Rajoni i madh i njollave diellore AR2936 ka shpërthyer një CME drejt tokës mbërinë në 2 shkurt


Redaktori i rubrikës:”Shkencë”

Stuhia gjeomagnetike pritet më 2 shkurt

Spaceëeather.com po raporton sot (31 janar 2022) se rajoni i madh i njollave diellore AR2936 – i cili u katërfishua në madhësi në 48 orë fundjavën e kaluar – ka lëshuar një nxjerrje masive koronale të drejtuar nga Toka ( CME ), e cila mund të shkaktojë fillimin e një stuhie gjeomagnetike qysh më 2 shkurt 2022. Spaceëeather raportoi:

[CME] u hodh në hapësirë ​​gjatë orëve të para të 30 janarit nga një  shperthim diellor  i klasit M1 . Njolla e madhe diellore AR2936 ishte burimi i shpërthimit. Ndezja me kohëzgjatje të gjatë zgjati më shumë se 4 orë, kështu që i dha shumë fuqi CME.

Stuhitë gjeomagnetike të klasës G2 mesatarisht të forta janë të mundshme kur të arrijë CME. Gjatë stuhive të tilla, aurorat mund të derdhen nga Rrethi Arktik në shtetet e nivelit verior të SHBA si Nju Jorku, Minesota dhe Uashingtoni.

Burimi i CME – rajoni i madh i njollave diellore AR2936 – është një nga rajonet më të mëdha aktive deri më tani në  Cikli Diellor 25 5 , një cikël 11-vjeçar aktualisht në rritje.

Shpërthimet e masës koronale janë shpërthime të fuqishme pranë sipërfaqes së diellit të nxitura nga kthesat në fushën magnetike diellore. Goditjet që rezultojnë rrjedhin nëpër sistemin diellor dhe mund të ndërpresin satelitët dhe rrjetet e energjisë në Tokë. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë shfaqje të bukura të aurora borealis  , ose dritat veriore, të cilat ndonjëherë mund të arrijnë në gjerësi më të ulëta si ato në veri të Shteteve të Bashkuara.

Spaceëeather kishte thënë dje se kishte gjithashtu një shans për  shperthimeX nga AR2936.AR2936 është shumë më i madh se Toka.

Parashikimi i aurorës së 31 janarit, nga NOAA

Siç mund ta shihni nga kjo hartë, Qendra e Parashikimit të Motit Hapësinor të NOAA po parashikon shfaqjet e aurorës, ose dritave veriore, në gjerësi si ato në Kanadanë veriore më 31 janar 2022. CME nga AR2936 nuk pritet të arrijë deri më 2 shkurt. Pikërisht atëherë mund të prisni aurorat jashtëzakonisht të ulëta me gjerësi gjeografike. 

Rajoni i madh i njollave diellore AR2936

Ky film 2-ditor nga Observatori Dinamik Diellor i NASA-s tregon zhvillimin e shpejtë të rajonit të madh të njollave diellore AR2936 ndërsa dielli rrotullohet, duke e bërë atë të kalojë diellin siç shihet nga Toka. 

E përkryer për hapësirat e oborrit të shtëpisë me filtra të sigurt

Tony Phillips në Spaceëeather.com gjithashtu vuri në dukje se shkalla e kësaj njolle diellore e bën atë një objektiv të lehtë për teleskopët e oborrit të shtëpisë, duke përdorur  filtra diellor te sigurt . Ai shkroi:

AR2936 ka bërthama të shumta të errëta më të mëdha se Toka dhe i gjithë grupi shtrihet më shumë se 100,000 km [60,000 milje] në të gjithë sipërfaqen e diellit [diametri i Tokës është rreth 13,000 km, ose 8,000 milje]. Kjo është një njollë diellore ideale për  teknikat e projektimit .

Fotot e AR2936 nga Komuniteti EarthSky

Përfundimi: Një rajon i madh i njollave diellore – AR2936 – prodhoi një ndezje diellore të klasit M më 30 janar, e cila ka hedhur jashtë një nxjerrje masive koronale të drejtuar nga Toka që do të arrijë rreth 2 shkurt. Një shfaqje e mirë e aurorës ose dritave veriore mund të shfaqet deri në jug deri në nivelin verior të shteteve amerikane.

Deborah Byrd