Qielli në janar:Tre kometa, dy shira meteorësh dhe një asteroid


Tre kometa, dy shira meteorësh dhe një asteroid – Ngjarjet qiellore të janarit

…Ndërsa qielli i janarit nuk do të jetë aq aktiv sa  dhjetori , do të ketë disa ngjarje të mira që do të ndodhin gjatë gjithë muajit që mund të dëshironi të dilni jashtë dhe t’i shikoni. Le të hedhim një vështrim se  cfare  te presim ne qielll gjatë muajit të parë të 2022.

Shiu i parë meteorësh i vitit 2022 do të jetë shiu i meteorëve Quadrantids që do të arrijë kulmin më 3 janar, ku duhet të jeni në gjendje të shihni deri në 80 yje që gjuajnë çdo orë. Për të dalluar meteorët, shikoni drejt gjithë gjysmës veriore të qiellit të natës.

Toka do të jetë në distancë të tij më të afërt të diellit në Janar 4 th – kjo quhet “perihelion”. Ne do të pozicionohemi në vetëm 0,98 AU nga dielli.

5 janar  do të jetë lidhje e hënës dhe Jupiteri, ku ata do të jenë të vendosura vetëm 4 ° 27 ‘larg nga njëri-tjetri në qiellin e natës. Hëna në rritje dhe Jupiteri i ndritshëm do të vendosen në yjësinë e Ujorit në qiellin jugperëndimor.

Kometa C / 2019 L3 (ATLAS) do të bëjë qasjen e saj më të afërt ndaj diellit më janar 10 th . Në fakt, me një teleskop, ju do të jeni në gjendje të dëshmoni kometën gjatë gjithë muajit janar. Ai do të jetë i vendosur lart në qiellin jugor por do të jetë mjaft i zbehtë me magnitudë 9.7 ballë.

Mërkuri do të jetë në kulmin e mbrëmjes në 13° mbi horizontin jugperëndimor më 11 janar. Nëse keni vështirësi të dalloni planetin e vogël, Saturni shumë më i madh do të jetë vërtet afër Mërkurit – ata do të jenë vetëm disa gradë larg njëri-tjetrit. Pra, thjesht kërkoni Saturnin dhe mund të jeni në gjendje të dalloni Mërkurin afër.

Më 13 janar t , Asteroid 7 Iris do të jetë në opozitë (Kjo do të thotë dielli do të qëndroni në një anë prej nesh, ndërsa asteroidi do të jetë në anën e saktë e kundërt). Me një teleskop, do të mund të shihni asteroidin 7 Iris në konstelacionin Binjakët.

Kometa 104P/Kowal do të jetë më e ndritshme më 18 janar. Ndërsa do të jetë vetëm 0,65 AU larg planetit tonë, ju do të duhet të keni një teleskop për ta parë atë në yjësinë Cetus.

Kulmi i shiut të meteorëve γ-Ursae Minorid do të ndodhë gjatë natës së 19 janarit, ku duhet të jeni në gjendje të shihni deri në tre yje që bien çdo orë në yjësinë Arusha e Vogël afër yllit të ndritshëm Polaris. Meqenëse hëna do të jetë shumë e ndritshme nga të qenit e plotë vetëm disa ditë më parë, mund ta keni të vështirë të dalloni meteorët.

Ngjarja e fundit qiellore e janarit do të ndodhë në datën 20 kur kometa 19P/Borrelly do të jetë më e ndritshme. Ai do të jetë afërsisht 1.23 AU nga ne dhe do të jetë më i lehtë për t’u dalluar gjatë orës pas perëndimit të diellit, edhe pse do t’ju duhet një teleskop. Ju do të jeni në gjendje ta gjeni atë në yjësinë Cetus.

Jocelyne LeBlanc

About Post Author