Prashaqevi Sahatçi:Berati ky diamanti i vjetër


Berati ky diamanti i vjeter,e ka zanafillen me lindjen e vet perendive, qe si vend qendrimi zgjodhen malin kryethinjur”Tomor”

Para se kodra te rrethohesh ,me murre te larte, me blloqe guresh qikllopi,te ngjeshur fort pas ledhit te saje.

Ndertime te tilla kolosale ,flasin se rreth saja ka patur nje popullate te madhe. Ka qene nje qender para urbane, e nje kohe me te larget se mezi i shek IV para er.se re..

Kryja e saja drejtuar qiellit, kodra ne nje pozicion mbrojtes ,luftarak ,u fortifikua me nje teknike te larte ,te persosur ,qe sot na befason.Ajo i hodhi themelet vetem nje here, per te nuseruar gjithe jeten ,e bukur,madheshtore,krye larte,

Pozita e saje buze nje lumi qe e ndante nga kodra perballe 6 m. me e ulet ,ku dhe atje u ndertua nje kala ,me funksion luftarak, qe te dyja krijuan ate qe duhesh qytet shte,ne nje gryke te ngushte.Qe te dyja benin nje baston mbrojtes.

‘ KU KA NJE KESHTJELLE KA NJE QYTET.”

About Post Author