Qyteti i poshtëm-Nga Parashqevi Sahatçi


Qyteti i poshtëm

Kalaja s’ishte vetëm vend i mbrojtur nga luftërat ,por dhe qendër zejtare tregtare, lindi nevoja për një shtrirje me te gjere dhe funksionale. Qyteti i Poshtëm i përket shek.XIII.

Ngulimi i ri si me i përshtatshëm dhe ne mbrojtje , ish shpati jugor me një teren te vështirë shkëmbor

“MBROJTJA ISHIN DY MENGE ” qe zbrisnin nga dy kullat :j,p dhe j.l  drejte ne dy kulla ne lume, ,qe përfshinin një territor 3.8 ha.

 Sipërfaqe e qytetit u rrit 13.8 ha.

Anzhuinet kur pushtuan qytetin e poshtëm, me 1280-1281,d.m.th ne këtë kohe ish krijuar lagjja jashtë kalasë.