Psikologjia e bordeve Ouija: si dhe pse funksionojnë?


Një tabelë e improvizuar Ouija duke përdorur etiketa letre dhe një gotë. 

Tabelat Ouija kanë qenë një stallë spiritualizmi për dekada, por a mund t’i përdorni vërtet ato për të folur me të vdekurit?Pavarësisht se ekzistojnë për më shumë se 100 vjet, dërrasat Ouija (një dërrasë druri e mbuluar me shkronjat e alfabetit, numrat 0-9 dhe fjalët “po”, “jo” dhe “lamtumirë”) vazhdojnë të jenë një aktivitet popullor – sidomos rreth Halloween. Për të punuar, të gjithë pjesëmarrësit duhet të vendosin duart e tyre në treguesin e drurit (ose dërrasë) dhe t’i kërkojnë çdo “shpirt” të pranishëm që t’u përgjigjet pyetjeve të tyre duke e lëvizur dërrasën rreth tabelës për të shqiptuar përgjigjen e tyre.

Ndërsa disa e shohin atë si një lojë sallonesh të padëmshme, të tjerë betohen për aftësinë e bordit për të komunikuar me ata që kanë kaluar në “anën tjetër”. Por megjithëse shkenca sugjeron se fantazmat nuk qëndrojnë pas lëvizjeve misterioze të bordit, shpjegimi se si funksionojnë ato nuk është

Historia e bordit Ouija është e gjatë dhe e larmishme. Fillimisht mund të gjurmohet pjesërisht në Motrat Fox, mediume të njohura në shekullin e 19-të që ishin pioniere të lëvizjes spiritualizëm. Një nga metodat e tyre më të përdorura për të komunikuar me të ashtuquajturat shpirtra përfshin thënien e alfabetit me zë të lartë dhe dëgjimin e një trokitjeje si përgjigje. Kjo i lejoi ata të shqiptonin fjalë dhe mesazhe, gjoja nga të vdekurit.

Kjo metodë tërhoqi imagjinatën e publikut, por ishte shpejt frustruese. Njerëzit donin të ishin në gjendje të komunikonin me shpirtrat aq shpejt sa mund të komunikonin me njerëzit duke përdorur teknologji të reja, siç është telegrafi. Pra, kur bordi Ouija u zhvillua përfundimisht në 1890, ai ishte një sukses i menjëhershëm.

Por pavarësisht nga popullariteti i saj i hershëm, bordi Ouija ra në favor në fillim të shekullit të 20-të. Kjo ishte kryesisht për shkak të zbulimit publik të shumë mediave të famshme që përdorën pajisjen. Edhe Shoqëria për Kërkime Psikike u largua nga komunikimi i shpirtrave, drejt fenomeneve të tjera paranormale si perceptimi ekstra-shqisor (aftësia për të dërguar dhe marrë informacion me mendjen tuaj) dhe shtëpitë e përhumbura. Megjithatë, interesi për spiritualizmin dhe bordet Ouija në përgjithësi u ringjall me shpejtësi pas Luftës së Dytë Botërore – dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite.

Bordet Ouija në punë

Por a funksionojnë bordet Ouija? Varet se kë pyet. Për ata që besojnë në aftësinë për të komunikuar me shpirtrat, përgjigja do të ishte po. Por duke qenë se nuk ka prova përfundimtare që ekzistojnë shpirtra, përgjigja nga skeptikët dhe shkencëtarët do të ishte një jo e fortë. E megjithatë shpesh dëgjojmë histori nga të ashtuquajturit “jobesimtarë” të cilët thonë se e kanë ndier dërrasën të lëvizë mbi tabelë, duke shqiptuar fjalë dhe duke u thënë gjëra që askush tjetër rreth tryezës nuk mund t’i dinte. Pra, nëse nuk janë mesazhe fantazmë nga ana tjetër, çfarë është?

Një përgjigje e mundshme është efekti ideomotor. Termi ideomotor rrjedh nga ideo (një ide) dhe motorike (aktiviteti muskulor), duke sugjeruar që lëvizjet tona mund të drejtohen nga mendimet tona. Efekti ideomotor i referohet lëvizjeve që njerëzit bëjnë për të cilat ata nuk janë në dijeni – të referuara si një lëvizje nënndërgjegjeshëm. Kështu, për shembull, kur përdorni një tabelë Ouija, një person mund të lëvizë në mënyrë të pandërgjegjshme dërrasën, duke shkruar gjëra që vetëm ai mund t’i dinte.

Ata rreth tyre mund të kontribuojnë gjithashtu në lëvizjen e tyre nënndërgjegjeshëm, e cila gjithashtu mund të shpjegojë pse planchette duket se lëviz në mënyrë të pavarur. Ky efekt mund të shpjegojë gjithashtu një sërë fenomenesh të tjera paranormale – duke përfshirë shkrimin automatik dhe dozë (një lloj pseudoshkence që përdor një degëz në formë y ose shufra metalike për të gjetur vendndodhjen e objekteve të varrosura, si uji ose vaji).

Një shpjegim tjetër, i cili gjithashtu lidhet me efektin ideomotor, lidhet me ndjenjën tonë të agjenturës. Ndjenja e lirisë i referohet aftësisë sonë subjektive për të kontrolluar veprimet që do të kenë ndikim në ngjarjet e jashtme. Kështu për shembull, nëse vendosni të ngrini një tavolinë lart, kjo do të bëjë që ajo të lëvizë.

Eksperimentet me bordet Ouija kanë treguar se ndjenja jonë e lirisë mund të manipulohet, duke na bërë të mendojmë se një palë e tretë e padukshme po e lëviz planin. Kjo mendohet të jetë për shkak të problemeve me të cilat përballet truri ynë rreth parashikimit të pasojave të rezultateve. Kur parashikimet tona përputhen me rezultatin (për shembull, ju ngrini tryezën dhe tabela lëviz), ne mendojmë se jemi përgjegjës për veprimin. Por nëse ndiejmë se rezultati aktual nuk përputhet me mënyrën se si ne prisnim që gjërat të shkonin, atëherë ndjenja jonë e lirisë zvogëlohet – dhe është e mundur që, në kontekstin e një seance, ne mund t’ia atribuojmë këtë lëvizje si të ardhur nga një burim i jashtëm.

Një faktor i tretë që duhet marrë parasysh është ngjitja emocionale. Ne e dimë se ngjarjet tronditëse dhe shumë emocionale mund të bëjnë që dëshmitarët afër “të kapin” ato emocione. Ky mendohej të ishte një faktor mbizotërues në gjyqet e shtrigave në Salem dhe Evropë.

Pra, kur përdorni një tabelë Ouija me njerëz të tjerë, ngazëllimi i mjedisit shumë të ngarkuar mund ta bëjë më të lehtë për ne që të fillojmë të ndjejmë empati me ata përreth nesh. Kjo mund të na bëjë të kuptojmë frikën dhe ankthin e tyre, duke e bërë më shumë gjasa që ne të mendojmë se palma po lëviz vetë.

Është e mundur që atëherë të shihet se një kombinim faktorësh – efekti ideomotor, një ndjenjë e manipuluar e agjenturës dhe ngjitjes emocionale – mund të kombinohen të gjithë për të bindur njerëzit se rrasa po lëviz dhe shpirtrat po flasin me ta. Por duke pasur parasysh se sa e vështirë është të përsëritet mjedisi shoqëror në të cilin shumica e njerëzve përdorin pllaka Ouija në një laborator, nuk mund të themi me siguri të plotë se vetëm këta faktorë shpjegojnë se çfarë ndodh në të vërtetë kur vendosim gishtat në dërrasë dhe thërrasim shpirtrat për të ndarë njohuritë e tyre.

Siç vërejnë disa ekspertë, dëshira e publikut për të komunikuar me të vdekurit tenton të bëhet më popullore pas kohërave të trazirave shoqërore dhe politike. Duke pasur parasysh klimën aktuale sociale, ekonomike dhe politike – duke përfshirë pandeminë COVID-19, luftën e vazhdueshme në Ukrainë dhe krizën e kostos së jetesës – është plotësisht e mundur që ne të shohim një kthim në dhomat e seancës së epokës viktoriane. Ose të paktën, në TikTok.

Megan Kenny , Lektore e Lartë në Psikologji, Universiteti Sheffield Hallam

Ky artikull është ribotuar nga The Conversation nën një licencë Creative Commons.

About Post Author