Pse historianët ua kanë hequr ngjyrën statujave të lashta?


Në fushën e artit klasik , një komplot magjepsës ka mbetur në heshtje, duke sfiduar të kuptuarit tonë të skulpturës klasike . Për një kohë të gjatë, ne jemi mashtruar të besojmë se këto kryevepra kanë ekzistuar vetëm në një kursim monokromatik, pa ngjyra të gjalla. Megjithatë, e vërteta është shumë më tërheqëse. Pa e ditur për shumë, veprat e artit klasik shpërthyen me një trazirë ngjyrash, njësoj si sixhadet e gjalla të Egjiptit ose skulpturat mesjetare të Evropës. Pra, pse kemi zgjedhur të anashkalojmë shkëlqimin kromatik të skulpturave greke dhe romake?

Duket se figurat me ndikim gjatë historisë ose e kanë hedhur poshtë ose e kanë mohuar qëllimisht të vërtetën rreth gjallërisë së shkëlqyer të artit klasik. Ky shkarkim, i quajtur Kromofobia, është thjesht një pasqyrim i një qëndrimi më të gjerë kulturor që kërkon të shtypë fuqinë e pamohueshme të ngjyrës. Megjithatë, provat qëndrojnë të qëndrueshme. Nëpërmjet analizave të përpikta shkencore, historianët e artit dhe arkeologët kanë zbuluar të vërtetën e pamohueshme – skulpturat e lashta greke dhe romake dikur ishin zhytur në një kaleidoskop me të kuqe, të verdha, të arta, blu dhe jeshile. Por tani, një ekspozitë novator në Muzeun Metropolitan të Artit në Nju Jork, e titulluar “Chroma”, po sfidon këtë keqkuptim të mbajtur prej kohësh.