Pse anija kozmike Voyager po i afrohet Tokës?


Kelly Kizer Whitt

Anija kozmike Voyager 2 e paraqitur poshtë rrafshit të sistemit diellor me Rrugën e Qumështit në sfond. Shiko më të madhe. | Të dy anijet kozmike Voyager po largohen me shpejtësi nga Toka për në hapësirën ndëryjore. Megjithatë, për një pjesë të çdo viti, distancat e të dy anijeve kozmike nga Toka ulen. Si është e mundur kjo? Ky grafik tregon vendndodhjen e Voyager 2 teksa largohet nga sistemi diellor. Imazhi përmes TheSkyLive.com. Pse anija kozmike Voyager po i afrohet Tokës? Për disa muaj çdo vit, distanca midis anijes kozmike Voyager dhe Tokës në fakt zvogëlohet. Ju mund ta dini se të dy anijet kozmike Voyager u lëshuan në hapësirë ​​në vitet 1970 dhe vizituan planetët e jashtëm gjatë viteve 1980. Që atëherë ata janë larguar nga sistemi ynë diellor. Në vitin 2012, Voyager 1 hyri në hapësirën ndërplanetare. Më pas, në vitin 2018, NASA njoftoi se Voyager 2 kishte hyrë gjithashtu në hapësirën ndërplanetare. Ata të dy janë drejtuar nga jashtë, për të mos u kthyer më në Tokë. Pra, a mund të afrohen? Përgjigja është se për disa muaj çdo vit, Toka në orbitën e saj lëviz drejt anijes kozmike më shpejt sesa ata po largohen. Lëvizja e Tokës rreth diellit është më e shpejtë se lëvizja e anijes kozmike Voyager. Toka lëviz nëpër hapësirë ​​me një shpejtësi prej 67,000 milje në orë (30 km/s). Voyager 1 lëviz me një shpejtësi prej 38,210 milje në orë (17 km/s). Voyager 2 lëviz me një shpejtësi prej 35,000 milje në orë (15 km/s). Pra, për një pjesë të vitit, Toka vjen rreth anës së diellit dhe po shpejton drejt anijes kozmike më shpejt se sa ato po largohen. Prandaj distancat e tyre me Tokën po afrohen, qoftë edhe përkohësisht. Ata kurrë nuk e ndryshojnë lëvizjen e tyre të jashtme. Jemi ne që ndryshojmë. Nga kjo video, ju mund të shihni trajektoren e anijes kozmike Voyager ndërsa ata largohen nga Toka, ndeshen me planetët e jashtëm (duke ndryshuar trajektoret e tyre) dhe më pas drejtohen në një vijë të drejtë nga jashtë, jashtë sistemit diellor.

Një vështrim më i afërt i Voyager 2 në lidhje me Tokën Le të shohim veçanërisht Voyager 2 si shembull. Çdo vit nga fundi i shkurtit deri në fillim të qershorit, Voyager 2 në fakt i afrohet Tokës. Ne matim distancën midis objekteve në hapësirë në njësi astronomike, ose AU. Kjo matje bazohet në distancën midis Tokës dhe diellit, e cila është një AU.

Distanca nga Toka në Voyager 2 20 shkurt 2022 ~ 130.05518 AU 22 shkurt 2022 ~ 130.05454 AU

Midis këtyre datave, Voyager 2 fillon t’i afrohet Tokës 2 qershor 2022 ~ 129.72179

AU 4 qershor 2022 ~ 129.72224 AU

Midis këtyre datave, Voyager 2 rifillon të largohet nga Toka.

A e dini: Çdo ditë, motra Voyager 1 udhëton 1,474,000 km më larg nga Dielli, dhe unë udhëtoj 1,338,000 km. Toka udhëton ~ 2,573,000 km në të njëjtën ditë, kështu që Toka po rrotullohet më shpejt se ne po largohemi! Kjo është arsyeja pse distanca me ne të dy po zvogëlohet tani! Përfundimi: Anija kozmike Voyager është në një udhëtim të pafund larg Tokës. Pra, pse distancat midis anijes dhe Tokës ulen për disa muaj çdo vit? Kjo ndodh sepse për disa muaj, Toka lëviz drejt anijes kozmike më shpejt në orbitën e saj rreth diellit sesa anija kozmike largohet prej nesh.

Burimi:Kelly Kizer Whitt

About Post Author