Provat e reja tregojnë për praninë e dhomës së fshehur në varrin e mbretit Tut


 TK Randall

Cilat sekrete qëndrojnë brenda varrit të Tutankhamun? Kredia e imazhit: CC BY 2.0 Steve EvansNicholas Reeves ende beson se hyrja në varrin e Nefertitit shtrihet diku brenda dhomës së varrimit të mbretit Tut.Kërkimi për një dhomë të fshehur brenda varrit të mbretit Tutankhamun filloi në vitin 2015 kur arkeologu britanik Nicholas Reeves zbuloi atë që ai besonte se ishte skica e të paktën një dere e fshehur të ndërtuar në muret e brendshme të varrit – një hyrje në atë që mund të të jetë dhoma e varrimit të humbur prej kohësh të mbretëreshës Nefertiti – gruaja e faraonit Akhenaten dhe njerka e mbretit Tut.

Gjetjet i shtynë autoritetet egjiptiane të kryenin grupe të shumta skanimesh radarësh që depërtojnë në tokë dhe ndërsa disa prej tyre dukej se gjenin prova të mundshme të dhomave të fshehura, rezultatet u konsideruan përfundimisht jo përfundimtare.

Megjithatë, tani, prova të reja janë shfaqur në formën e hieroglifeve të fshehura në muret e varrit të Tutankhamun.

Kartuazhet, të cilat ishin pikturuar nga përshkrimet e Tutankhamunit të varrosur nga pasardhësi i tij, fillimisht dukej se tregonin varrimin e mbretëreshës Nefertiti.

Tani mund të tregoj se, nën kartuazhet e Ay, ka kartuazhe të vetë Tutankhamun, duke dëshmuar se ajo skenë fillimisht tregoi Tutankhamun duke varrosur paraardhësin e tij, Nefertitin,” tha Reeves për The Guardian .

“Nuk do ta kishit atë dekoratë në varrin e Tutankhamun.”

Reeves pohon se kjo paraqet dëshmi se varri i Tutankhamun është thjesht pjesa e jashtme e një kompleksi shumë më të madh, i cili ende përmban dhomën e varrimit të mbretëreshës Nefertiti.

Ai nuk është i vetmi ekspert që mendon këtë, pasi të tjerët – si specialisti i radarëve George Ballard – gjithashtu besojnë se ka një hyrje të fshehur diku brenda dhomës së varrimit të King Tuts.

Megjithatë, të vërtetosh se kjo është rasti përtej çdo dyshimi të arsyeshëm, mbetet më e lehtë të thuhet sesa të bëhet.

About Post Author