Publikimi i hartës së thesarit ndez gjuetinë e arit nazist


Kush do të jetë i pari që do të gjejë arin? 

Gjuetarët e thesarit së shpejti do të kërkojnë në fshatrat holandeze për një depo pasurie të varrosur nga ushtarët gjermanë gjatë Luftës së Dytë Botërore.Historia thotë se gjatë ditëve të fundit të Luftës së Dytë Botërore, katër ushtarë gjermanë vendosën të varrosnin një turmë pasurish në një fushë diku në fshatin holandez.

Thesari i tyre i vjedhur përbëhej nga ari, xhevahire, orë, diamante dhe gurë të çmuar (me vlerë mbi 15 milionë dollarë në paratë e sotme) të vendosura të gjitha brenda katër kutive municionesh dhe të varrosura në tokë.

Tani, dekada më vonë, Arkivi Kombëtar i Holandës ka lëshuar një grumbull dokumentesh për publikun – duke përfshirë hartën që supozohet se tregon vendndodhjen e këtij thesari të varrosur.

“Shumë studiues, gazetarë dhe arkeologë amatorë janë vërtet të interesuar dhe të emocionuar,” tha këshilltarja e arkivave Annet Waalkens për The Guardian .

Thuhet se thesari është varrosur në bazën e një peme plepi jashtë fshatit Ommeren.

Ekzistenca e saj u zbulua vetëm sepse një nga ushtarët që ndihmoi në varrosjen e tij – një burrë i quajtur Helmut S -tha se ishte atje dhe se kishte ardhur nga një bankë që ishte bombarduar gjatë luftës.

Kjo përfundimisht nxiti kërkime të shumta në atë kohë, megjithëse ari nuk u gjet kurrë.

Përpjekjet për të gjurmuar Helmutin pas luftës gjithashtu dolën bosh.

Disa besojnë se thesari u shkatërrua nga bombardimet, ndërsa të tjerë mendojnë se ai është ende atje.

Sido që të jetë rasti, publikimi i hartës ka të ngjarë të nxisë disa përpjekje të reja të bashkërenduara për ta gjetur atë.