Prof.dr Rashit Alidema


Prof, dr Rashit Alidema

Profesor Dr.Rashit Alidema
Jeni i kompletuar
në të gjitha drejtimet,
në shkencën, matematikë
gjuhë e letërsi

Profesor keni bashkëpunuar
me revistat shkencore
Ballkan europe
sidomos me ato botërore,

Rrethanat, që keni bashkëpunuar,
nuk do të thotë se keni pasur
afrina shoqërore,
vetëm përhapja e dijës
si një shkencëtari shqiptar.

E mendova shumë se a duhet
bashkëpunuar me Ballkanin,
Europën dhe me revistat
shkencore matematikë Botëror,
që jam antari i ngushtë
shkencorë i europës

“Pruna vendim
se duhet bashkëpunojë
te u them se edhe
shqiptaret maten me dije
bile edhe më javë kaluar,
në një fazë historike shkencore
duhet të bashkëpunojë me dreqin
me të cilin duhet të bashkëpunojë,
jo me ata me i zgjedhë të bashkëpunojë.
Vet dëshira nuk ka qenë zgjedhja ime.
Ishte zgjedhja e rrethanave
shkencore matematikore.
E pash se ishte interesi i madhe,
i këtij vendi dhe neve shqiptareve”

Per profesor Rashitn,
flisnin rezultatet e punës
Ka pasur metodat e progamet e veta,
per vizita te shpeshta ne Bote,
me familjen e zgjeruar
edhe plane sidomos…

Kopshtet zoologjike
Brezovicen – Sharrin plak,
burimin e moraves,
përmendoret e shtatoret
e deshmoreve dhe heronjve,

Bibliotekat dhe arkivat shtetrore
historikun e qytetit Prizrenit
te datës 1887….

Mbrojtja e magjistraturës
i dr. Valdete Alidma Serecit
ishte knaësi me ndigjuar
për arritjen e trungut tim

Me punënt etij çuditeshin
bile specialistat e njohur Botror
ishte njeri krijues,
njeri me mend e duare tarta,

Çka mesonte shinte mendja
syri ja shtjellonte mendja e dora,
gjat një kohe u pezulluar nga puna
I punësuar mësues në Stubëll
Në një liber të tekstit shkollor
E pa se sllavet janë
Stergjyshët e shqiptarëve
Rashiti përmirësoj
Ilirët janë
stergjyshet e shqiparëve
profesor Rashitin e larguan
nga procesi mësimor
I papështatëshëm

Pa humbur kohen ushtronte
ne cdo letere matematiken
Profesor Rashiti cka foli,
unë në mënyrë të qartë kuptova,
pa bazat e plan te dhënëve,
pa formuluar kriterin matematikes
nuk ka mundësi të kete dashuri
ne asnjë problemë.

Shkollen fillore ne Pozharan,
te mesmen ne Peje,
fakultetin ne Univerzitetin e Prishtines,
Magjistroje ne Beograd ,
titullin Dokror shkence në Beograd…

Punoje në Stubëll,
Shkollën tetëvjeçaren ne Pozharan,
shkollën e mesme Bujqesore ne Viti,
Shkollën Normale Gjilan,
Në Univerzitetin e Prishtinës,
Në Shkollën e lartë në Mitrovicë

U specializuar ne Kursin
Matematikes te Univerzitetit
Lomonosov në Moskë
po këtu u emruar profesor
i keti Univerziteti Lomonosov

Përsëri në Univerzitin e Prishtinës
në Shumë Univerzitetet private
edhe në Shkodër
Ka mbajtur ligjërata
në shumë Univerzitete
të Evropës dhe te Botës

Sabit Alidema, janar 2022

About Post Author