt mbrëmjeje. Më 15 shtator, kometa do të jetë vetëm 10 minuta hark nga ylli i dytë më i ndritshëm në Leo. Por çifti do të jetë gjithashtu vetëm 12 gradë nga dielli, duke e bërë të vështirë kapjen e tyre pas perëndimit të diellit para se të perëndojnë vetë.Në perihelion kur kometa është më afër diellit më 17 shtator, kometa mund të arrijë rreth magnitudës 2 ose 3. Përsëri, kur kometa është e ndritshme dhe afër diellit, do të jetë e vështirë të shihet sepse do të jetë afër diellit edhe në kupolën e qiellit tonë.Duke supozuar se mbijeton, ndërsa kometa tërhiqet nga dielli, ajo do të zbehet në shkëlqim. Nga mesi i tetorit do të jetë më larg nga dielli në qiellin tonë (20 gradë) dhe do të bëhet më e errët. Do të jetë gjithashtu në dritën e ditës ose nën horizont shumicën e kohës.