Pse shohim “dyer”, “piramida” dhe “fytyra” në Mars?


Imazhet e objekteve anormale në Planetin e Kuq kanë bërë xhiron prej vitesh, por asnjëra prej tyre nuk është ashtu siç duken.

Të pasionuarit ndezën mediat sociale kohët e fundit me imazhe të asaj që dukej të ishte një “derë” në një kodër në Mars. A ishte, pyesnin disa, dëshmi se planeti i kuq mund të ishte, apo ka qenë, i banuar nga alienët? “Dera” u fotografua nga roveri Curiosity i NASA-s më 7 maj në shpatet e malit Sharp, masivi qendror brenda kraterit Gale, ku u ul në vitin 2012. Përshkruar në një faqe interneti si një “derë varri faraonik”, për shkak të ngjashmërisë së saj me disa mbetje të lashta egjiptiane, në fakt është vetëm rreth një këmbë e lartë.

Është e vështirë të dallosh në mozaikun e imazhit panoramik të shpatit të kodrës sipër, por ai kërcen në sy nëse sheh kornizën individuale ku shfaqet, e parë më poshtë. Duket si një portë derisa ta kuptoni sa e vogël është. Dhe nëse rritni kontrastin në pjesët e errëta të imazhit, fotografia pothuajse zbulon një fytyrë të fortë shkëmbi në pjesën e pasme të brendshme me hije. Pra, si një portë në kodrat e zbrazëta të Marsit, ajo nuk të çon shumë larg.

Çfarë është në të vërtetë “dera”.

Askush me pak përvojë gjeologjike nuk ka të ngjarë ta ngatërrojë veçorinë si një “derë”. Një gjeolog do të vinte re shtresat e përsëritura të hollë dhe pak të pjerrëta të gurëve ranorë që përbëjnë të gjithë faqen e shkëmbit dhe do të priste menjëherë se ata po shikonin mbetjet e gërryera të dunave të rërës së ngurtësuar. Këto dikur mbulonin sedimentet e përroit dhe liqenit që Curiosity ekzaminoi më herët në ngjitjen e tij graduale lart përmes shtresave të shkëmbinjve sedimentarë që përbëjnë malin Sharp.

Një gjeolog do të dallonte gjithashtu plasaritjet e pjerrëta dhe mjaft të drejta që rrjedhin në faqen e shkëmbit dhe do t’i njihte ato si “nyje”. Këto janë thyerje që zakonisht hapen kur pesha e shtresave të shkëmbinjve mbivendosje hiqet nga erozioni. Ekziston një nyje veçanërisht e dukshme në të majtë të imazhit të “derës”, por mund të dallohen disa të tjera – duke përfshirë një që formon murin e lëmuar që rreshtohet me anën e majtë të vetë “derës”. Ka një nyje tjetër që formon anën e djathtë të veçorisë.

E gjithë shpati i kodrës është gërryer mbrapsht. “Para e derës” është thjesht një vend ku era ka mundur të pastrojë pak më efektivisht rërën dhe pluhurin e konsoliduar keq nga faqja e shkëmbit, në një zonë të kufizuar nga nyjet në të dyja anët. Baza e një shtrati mbivendosës prej guri ranor është “vargu i derës”, dhe maja e pjerrët e një shtrati prej guri ranor formon një rampë të butë që të çon deri te dera.

Artefakte në Mars

Nuk kërkon shumë kërkime në internet për të gjetur imazhe të marra nga roverët e Marsit që tregojnë formacione shkëmbore që ngjajnë me objekte të tjera të njohura, edhe pse të gjithë janë në mënyrë të pabesueshme në vendin e tyre. Nuk duhet të habitemi që disa nga shkëmbinjtë e panumërt në Mars kanë forma të çuditshme, sepse shumë prej tyre janë goditur me rërë nga erozioni i erës për miliarda vjet.

Përveç “dyerve” dhe pjesëve “hardware” që variojnë nga “anijet kozmike” të shkatërruara dhe një “motor reaktiv” deri tek artikujt individualë të “takëmeve”, imazhet kanë kapur edhe “piramida”, “koka të shumta humanoide”, “dinosaurët”, të ndryshme. “kocka”, madje edhe një “ketër”. Vetëm disa nga këto objekte të çuditshme janë reale, dhe të gjitha ato janë mbeturina që njerëzit vendosin atje. Të tjerët humbasin dallueshmërinë e tyre vizuale nëse shihen në një distancë më të afërt ose nga një këndvështrim tjetër.

Çudira përtej Marsit

“Të shohësh” të njohurën edhe kur nuk është, ekziston një fenomen i quajtur pareidolia. Kjo tregon se çfarë ndodh kur shihni fytyra në modelin e rastësishëm të letër-muri tuaj, ose duke parë nga kokrra e dyshemesë prej druri ose në retë. Kjo e fundit, për shembull, është ajo që po e bën Jupiterin të duket i zemëruar në imazhin e mëposhtëm.

Objektet në dukje misterioze nuk ndodhin vetëm në Mars. Në dhjetor 2021, roveri i Kinës Chang’e 4 – ende duke bërë gjëra të shkëlqyera në anën e largët hënore më shumë se tre vjet pas uljes – vuri re një objekt “në formë kasolle” 80 metra larg. Ai u përplas drejt tij dhe zbuloi se ishte vetëm një gur, me sa duket i nxjerrë nga një krater përplasjeje aty pranë. Disa thonë se duket si një lepur i ulur,

Një nga shembujt më të famshëm dhe më të mëdhenj të pareidolisë është Mjegullnaja e Kokës së Kalit. Kjo është një re e madhe kozmike gazi dhe pluhuri, brenda së cilës po formohen sisteme të tëra yjore. Një imazh i mbledhur në pjesën e djathtë të spektrit dhe me një kohë të përshtatshme ekspozimi tregon një formë që shumica e njerëzve do ta njihnin si kokë kali. Zhvendosni gjatësitë e valëve (që ne mund të bëjmë) ose shikojeni nga një drejtim tjetër (që nuk mundemi) dhe forma e dallueshme do të zhduket.

Kthehu në Tokë, alpinistët lart në Great Gable, një mal në Cumbria, MB, shpesh kujdesen për shkëmbin e maceve, i njohur ndryshe si Shkëmbi Sfinks. E parë nga poshtë kjo duket si një mace e ulur dhe e parë anash i ngjan profilit të kokës së Sfinksit. Me sa di unë, të gjithë e pranojnë këtë si rastësi dhe askush nuk e pretendon si provë që alienët kanë lënë gjurmë peizazhi për vizitat e tyre në Tokë. Më rrah arsyeja pse njerëzit këmbëngulin të bëjnë pretendime të tilla për formacionet e shkëmbinjve në Mars.

Në fund të fundit, edhe pse në përgjithësi mund t’u besoni syve, duhet të jeni të kujdesshëm në besimin në interpretimin e trurit tuaj të asaj që shohin sytë tuaj.

David Rothery , Profesor i Gjeoshkencave Planetare


About Post Author