Pse njerëzimi nuk është vizituar kurrë nga alienët?


Pse njerëzimi nuk është vizituar kurrë nga alienët (që ne njohim)? Pyetja i ka ngatërruar shkencëtarët për dekada, por dy studiues kanë dalë me një shpjegim të mundshëm – dhe shqetësues –: qytetërimet e avancuara mund të jenë të destinuara ose të ngecin ose të vdesin para se të kenë mundësinë.Hipoteza e re sugjeron që, ndërsa qytetërimet hapësinore rriten në shkallë dhe zhvillim teknologjik, ato përfundimisht arrijnë një pikë krize ku inovacioni nuk i përshtatet më kërkesës për energji.Argumenti, i botuar më 4 maj në revistën Royal Society Open Science, përpiqet të gjejë një zgjidhje për Paradoksin Fermi. Duke marrë emrin nga mendimet e rastësishme të drekës së fizikanit fitues të çmimit Nobel Enrico Fermi, paradoksi tërheq vëmendjen ndaj kontradiktës midis shtrirjes së pamasë dhe moshës së universit – dy gjëra që sugjerojnë se universi duhet të jetë i mbushur me jetë të avancuar aliene – dhe mungesa e provave se jashtëtokësorët ekzistojnë kudo në horizont. “Pra, ku janë të gjithë?” Mendohet se ka vërejtur Fermi. 

Dyshja erdhën në hipotezën e tyre duke hulumtuar studimet e rritjes “superlineare” të qyteteve. Këto studime sugjeruan që qytetet rriten në madhësi dhe konsum të energjisë me një ritëm eksponencial ndërsa popullsia e tyre rritet, duke çuar në mënyrë të pashmangshme në pikat e krizës – ose singularitetet – që shkaktojnë përplasje të shpejta të rritjes, të ndjekur nga një kolaps edhe më i shpejtë, që mund të përfundojë qytetërimin. “Ne supozojmë se sapo një qytetërim planetar të kalojë në një shtet që mund të përshkruhet si një qytet global virtualisht i lidhur, ai do të përballet me një ‘burrje asimptotike’, një krizë përfundimtare ku shkalla kohore e singularitetit-interval bëhet më e vogël se shkalla kohore e inovacionit. ”, shkruan ata. Këta qytetërime afër kolapsit do të ishin më të lehtat për t’u zbuluar nga njerëzimi, sugjerojnë studiuesit, pasi ato do të shpërndanin sasi të mëdha energjie në një mënyrë “egërsisht të paqëndrueshme”. “Kjo paraqet mundësinë që shumë prej zbulimeve fillestare të njerëzimit të jetës jashtëtokësore mund të jenë të llojit inteligjent, por jo ende të mençur,” shkruajnë studiuesit.

Studiuesit vënë në dukje disa nga “mini-zgjimet” e njerëzimit që trajtuan krizat globale në Tokë, të tilla si reduktimi i rezervave globale të armëve bërthamore nga 70,000 koka luftarake në nën 14,000; ndalimi i vrimës dikur në rritje në shtresën e ozonit të Tokës duke ndaluar emetimet e klorofluorokarbonit; dhe moratoriumi ndërkombëtar i gjuetisë së balenave të vitit 1982.Shkencëtarët theksojnë, megjithatë, se sugjerimi i tyre është thjesht një hipotezë, e marrë nga vëzhgimi i ligjeve që duket se rregullojnë jetën në Tokë dhe është krijuar për të “provokuar diskutim, introspeksion dhe punë në të ardhmen”.Propozimi i tyre i bashkohet një grumbulli të bollshëm sugjerimesh të tjera shkencore dhe popullore se përse ne kurrë nuk kemi bërë kontakte të drejtpërdrejta me vizitorët qiellorë. Këto përfshijnë sfidat e shumta praktike të paraqitura nga udhëtimi ndëryjor; që alienët mund të jenë duke vizituar në fshehtësi; ose që alienët arritën në Tokë shumë shpejt (ose njerëzit shumë herët) në jetën e universit për kontakt të drejtpërdrejtë.Një hipotezë tjetër, e botuar më 4 prill në The Astrophysics Journal, sugjeron se shkalla e plotë e universit do të thotë se mund të duhen deri në 400,000 vjet që një sinjal i dërguar nga një specie e përparuar të merret nga një tjetër – një shkallë kohore që është shumë më e madhe se ajo e shkurtër. Periudha që njerëzit kanë qenë në gjendje të skanojnë qiejt.