Portreti i një poete:Zylfije Gërvalla


Nazif Laçi

Portreti i një poete:Zylfije Gërvalla

U lind me 26 Qershor të vitit 1956, në fshatin Dabishec, komuna e Prishtinas, nga babë Shefkiu ( Alush) Zeneli, i cili ishte dënuar me 7 vjet burg nga UD-,ja serbe dhe nänë Sala. Prindër, të 10 fëmijëve 5 djemë dhe 5 vajza. Babë, Shefkiu është punësuar në uzinën e tjegullave dhe e gjithë familja shpërngulet në Prishtinë. z. Zylfije, shkollën fillore e kreu në ,,Emin Duraku”, dhe të mesmen drejtimin e elektros ,,19 Nëntori” në Prishtinë. Mbas shkollimit u martua me z.Ferid Gërvallën, në vitin 1975 dhe krijoi një familje të shëndoshë me dy djem dhe dy vajza ( Ilirin, Arbana, Blerta dhe Labinoti ), tani më të rritur, të martuar dhe të gjithë familjarë. Kjo, pas një pauze të gjatë filloi punë në uzinën e paisjeve elektrike në ,,Energoinvest”, punoi 12 vite me radhë.

Në 1990 u dëbuan nga puna me dhunë me gjithë bashkëshortin e saj, nga okupatori serb dhe pas dy viteve të mundimshme për shkaqe ekonomike dhe politike morrën rrugën e mërgimit për në Skandinavi, ku edhe sot jeton me familje. Poetja, Zylfije Gërvalal, me shkrime, si në prozë ashtu dhe poezi u morr qysh në bankat shkollore, por fatëkeqësishtë të gjjtha i la pas veti në shtëpin e sajë, ku ato u dogjën dhe u zhdukën nga barbarët serbë.Ata e kishin okupar shtëpinë e saj dhe ishte vendosur për shtab të ushtrisë okopuese çetnike, në Milloshevë.

Zylfija, pas, ca vite filloi të shkruaj përsëri dhe shkrun ende. Është pjesëmarrëse në disa antologji poetike, shkruan rregullishtë dhe të gjitha i boton në portale e gazeta të ndryshme, ku dhe shpërblehet me mirënjohëje çertifikata, dhe diploma të njëpasnjëshme.

Libri i parë me pozi ,,Ëndrra ime “, kjo i ka në dorëshkrim edhe shumë poezi që shumë shpejtë do të botohën.

Në përfundim, z.Zylfije, pos si krijuese e mirë, ajo është edhe prind shembullor, e cila i ka rrit dhe edukuar 4 fëmijtë e saj

About Post Author