Pse Quebec feston Ditën e Saint-Jean-Baptiste? Dita e Shën Gjon Pagëzorit, festohet më 24 qershor në provincën kanadeze të Quebec


 

Ky festival i festuar për më shumë se 100 vjet konsiderohet si një nga festat më të rëndësishme në Quebec.

Dita e Shën Gjon Pagëzorit, festohet më 24 qershor në provincën kanadeze të Quebec

1.

E mbajtur çdo vit më 24 qershor, Fête Nationale du Québec (e njohur më parë si Dita e Saint-Jean-Baptiste) ka qenë një festë ligjore në Québec që nga viti 1925. Dita e Saint-Jean-Baptiste është festuar në Amerikën e Veriut që në ditët e para të Neë Franca. Fillimisht një festë fetare, mori një kthesë më patriotike në 1834 me Ludger Duvernay. Parada e parë e Ditës së Saint-Jean-Baptiste u zhvillua në Montreal në 1843. Që nga viti 1984, Lëvizja kombëtare des Québécoises et Québécois (MNQ) ka organizuar festimet e Fête Nationale du Québec. Komunitete të ndryshme frankofone në të gjithë Kanadanë festojnë gjithashtu Ditën e Saint-Jean-Baptiste.

2.

Një festë kombëtare në provincën kanadeze të Quebec dhe e festuar nga kanadezët francezë në mbarë botën, veçanërisht në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara, Dita e Saint-Jean-Baptiste, 24 qershor, nderon festën tradicionale të Lindjes – ose lindjes – të Shën Gjonit. Pagëzori. Natyra fetare e festës është de-theksuar për ngjarjet qytetare, dhe “la St-Jean” tani është kryesisht një festë e kulturës dhe historisë frankofone e mbushur me ngjarje publike, parada, barbekju, pikniqe dhe fishekzjarre. Bonne Saint-Jean-Baptiste !

3.

KUR ËSHTË DITA E SAINT-JEAN-BAPTISTE 2022?

Dita e Saint-Jean-Baptiste, ose Dita e Shën Gjon Pagëzorit, festohet më 24 qershor në provincën kanadeze të Quebec dhe nga francezët kanadezë në të gjithë Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara.

4.

HISTORIA E DITËS SAINT-JEAN-BAPTISTE

Dita e Saint-Jean-Baptiste është një festë kombëtare që festohet më 24 qershor në Quebec, ku njihet edhe si ‘Fête nationale du Québec’ (‘festa kombëtare e Quebec’ në anglisht). Shumë komunitete frankofone kanadeze jashtë Quebec festojnë gjithashtu Ditën e Saint-Jean-Baptiste.

Festimet e festave fillojnë më 23 qershor dhe njerëzit mblidhen për të festuar Ditën e Saint-Jean-Baptiste dhe kulturën frankofone me aktivitete në natyrë, parada, koncerte dhe fishekzjarre. Festimet më të vogla mbahen gjithashtu në lagje, si zjarre, barbekju dhe pikniqe. Fleur-de-lis e bardhë në flamurin e Quebec është simboli i kësaj feste. Blu dhe e bardha janë ngjyrat e ditës, dhe flamuri valëvitet dhe ngrihet në ngjarjet Fête Nationale du Québec.Historia e Ditës së Saint-Jean-Baptiste është më shumë se 100 vjet e vjetër. Dita e Saint-Jean-Baptiste u festua pa pushim për vite me rradhë derisa më në fund u bë një festë zyrtare në Quebec në vitin 1925. Kjo ditë festohet çdo vit që atëherë dhe është bërë një shenjë e kulturës frankofone.

Festa e Shën Gjon Pagëzorit ose mesverës   ishte një ngjarje shumë e njohur në regjimin e e lashtë të Francës dhe festohet si një festë fetare në disa vende, duke përfshirë Danimarkën, Norvegjinë, Suedinë, Finlandën, Estoninë, Spanjën, Letoninë. , Irlanda dhe Lituania.

About Post Author