Pse ishte “Oumuamua” kaq e çuditshme?
1.
Në vitin 2017, astronomët u tronditën për të gjetur një objekt të veçantë në sistemin diellor.

Një kombinim i shpejtësisë dhe prirjes qesharake të këtij objekti zbuloi se ai nuk na përkiste neve. Në vend të kësaj, ky objekt ishte një vizitor nga një sistem diellor i largët, i panjohur fare. Astronomët në fund e quajtën ‘Oumuamua , e cila është një fjalë e Havait që përkthehet afërsisht në “skaut”. Në kohën kur e dalluam të huajin, ai tashmë po kthehej në thellësitë ndëryjore nga vinte.
2.
I ngjashëm: Kometa ndëryjore: Ja pse shkencëtarët janë hedhur kaq lart.Padyshim, disa zinxhirë ngjarjesh fatkeqe çuan në dëbimin e ‘Oumuamua nga sistemi i tij i shtëpisë. Por çfarë mund të shkaktojë një katastrofë të tillë ?Tani, astronomët kanë hipotezuar se diçka si ‘Oumuamua mund të vijë nga një sistem akoma në formim, dhe një popullatë e planetëve gjigantë mund të ketë efektet e duhura gravitacionale për të përhapur copa mbeturinash nëpër galaktikë.
3.
Ndërlidhësi ndëryjor
Të them sinqerisht i sinqertë, ‘Oumuamua nuk është aspak si asgjë tjetër në sistemin diellor. Duke lënë mënjanë karakteristikat e orbitës së saj, të cilat e vendosin fort si interloper ndëryjor që është me të vërtetë, gjëja është thjesht një shkëmb i çuditshëm të gjithë së bashku.

‘Oumuamua “është vetëm disa qindra metra i gjatë, por shumë i hollë, diçka si një puro gjigande
.Objekti ka një ngjyrë të kuqe të shurdhër, që të kujton objektet e gjetura në periferi të largëta të sistemit tonë diellor, si Plutoni.

‘Oumuamua, nga të gjitha të drejtat, duhet të jetë një kometë . Mbi të gjitha, kometat e largëta janë të lidhura lirshëm vetëm me yjet e tyre dhe janë kandidatët më të mirë për tu dëbuar, duke u shpërndarë në të katër cepat e galaktikës. E megjithatë, ‘Oumuamua nuk ka shenja të qarta të aktivitetit kometar. Pa bisht. Asnjë shfrenim. Edhe pse vepron si një kometë, duket si një asteroid.

Dhe enigma më e madhe në lidhje me ‘Oumuamua është se ne madje e pamë atë fare. Merrni parasysh shkallën e kohës dhe hapësirës në punë në një galaktikë. Yjet jetojnë dhe vdesin gjatë miliona ose miliarda viteve. Formimi i një sistemi kërkon qindra miliona vjet. Duhen dhjetëra mijëra vjet që edhe objektet që lëvizin më shpejt të kërcejnë nga ylli në yll.

Në të kundërt, ne kemi kërkuar vetëm qiejt me teleskopë për rreth 400 vjet . Në thelb nuk është asgjë; një copë e hollë kohe për të monitoruar kozmosin. Dhe është vetëm brenda disa dekadave të fundit – dhe madje edhe disa vjet – që ne kemi pasur teknologjinë për të pikasur dhe gjurmuar objekte të vogla, të zbehta, të shpejta, si ‘Oumuamua.

Pra, fakti që pamë ‘Oumuamua fare është një e dhënë gjigande. Nxjerrjet nga sistemet diellore duhet të jenë të zakonshme. Mjaft e zakonshme që galaktika thjesht mund të notojë në këto objekte kalimtare me frekuencë të mjaftueshme që ata të mund të lëkunden përmes galaktikes sonë në kohën e shkurtër që kemi kërkuar.

Ose shkëmbinjtë si ‘Oumuamua janë shumë të zakonshëm , ose kemi pasur fat astronomikisht me zbulimet tona. Këto shanse janë goxha të vështira për t’u gëlltitur, kështu që ne do të shkojmë së bashku .

About Post Author