Popullsia e botës do të arrijë në 8 miliardë këtë muaj


Popullsia e botës do të arrijë në 8 miliardë këtë muaj

Deborah Byrd

Popullsia e botës do të arrijë në 8 miliardë

Kombet e Bashkuara parashikojnë që popullsia e botës do të arrijë një moment historik të ri – 8 miliardë njerëz – në mes të nëntorit 2022. Sipas të njëjtave parashikime, Kina dhe India janë vendet e para dhe të dyta më të populluara, secila me rreth 1.4 miliardë njerëz. Por India do të kalojë Kinën, për t’u bërë vendi më i populluar në botë diku në vitin 2023.

Parashikimet tregojnë gjithashtu se bota do të ketë 9 miliardë banorë deri në vitin 2037 dhe 10 miliardë deri në vitin 2057. Më pas, shkencëtarët presin që popullsia e botës të ulet nga 10 deri në 12 miliardë në vitin 2100.

Ka pasur shumë studime mbi kapacitetin mbajtës të Tokës , që është madhësia maksimale e popullsisë që një mjedis mund të mbajë pafundësisht. Këto studime përfundojnë me një gamë jashtëzakonisht të gjerë numrash, por shumica e studimeve vlerësojnë kapacitetin mbajtës të Tokës në 8 miliardë.

This ad will end in 19

Popullsia ideale e botës?

Me vlerësimet e kapacitetit mbajtës të Tokës që variojnë nga 500 milion në 1 sekstilion (një 1 me 21 zero), çështja është se cila do të ishte cilësia e jetës në ato vargje?

Shtetet e Bashkuara janë vendi i tretë më i populluar me 335 milionë banorë, megjithëse janë shumë pas Kinës dhe Indisë. Megjithatë, Shtetet e Bashkuara, me vetëm rreth 5% të popullsisë së botës, konsumojnë rreth 17% të energjisë në botë . Kina ka rreth 18% të popullsisë së botës, por konsumon 25% të energjisë së saj.

Një normë rritjeje e ngadalësuar që nga vitet ’50

Aktualisht, bota shton më shumë se 200,000 njerëz në ditë. Ndërsa duket si shumë, në fakt është më pak se në të kaluarën. Shkalla e rritjes së popullsisë është ngadalësuar. Tani, norma është më e ngadalta që nga viti 1950.

Një raport i OKB-së i vitit 2022 thoshte :

Fertiliteti ka rënë ndjeshëm në dekadat e fundit për shumë vende. Sot, 2/3 e popullsisë globale jeton në një vend apo zonë ku lindshmëria gjatë gjithë jetës është nën 2.1 lindje për grua. Ky është afërsisht niveli i kërkuar për rritjen zero në afat të gjatë, për një popullsi me vdekshmëri të ulët .

Në 61 vende ose zona, popullsia duhet të ulet me të paktën 1% gjatë tre dekadave të ardhshme. Ky është rezultat i niveleve të ulëta të qëndrueshme të lindshmërisë dhe, në disa raste, ritmeve të larta të emigrimit , domethënë, njerëzve që largohen nga vendi i tyre.

Vdekshmëria e lartë ose e ulët në një vend të caktuar është gjithashtu një faktor në rritjen e përgjithshme të popullsisë së atij vendi. Sa më gjatë të jetojnë njerëzit, aq më shumë kohë duhet të numërohen.

Dhe, siç pritej, pandemia COVID-19 pati një efekt në ndryshimin e popullsisë:

… jetëgjatësia globale në lindje ra në 71 vjet në 2021 (nga 72.9 në 2019). Dhe, në disa vende, valët e njëpasnjëshme të pandemisë mund të kenë prodhuar reduktime afatshkurtra në numrin e shtatzënive dhe lindjeve.

Rritja e popullsisë botërore u përqendrua në disa vende

Sipas parashikimeve të OKB-së, më shumë se gjysma e rritjes së parashikuar të popullsisë globale deri në vitin 2050 do të jetë në tetë vende. Këto vende janë Republika Demokratike e Kongos, Egjipti, Etiopia, India, Nigeria, Pakistani, Filipinet dhe Republika e Bashkuar e Tanzanisë.

Raporti i OKB-së tha se vendet e Afrikës Sub-Sahariane pritet të kontribuojnë më shumë se gjysmën e rritjes së parashikuar deri në vitin 2050.

Një aspekt i rëndësishëm i rritjes së popullsisë është thinja e popullsisë njerëzore . Kur shkalla e rritjes bie dhe lindin më pak foshnje, mosha mesatare e popullsisë zhvendoset më e vjetër. (Dhe ky fakt, në vetvete, sjell me vete një mori çështjesh ).

Vendet me nivele më të larta të lindjeve, si ato në Afrikë, kanë popullsi më të madhe të të rinjve. John Wilmoth , drejtor i Divizionit të Popullsisë të Departamentit të OKB-së për Çështjet Ekonomike dhe Sociale, komentoi:

Veprimet e mëtejshme të qeverive që synojnë reduktimin e lindshmërisë do të kishin pak ndikim në ritmin e rritjes së popullsisë nga tani deri në mesin e shekullit, për shkak të strukturës së moshës rinore të popullsisë së sotme globale.

Por, ai theksoi:

… efekti kumulativ i lindshmërisë më të ulët, nëse mbahet gjatë disa dekadave, mund të jetë një ngadalësim më thelbësor i rritjes së popullsisë globale në gjysmën e dytë të shekullit.

Diçka për të menduar, pavarësisht se ku jetoni në Tokë, dhe gjithashtu për ne këtu në SHBA, ku shumë gra kanë humbur të drejtat e tyre riprodhuese .

Përfundimi: Popullsia njerëzore në botë do të arrijë shifrën 8 miliardë më 15 nëntor 2022.

Burimi: World Population Prospects 2022

About Post Author