Raketa SpaceX do të përplaset në Hënë në mars


Faza e sipërme e një rakete SpaceX Falcon 9 e lëshuar në 2015 do të ketë së shpejti një takim të ngushtë me sipërfaqen hënore.

Profesori i Universitetit të Hapur, David Rothery, hedh një vështrim më të afërt se çfarë do të ndodhë.Nuk ndodh shpesh që mund të parashikohet shfaqja e papritur e një krateri të ri me ndikim në Hënë, por do të ndodhë më 4 mars, kur një raketë e braktisur e SpaceX Falcon 9 do të përplaset në të.

Raketa u lëshua në vitin 2015, duke mbajtur sondën Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) të NASA-s në një pozicion 1.5 milion kilometra nga Toka, përballë Diellit. Por faza e sipërme e harxhuar e raketës kishte shpejtësi të pamjaftueshme për t’u arratisur në një orbitë të pavarur rreth Diellit dhe u braktis pa një mundësi për t’u kthyer përsëri në atmosferën e Tokës. Kjo do të ishte praktikë normale, duke lejuar që fazat të digjen gjatë rihyrjes, duke reduktuar kështu rrëmujën në hapësirën afër Tokës të shkaktuar nga mbeturinat e rrezikshme.

Që nga shkurti i vitit 2015, shkalla e sipërme 14 metra e gjatë, e braktisur, që peshon gati katër tonë, ka qenë në një orbitë të gjerë rreth Tokës. Lëvizjet e tij të sakta kanë qenë të vështira për t’u parashikuar, sepse ato janë ndikuar nga graviteti hënor dhe diellor, si dhe nga graviteti i Tokës.

Por tani mund të themi se do të godasë Hënën më 4 mars me një shpejtësi prej rreth 2.6 kilometra në sekondë. Kjo do të krijojë një krater me diametër rreth 19 metra – një perspektivë që ka provokuar zemërim në qarqet e mediave sociale nga njerëzit që janë të tmerruar se neglizhenca njerëzore do të shpërfytyrojë Hënën në këtë mënyrë.

Shqetësim i pavend

Sidoqoftë, është sigurisht më miqësore me mjedisin që një raketë e vdekur të përfundojë në Hënë sesa të shpërndahet nëpër atmosferën e sipërme të Tokës në formën e grimcave të oksidit metalik, gjë që ndodh gjatë një djegieje të rihyrjes. Hënës i mungon gjithashtu një atmosferë për ta mbrojtur atë nga mbeturinat hapësinore, kështu që ajo po grumbullon krateret e ndikimit që ndodhin natyrshëm gjatë gjithë kohës.

Lunar Reconnaissance Orbiter ka fotografuar tashmë një krater 19 metra të formuar kur një pjesë e gjysmë ton shkëmbi asteroid që udhëtonte rreth dhjetë herë më shpejt se Falcon 9 goditi sipërfaqen në mars 2013. Gjatë dekadës së fundit, qindra ndikime më të vogla, nga copa të shkëmbi me peshë sa gjysmë kilogrami, janë parë nga projekti i monitorimit të ndikimit hënor të NASA-s.

Ndikimi i ardhshëm do të jetë në anën e largët hënore, kështu që ne nuk do të mund ta shohim të ndodhë. Por anija kozmike që rrotullohet rreth Hënës do të jetë në gjendje të imazhojë kraterin e goditjes më pas. A do të mësojmë ndonjë gjë të re? Ka pasur disa përplasje të mëparshme të qëllimshme në Hënë, kështu që ne e dimë se çfarë të presim. Për shembull, fazat e sipërme të konsiderueshme më të mëdha të raketave të përdorura në misionet e uljes Apollo u rrëzuan në mënyrë që dridhjet e zbuluara nga sizmometrat e instaluar në sipërfaqe të mund të përdoren për të hetuar brendësinë hënore. Sizmometrat Apollo janë fikur shumë kohë më parë, dhe nuk është e qartë nëse sizmometri në zbarkimin hënor të Kinës Chang’e 4 do të jetë në gjendje të japë ndonjë të dhënë të dobishme këtë herë.

Një përplasje saktësisht e synuar dhe e qëllimshme u arrit gjithashtu në vitin 2009 kur misioni LCROSS i NASA-s dërgoi një predhë në një krater polar me hije të përhershme – duke krijuar një krater më të vogël në dyshemenë e tij të akullt dhe duke hedhur një shtëllungë që rezultoi se përmbante avujt e shpresuar të ujit.

Ndotja biologjike

Kështu që nuk më shqetëson një krater më shumë që po bëhet në Hënë. Ajo tashmë ka rreth gjysmë miliardë kratere që janë dhjetë metra ose më shumë në diametër. Ajo që duhet të shqetësohemi është kontaminimi i Hënës me mikrobe të gjalla, ose molekula që në të ardhmen mund të gabohen si dëshmi e jetës së mëparshme në Hënë.

Shumica e kombeve kanë nënshkruar protokollet e mbrojtjes planetare që synojnë të minimizojnë rrezikun e kontaminimit biologjik nga Toka në një trup tjetër (dhe gjithashtu nga një trup tjetër përsëri në Tokë). Protokollet janë në fuqi për arsye etike dhe shkencore. Argumenti etik është se nuk do të ishte e drejtë të vihej në rrezik çdo ekosistem që mund të ekzistojë në një trup tjetër duke futur organizma nga Toka që mund të lulëzojnë atje. Argumenti shkencor është se ne duam të studiojmë dhe kuptojmë kushtet natyrore të njëri-tjetrit, kështu që nuk duhet të rrezikojmë t’i komprometojmë ose t’i shkatërrojmë ato nga kontaminimi i paarsyeshëm.

Shkelja më e madhe e kohëve të fundit e protokolleve COSPAR ishte në vitin 2019, kur tokëzuesi hënor izraelit i financuar privatisht, Beresheet, u rrëzua në Hënë, duke mbajtur mostra të ADN-së dhe mijëra tardigrade. Këta janë organizma të gjatë gjysmë milimetri që mund të tolerojnë, megjithëse nuk janë aktivë në, vakumin e hapësirës. Këto, dhe me sa duket edhe mikrobet që jetonin në zorrët e tyre, tani janë të shpërndara nëpër vendin e përplasjes së Beresheet.

Me shumë mundësi, asnjë nga këto nuk do të përfundojë në një vend ku ka ujë të mjaftueshëm që ata të ringjallen dhe të bëhen aktivë, por ky nuk është një rrezik që duhet të marrim. DSCOVR Falcon 9 nuk ishte steril në momentin e lëshimit, por as nuk mbante një ngarkesë biologjike. Kanë kaluar gjithashtu shtatë vjet në hapësirë, kështu që deri tani rreziku i biokontaminimit është shumë i vogël – por sa më shumë gjëra të dërgojmë në Hënë, aq më të kujdesshëm duhet të jemi dhe aq më e vështirë do të jetë zbatimi i ndonjë rregulli.

David Rothery , Profesor i Gjeoshkencave Planetare.

About Post Author