Publicisti Jani Vruho:”Shqipëria mbeti idhulli i tij gjatë gjithë jetës” -Nga Parashqevi Paci Sahatci


Beratas ,qe te gjithë te njihemi me bashkëkohësin e Jorgji Karbunares, qe dhe ky te këtë një monument dinjitet , krah njeri tjetrit.” dy r i l i n d a s i t e ndritur.”

Publicisti Jani Vruho,”Shqipëria mbeti idhulli i tij gjatë gjithë jetës.”

Lidi me 5 gusht1863 ne fshatin Maleshov Berat.

Mësimet e para i mori ne vendlindje ne gjuhen greke. Ne moshen 18 vjeç largohet ne Egjipt, ku kish shume emigrant, sido mos patriot ,atdhetar personalitete te Rilindjes kombëtare, se bashku krijuan shoqërinë e pare shqiptare ,1894 “Vëllazëria shqiptare.

Jani u mor ,larg atdheut ,me tregti te ardhurat e saj ,sado te pakta i përdori për çështjen kombëtare shqiptare. Nxori tri gazeta :”Shkopi” se bashku me patriotin Thanas Tashko, gazetën: Rrufeja” dhe “Spata”

Kundërshtuan politiken e Zogut,per vendosjen e monarkisë, kundërshtuan edhe paktet ,qe Ahmet Zogu lidhi me Italinë qeveria e tij ,ndaloi kthimin e Janit ne atdhe. Artikujt e tij ishin fishkullues,te ashpër ,sa edhe shokët i thoshin t’i zbuste.

Faik Konica e ka quajtur “më i vyeri shqiptar i mendjes, pendës, i fjalës dhe karakterit te pa tundur… me i zoti ne mbushjen e detyrës kombëtare.

Jani Vruho i përket panteonit te atdhetarizmit, të atdhetarisë…

Me 1962 eshtrat e Jani Vruhos, u kthyen ne Berat u priten me nderime.

Ai mbeti atdhetar i shqiptarizmes dhe i veprimit mëmëdhetar, shpërblestar i Shqipërisë ,veprimtar i pavarësisë, analiste, publicistë ,kronikan,a postull i kulturës shqiptare. FATKEQESISHT VEPRIMTARIA E KETIJ KOLLOSI ESHTE ZVOGELUAR VETEM NE PUBLICISTIK.

Beratasit e kane detyrim. kesaj figure kombetare , t’i japin vendin ,qe meriton ,DUHET T’I NGRIHET MOUMENT.

Fatkeqësi ,injorim ,sot nuk dihet, ku e ka varrin .s’ka pllake përkujtimore ,mund ta kenë vene?.

Falënderoj punonjësen e Muzeut Historik te Beratit ,prof.dr. e historise ,qe me përkushtim përjetësoi figurën e këtij patrioti me veprimtari te gjithanshëm.

Një figure tjetër qe meriton përkushtim është nje pas ardhës i Vruhos ,Naun Vruho qe i ka lënë Beratit panoramat te stampuara ne kartolina ,materiale monumentale ,artistike te pa përsëritshme.