Polemika mbi motorin që funksionon. Cilat teknologji të mundshme na fshihen nga historia?


Në vitet 1990, një fizikan i njohur nga BRSS shpiku disa pajisje unike, duke përfshirë një motor inercial vorbull. Ai arriti të gjeneronte shtytje vertikale duke përdorur një mekanizëm që përshpejtonte merkurin në një shteg spirale. Në të vërtetë, shkencëtari ndërtoi një pajisje kundër gravitetit dhe shkroi “Hyrje në gravitonikën eksperimentale”.

Megjithatë, origjina e këtij zbulimi daton shumë më herët se puna e tij. Në 1875, një dorëshkrim sanskrit i njohur si Vimanika Shastra u zbulua gjatë gërmimeve arkeologjike në Indi, duke detajuar një motor anti-graviteti me bazë merkur. Një dekadë pasi filloi kërkimin e tij, Dr. Talpade ndërtoi një aparat fluturues që ngjitej disa dhjetëra metra në prani të shikuesve. Komuniteti shkencor ka qenë prej kohësh i polarizuar, me disa që mbrojnë studimin e kësaj teknologjie dhe të tjerë, të cilët ishin më me ndikim, duke e hedhur poshtë atë si të pabesueshme.Kjo ndarje bëri që teksti të hidhej poshtë si falsifikim. Për më tepër, është e dukshme që koncepti i eterit, ende i refuzuar nga shumë shkencëtarë, u pranua si fakt nga figura si Nikola Tesla. Aktualisht, ka një debat të vazhdueshëm mbi fizibilitetin e një motori që përdor këtë substancë të pakapshme. Pyetja mbetet: cilat lloje të teknologjisë shtytëse mbeten të fshehura nga ne dhe për çfarë arsye?

Mund të jetë befasi, por edhe sot, studiuesit këmbëngulin në këtë fushë, duke arritur suksese të dukshme. Interneti është i mbushur me video që demonstrojnë teknologji të tilla. Besohet se dorëshkrimi origjinal i Vimanika Shastra ose u fsheh ose u shkatërrua shumë kohë më parë, por ata që kishin akses në të i përhapën informacionet dhe ilustrimet me të gjitha mjetet e mundshme.

Studiues të shumtë kanë shprehur shqetësime rreth përpjekjeve të kompanive të naftës për të shtypur punën e tyre, dhe ky nocion duket i besueshëm. Mbështetja e madhe e ekonomisë globale nga nafta dhe dollari është e njohur. Natyrisht, burimet alternative dhe më të përballueshme të energjisë nuk përputhen me interesat e figurave me ndikim që shqetësohen për humbjen e kontrollit të tyre në tregun e karburanteve.

Gjatë viteve 1920 dhe fillimit të viteve 1930, hipoteza e një eteri që përshkon universin dhe vepron si një mjet për përhapjen e valëve elektromagnetike u njoh gjerësisht në komunitetin shkencor. Koncepti i eterit u propozua fillimisht nga shkencëtari francez René Descartes në 1644. Sot, disa ende e mbështesin këtë teori.

Albert Einstein dhe Nikola Tesla, të dy figura të shquara në shkencë, pranuan ekzistencën e eterit. Tesla, i njohur për perspektivat e tij jokonvencionale, ishte i sigurt në realitetin e tij dhe propozoi se mund të mundësonte transmetimin e energjisë elektrike në distanca. Teoritë eterike në fizikë parashtrojnë se është një substancë ose fushë që zë hapësirë, duke lehtësuar transmetimin dhe përhapjen e forcave elektromagnetike ose gravitacionale.

Teoritë e eterit përfshijnë interpretime të ndryshme të kësaj substance ose mediumi, duke ndezur debate të fuqishme midis fizikanëve. Shfaqja e teorisë kuantike dhe elektromagnetizmit mohuan domosdoshmërinë për një model eter fizik. Nikola Tesla, jo kryesisht një fizikan teorik, pohoi se eteri dha shpjegimin më të kënaqshëm për fenomenet fizike që ai eksploroi.

Perspektiva e Teslës e dalloi atë nga bashkëkohësit e tij, duke pakësuar tërheqjen e tij ndaj fizikantëve të angazhuar në diskurs serioze teorike. Veçanërisht, eksperimenti i Teslës në shtetin e Nju Jorkut meriton njohje. Ai ndërtoi një aparat të pazakontë, të shoqëruar nga dymbëdhjetë tuba vakum të veçantë të vendosur në një kuti. Fillimisht u konsiderua një montim misterioz, këto tuba u njohën përfundimisht si llamba ndreqëse.

Pajisja, e mbyllur në një kuti me gjatësi 61 centimetra, gjerësi 30 centimetra dhe lartësi 15 centimetra, ishte e lidhur me tuba. Pasi u kthye në garazh, kutia u pozicionua nën kroskotin e makinës. Tesla verifikoi tensionin, duke konfirmuar fuqinë elektrike të makinës dhe ia dorëzoi çelësat e ndezjes nipit të tij.

Pulti kishte dy matës që shfaqnin vlera që Tesla zgjodhi të mos i zbulonte. Me ndezjen e motorit, i cili punonte në heshtje ndryshe nga motorët tipikë, ata u nisën. Ata vozitën gjerësisht pa karburant, duke përshkuar 50 milje rreth Buffalo me shpejtësi që arrinin 145 kilometra në orë. I bindur për suksesin e shpikjes së tij në fshat, Tesla e pranoi efikasitetin e saj, megjithëse funksionimi i mekanizmit mbeti një sekret i ruajtur nga afër.

Tesla pohoi se pajisja e tij ishte thjesht një marrës për një rrezatim të paidentifikuar me origjinë nga eteri, i cili mund të shfrytëzohej në çdo sasi. Duke iu kthyer merkurit, ne jemi mësuar që në moshë të re se ai është i rrezikshëm dhe toksik, me tekstet shkollore që paralajmërojnë se avujt e merkurit mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme shëndetësore. Pavarësisht kësaj, demonizimi i merkurit ngre pyetje, veçanërisht duke pasur parasysh kufizimet ligjore për ruajtjen e tij. Pse shoqëria moderne ngjall frikën e ndërveprimit me këtë element?

Historikisht, merkuri ishte i njohur për paraardhësit tanë, të cilët i atribuonin cilësi magjike dhe e përdorën atë në alkimi dhe mjekësi. Perandoritë dhe qytetet madje u kapën për merkur. Tekstet e lashta romake nga Plini vënë në dukje se Roma dikur importonte sasi të mëdha merkuri nga Spanja. Lidhja e Mërkurit me gurin e filozofit shtrihet në shekuj.Isaac Newton, i njohur si shkencëtar dhe alkimist, tha në mënyrë të famshme: “Më jep një det me merkur dhe unë do ta kthej në ar”, duke i kushtuar tridhjetë vjet studimit të merkurit dhe alkimisë. Këto llogari pasqyrojnë vlerësimin e lartë të merkurit në të kaluarën dhe përdorimin e tij të gjerë në gjysmën e dytë të shekullit të njëzetë.