Qyteti i parë në Tokë u ndërtua 4000 vjet para piramidave të Egjiptit, zbulohen imazhet satelitore


Një nga qytetërimet e avancuara më të hershme të njohura ishin sumeret, të cilët jetuan në Mesopotami midis lumenjve Eufrat dhe Tigër afërsisht 7000 vjet më parë. Ky rajon më vonë u zhvillua në Babiloni, që sot është Iraku dhe Siria. Strukturat e mrekullueshme antike të sumerëve rivalizojnë piramidat egjiptiane në madhësi dhe shkëlqim. Sumerët besonin në shumë perëndi. Ata iu lutën Anu-së (zotit suprem ose perëndisë së qiellit), Enki-t (zotit të ujit, dijes, të keqes, artizanatit dhe krijimit), Enlil (Zotëri Wind), Inanna (Mbretëresha e Qiellit), Utu (perëndi-diell) dhe Sin. (zot i hënës). Ata shpikën teknologji të shumta duke përfshirë rrotën, shkrimin kuneiform, aritmetikën, gjeometrinë, ujitjen, sharrat dhe mjetet e tjera, sandalet, karrocat, fuzhnjët dhe birrën.

Tell Brak, i cili ndodhet në rajonin e Khabur të Epërm të Sirisë verilindore në fushat e harlisur pranë lumit Tigër, është identifikuar nga kërkimet e mëparshme shkencore si një nga vendet më të mëdha antike në Mesopotaminë veriore dhe ndër qytetet e para në botë. Fr Pirrre Poidrbard bëri fotografitë e para ajrore të Tell Brak në vitet 1920 dhe Sir Max Mallowan kreu gërmimet e para atje në 1937-1938. Një Çmim për Zhvillimin e Studimeve të Akademisë Britanike (BARDA) filloi financimin e kërkimeve arkeologjike në Tell Brak në vitin 2011. Rreth vitit 2000 pes, qyteti u braktis përfundimisht.

Ky qytet antik u konsiderua si një qytet global në lashtësi. Shumë qytetërime, duke përfshirë sumerët, babilonasit, akadianët dhe mitani, e quajtën atë shtëpi. Në Tell Brak, u zbuluan idhuj të çuditshëm antikë të syrit që janë unikë për Sirinë dhe Mesopotaminë. Tell Brak, një qytet i lashtë në Siri është një nga qytetet më të vjetra në botë, që daton në një kohë përpara se të regjistrohej historia. Ky qytet historik është aq i vjetër sa që i paraprin piramidave egjiptiane rreth 4000 vjet. Nuk ka rëndësi se cili vendbanim ka jetuar në qytet më shumë se 8000 vjet më parë, por ai njihej si “Nagar”.

Edhe pse ishte një nga qytetet më të vjetra në Tokë, askush nuk e dinte se ekzistonte derisa satelitët e vjetër të spiunazhit amerikan fotografuan shkretëtirën e Lindjes së Mesme dhe zbuluan gjurmët e zbehta të një metropoli të lashtë. Një nga rastet më të mira të fotografimit ajror që ndihmon arkeologjinë është në këtë vend të lashtë. 

Tregoji Brak First City on Tokë

Jesse Casana, një profesor antropologjie në Kolegjin Dartmouth, zbuloi rrënojat e qytetit antik në imazhe që u kapën nga një satelit spiun amerikan 50 vjet më parë. Zbulimi i jashtëzakonshëm u bë nga Dr. Casana dhe u diskutua në dokumentarin “Jeta e Tokës: Epoka e njerëzimit”. Ai paraqet çështje të rëndësishme në lidhje me historinë parahistorike të njerëzve. Nëse teoria e tij vërtetohet e saktë, historia e lashtë e këtij rajoni duhet parë në një këndvështrim të ri.

Fshat ishin shumë më pak të industrializuara 50 vjet më parë, kur u bënë këto foto, sesa tani, duke i bërë ato jashtëzakonisht domethënëse. Falë fotove të CORONA Spy, studiuesi dhe kolegët e tij ishin në gjendje të dokumentonin rreth 10,000 vende arkeologjike të pazbuluara deri tani.

Midis 1959 dhe 1972, Shtetet e Bashkuara mbikëqyrën programin satelitor të spiunazhit CORONA. Gjatë kësaj kohe, avionë spiunazhi fluturuan lart, duke bërë shumë foto të objekteve ushtarake dhe zonave të ndryshme arkeologjike. “Ne ishim në gjendje të dokumentonim diçka si 10,000 vende arkeologjike të panjohura më parë, të cilat, gjatë historisë 150 vjeçare të arkeologëve që punonin në Lindjen e Mesme, askush nuk i kishte dokumentuar ndonjëherë,” shpjegoi Dr. Casana.

Sipas Dr. Casana, Tell Brak, i cili u themelua rreth 6500 pes, mund të ketë qenë “qyteti i parë” në botë. Qeramika e zbuluar në vend, sipas arkeologëve, është më e vjetër. Tell Brak u bë një qendër kryesore urbane përpara qyteteve të tjera të njohura në Mesopotaminë jugore, veçanërisht Uruk, shtëpia e heroit legjendar Gilgamesh, e zbuluar nga gërmimet dhe sondazhet sipërfaqësore.

Tell Brak u ndërtua në një vend të favorshëm përgjatë rrugës kryesore që të çonte nga Lugina e Tigrit në veri në minierat e Anadollit dhe në perëndim në Eufrat dhe Mesdhe. Duke pasur parasysh bollëkun e punëtorive të zbuluara në vend, qyteti ishte ndoshta i vlerësuar dhe i njohur si një qendër e rëndësishme tregtare.

Për më tepër, gërmimet arkeologjike kanë zbuluar prova të prodhimit masiv të tasave dhe objekteve të tjera nga mermeri i bardhë dhe obsidiani. Nga shtresat e qyteteve antike janë zbuluar edhe vula vulash dhe plumba hobe. Kjo nënkupton se qytetërimi që banonte në qytet ishte i angazhuar në një shumëllojshmëri të gjerë të ndjekjeve artizanale, të tilla si bluarja e bazaltit, puna e strallit dhe prodhimi i armëve.

Sipas vulave të gjetura në vend, karrocat me katër rrota dhe karrocat e luftës u përdorën në dinastinë para-akadeze. “Nagar” ishte një nga qytetet më të rëndësishme në këtë rajon të Mesopotamisë veriore përgjatë mijëvjeçarit të tretë, sipas pllakave bashkëkohore kuneiforme të zbuluara në zonën e Ebla, pavarësisht nga fakti se pjesa më e madhe e historisë së qytetit është ende e panjohur. Një pikë kyçe e ndërveprimit midis qyteteve të Mesopotamisë dhe Levantit në perëndim, sipas ekspertëve, ishte gjithashtu në këtë qytet.

Tregoji Brakut

Nivelet më të hershme të qytetit që janë gërmuar mendohet se datojnë në mesin e mijëvjeçarit të pestë para Krishtit dhe përfshijnë disa nga ndërtesat më masive në vend, disa prej të cilave datojnë deri në fund të periudhës Ubaid. Qyteti u zvogëlua në përmasa në fillim të mijëvjeçarit të tretë para Krishtit, pikërisht në fund të të ashtuquajturës periudhë Uruk, por u zgjerua përsëri rreth vitit 2600 para Krishtit, pikërisht kur u bë i njohur për njerëzit si Nagar, pavarësisht se ishte me rëndësi të madhe dhe pësoi një evolucion të rëndësishëm gjatë asaj kohe.

Klima në ndryshim e zonës pothuajse me siguri kishte një ndikim të rëndësishëm tek kolonët fillestarë. Rreth 10,000 vjet më parë, kur Epoka e mëparshme e Akullnajave mori fund, mjedisi ishte dukshëm më i ngrohtë, gjë që shkaktoi rritjen e konsiderueshme të kullotave. Njerëzit ishin në gjendje të banonin në zonë dhe të hiqnin dorë nga stili i jetës së tyre si gjuetar-mbledhës për shkak të temperaturës më të lartë të zonës. Në vend të kësaj, njerëzit e hershëm adoptuan bujqësinë dhe pasi krijuan një shoqëri, ata u zhvilluan në një qytetërim të fortë.

Gjatë epokës akadiane, Tell Brak u zhvillua në një qendër të rëndësishme tregtare dhe vazhdoi si një e tillë. Arkeologët duhet të rifillojnë punën e gërmimit në vend, i cili është ndalur nga Lufta Civile Siriane, në mënyrë që të mbështesin teorinë e Dr. Casana. Ka argumente bindëse për të rivlerësuar moshën e Tell Brak nëse mund të zbulohen antika të tjera nga viti 6500 para Krishtit në vend. Sipas Dr. Casana, ai mund të jetë një nga qytetet e lashta më të hershme në botë.

About Post Author